spot_img
SvetEU: Kršenje sankcija prema Rusiji krivično delo

EU: Kršenje sankcija prema Rusiji krivično delo

Savet Evropske unije usvojio je jednoglasno odluku da se kršenje restriktivnih mera prema Rusiji tretira kao krivično delo EU.

Ova krivična dela su uključena u Ugovor o funkcionisanju EU, a cilj je da se spreče pokušaji zaobilaženja sankcija.

Pavel Blažek, češki ministar pravde i predsedavajući Saveta EU, je tim povodom izjavio da je EU usvojila mnogo sankcija protiv Rusije „kako bi ciljala rusku ekonomiju i osujetila njenu sposobnost da nastavi sa agresijom“ na Ukrajinu.

Da bi sankcije uspele, kaže češki ministar, „njihova primena zahteva zajednički napor, a današnja odluka je suštinsko sredstvo da se osigura da će svaki pokušaj zaobilaženja ovih mera biti zaustavljen“, saopšteno je iz EU.

EU smatra da je od „suštinskog značaja da se te mere u potpunosti sprovedu“.

Savet EU objašnjava da trenutno države članice imaju različite definicije o tome šta predstavlja kršenje restriktivnih mera i koje kazne treba primeniti u slučaju kršenja što može da dovede do različitog stepena sprovođenja sankcija i rizika od njihovog zaobilaženja.

Kao sledeći korak, Evropska komisija će predstaviti predlog direktive koja sadrži minimalna pravila koja se tiču definisanja krivičnih dela i kazni za kršenje restriktivnih mera EU. O ovom nacrtu će zatim morati da raspravljaju i usvoje ga Savet EU i Evropski parlament.

U Ugovoru o funkcionisanju EU, kao krivična dela se navode terorizam, trgovina ljudima i seksualna eksploatacija žena i dece, nedozvoljena trgovina drogom, nedozvoljena trgovina oružjem, pranje novca, korupcija, falsifikovanje sredstava plaćanja, kompjuterski kriminal i organizovani kriminal.

Evropska komisija je 25. maja predstavila predlog odluke o proširenju liste kriminlnih dela i na kršenje restriktivnih mera koje je usvojila EU.

Izvor: RTS

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

VAŽNO OBAVEŠTENJE Otvorena besplatna telefonska linija za informacije o popisu poljoprivrede

U Republičkom zavodu za statistiku od 28. septembra do 15. decembra 2023. godine  od 8 do 20 časova će biti organizovan rad info-centra sa...

VODIČ KROZ MANIFESTACIJE KOJE OKUPLJAJU CELI REGION Evo čim se diče Kačarevo, Dolovo, Novo Selo, Jabuka i Glogonj

Žitelji pančevačkih naseljenih mesta koji ne žive da bi jeli, već jedu da bi živeli, pa shodno tome imaju potrebe za kulturnim uzdizanjem, ne...

OMOLJICA BEZ VODE: Sanacija havarije je u toku a predviđeni završetak radova je oko 11.30

Zbog havarije na vodovodnoj mreži bez vode je u 10. 30h ostalo naseljeno mesto Omoljica. Sanacija havarije je u toku a predviđeni završetak radova...