spot_img
VESTI104 GODINE OD PRISAJEDINJENJA VOJVODINE KRALJEVINI SRBIJI U Novom Sadu 25. novembra...

104 GODINE OD PRISAJEDINJENJA VOJVODINE KRALJEVINI SRBIJI U Novom Sadu 25. novembra 1918. doneta odluka o prisajedinjenju

Vojvodina danas obeležava 104. godine od kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena Banata, Bačke i Baranje održana u Novom Sadu 25. novembra 1918, na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Pošto je Srpska vojska sredinom septembra 1918. probila Solunski front usledio je brzi prodor srpskih i savezničkih trupa na sever pre svega s ciljem oslobođenja Srbije, a takođe i zemalja nastanjenih Srbima i drugim Južnim Slovenima na prostoru dotadašnje Austrougarske, u skladu s ranije proklamovanim ratnim ciljevima.

Pošto su kao posledica teškog vojnog poraza odnosno raspada Solunskog fronta predstavnici Bugarske potpisali primirje 29. septembra, počev od sutrašnjeg dana sledila je kapitulacija Austrougarske 4. novembra.

Nekoliko dana ranije pojedini delovi Dvojne monarhije već su proglasili otcepljenje, Čehošlovačka 28. oktobra, a u Zagrebu je 29. oktobra proglašeno stvaranje tzv. Države Slovenaca, Hrvata i Srba, što je zapravo bio samo formalan čin.

Srpska vojska trijumfalno je oslobodila Beograd 1. novembra 1918. Pančevo je oslobođeno 8. novembra, 17. današnji Zrenjanin (tada Bečkerek, od 1935 Petrovgrad, po kralju Petru I Oslobodiocu) i Kikinda. Novi Sad je oslobođen 9. novembra, Sombor i Subotica 13. U Somboru je prethodno osnovano Narodno veće Srba i Bunjevaca, a u Subotici Bunjevačko-srpski narodni odbor. Baranju je srpska vojska oslobodila 14. novembra.

Zasedanje Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena Banata, Bačke i Baranje 25. novembra 1918. održano je u zdanju novosadskog hotela „Sloboda”. Tada je to zapravo bio „Grand hotel Majer”, potom preimenovan u „Sloboda”, navodi Tanjug.

 

Vojvođanski Srbi nikada nisu prežalili ukidanje Vojvodine obrazovane 1848. na Majskoj skupštini u Sremskim Karlovcima, koju je bečki dvor ukinuo 1861. Formalni naziv od 1849. bio je „Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat”.

Nekoliko dana potom 1. decembra 1918. regent, potonji kralj, Aleksandar proglasio je u Beogradu stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Prvobitno je zapravo korišćen termin – kraljevstvo.

Godine 1929. zemlja je preimenovana u Kraljevina Jugoslavija.

U skladu s novom upravnom podelom Vojvodina je tada postala sastavni deo novoobrazovane Dunavske banovine, sa središtem u Novom Sadu.

Najveći graditeljski i opšti uspon Novi Sad duguje upravo tom periodu.

Jakov Jaša Tomić (1856 – 1922) novinar, plodan pisac, politički prvak vojvođanskih Srba, neformalni naslednik Svetozara Miletića ulogom na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu te 1918. doživeo je vrhunac patriotskih ciljeva.

Njegov saborac Ignjat Pavlas te 1918. bio je potpredsednik Srpskog nacionalnog odbora i član delegacije koja je u Beogradu tražila da srpska vojska najbrže moguće uđe u Novi Sad i Bačku.

Pavlas je bio advokat, jedan je od prvaka Sokolskog pokreta u Bačkoj, osnivač planinarskih društava, veslač, veliki srpski nacionalni borac. Ubili su ga mađarski okupatori u Novom Sadu, na Dunavu, januara 1942.

 

(Politika)

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

PANČEVAČKA POLICIJA ZAUSTAVILA BAHATOG VOZAČA: Mladić pod dejstvom narkotika prekoračio brzinu za 63,3 kilometra na sat

Policija u Pančevu isključila je iz saobraćaja dvadesetosmogodišnjeg muškarca koji je upravljajući automobilom marke „bmv”, pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, koji je brzinu prekoračio za...

KAKO KORISTITI SAMONIKLO I LEKOVITO BILJE: Dolovčani prisustvovali trećoj radionici Momčila Mrčkovića o darovima prirode

Momčilo Mrčković svoja saznanja o lekovitom bilju podelio je sa svojim Dolovčanima u mesnom Domu kluture „25. maj” u prostorijama Udruženju penzionera. Na temu „Samoniklo...

UŠTEDIMO ENERGIJU, ALI I NOVAC Grad Pančevo raspisao konkurs za sufinansiranje ugradnje solarnih panela, prijave do 6. marta

Grad Pančevo raspisuje javni konkurs za građane i stambene zajednice za sufinansiranje ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije na porodičnim kućama i unapređenje...

NEVERNE BEBE 15. FEBRUARA U PANČEVU: Osećamo se kao da dolazimo na porodičnu slavu, u Pančevo dolazimo punog srca!

Jedan od popularnih bendova koji Pančevci naročito vole, a ljubav im je, bez svake sumnje, uzvraćena, „Neverne bebe”, nakon tri godine pauze, nastavlja tradiciju...

OBOJENI PROGRAM POSLE DESET GODINA PONOVO U PANČEVU: Dvorana Apolo, 4. februar

Alternativni rok novosadski sastav „Obojeni program” održaće koncert u dvorani Apolo, u subotu, 4. februara, sa početkom u 21 sat. Ulaznice su u pretprodaji 1.000...