SVEČANO U PALATI SRBIJA! Vučić i Alijev: Jača strateško partnerstvo Srbije i Azerbejdžana!

12:50

23.11.2022

Podeli vest:

Printscreen/IN/buducnostsrbijeav

Svečani doček za predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, u fokusu produbljivanje saradnje i potpisivanje sedam sporazuma

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev doputovao je u zvaničnu posetu Srbiji. Svečani doček priređen ispred Palate „Srbija“, posle čega su usledili razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i sastanak dve delegacije.  Potpisano je nekoliko bilateralnih sporazuma.

12:35

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev naveo je da potpisana dokumenta predstavljaju pravni osnov za odnose dve zemlje. „Mi jesmo strateški partneri u pravom smislu te reči sa obzirom na to da uspešno sarađujemo u brojnim oblastima i postoje strateški ciljevi te naše saradnje. Srbija i Azerbejdžan su podržavali uvek jedini druge u međunarodnoj areni“, rekao je Alijev. Najavio je da će ponovo posetiti Srbiju.

„Imaćemo više poseta nalik ovoj i naše prijateljstvo će biti večno“, poručio je predsednik Azerbejdžan.

Foto: Printscreen/Pink

12.20

Zajedničko obraćanje predsednika Vučića i Alijeva. Veoma sam srećan što danas u Beogradu možemo da ugostimo iskrenog prijatelja Srbije Alijeva s kojim sam danas imao iskrene razgovore – imamo mnogo toga zajedničkog, poštujemo teritorijalni integritet i pomažemo se u međunarodnim institucijama.
– Mnogo sam naučio od predsednika Alijeva, a naši odnosi od današnjeg dana podižu se na jedan novi nivo. Razgovarali smo o važnim stvarima – saradnji u energetici jer je Azerbejdžan velesila u izvozu gasa.

– Meni je žao zato što zbog mnogih obaveza neće moći da ostane duže u Beogradu, ali se nadam da će nam ponovo uskoro doći. Srbija i Azerbejdžan imaju mnogo toga zajedničkog. I jedna i druga zemlja drže do svog teritorijalnog integriteta, i borimo se na međunarodnom poretku zasnovan na Povelji UN. Naučio sam od predsednika Alijeva da je malo od međunarodnog prava ostalo, malo se zemalja drži toga – rekao je predsednik Vučić.

On je dodao da su naši odnosi sa Azerbejdžanom podignuti na novi nivo.

– Razgovarali smo danas o svim važnim temama. Od toga kako da sarađujemo u oblasti energetike, pošto je Azerbejdžan velesila u proizvodnji i izvozu gasa. Oni više od pola svog gasa izvoze u evropske zemlje, i mi zato radimo na pravljenju interkonektora sa Bugarskom da bi mogli da kupujemo značajne količine gasa iz Azerbejdžana. Mi ćemo pričati sa evropskim partnerima da se priključimo i sporazumima koji su vezani za kupovinu struje, kako bi imali potpunu sigurnost po tom pitanju. To bi nam garantovalo punu energetsku sigurnost – rekao je Vučić.

Vučić kaže da se našalio sa azerbejdžanskim kolegom, i da mu je Alijev rekao da nije mogao da veruje kada je Srbija ranije isplatila svoje dugove prema njegovoj zemlji.

– Oni su nama izgradili deonicu od LJiga do Preljine. Teška deonica koju su uradili na vreme, bez dana kašnjenja. A oni su se iznenadili kada smo mi godinu dana ranije isplatili ceo dug, prevremeno. To zemlje obično ne rade, ali Srbija to radi uvek kada može. Po tome je i Azerbejdžanu jasno da je Srbija odgovoran partner, kao što i mi znamo da je Alijev pouzdan partner svima. Mi zbog protokola moramo da potpisujemo sporazume, ali predsedniku Alijevu se može verovati i na reč – kazao je on.

Predsednik je rekao da će se razgovori nastaviti, i da će u narednih 20 dana posetiti Baku.

– Pričaćemo o tim strahovito važnim temama za nas. Sa mnom će poći nekoliko ministara, kako bismo produbili ovaj sporazum o strateškom partnerstvu konkretnim sporazumima. I ovo nije šala, iako izleda kao da jeste. Sada je Ilham Alijev najpopularniji čovek u Evropi. Za njega obično nisu imali vremena, a sada imaju svo vreme ovog sveta za njega, i mnogo ga vole. Ali ja znam da je on pametan čovek, sve vidi i razume. Ja sam malo ljubomoran, mene zovu samo oko Kosova, a njega vole i mole, to je milina gledati – rekao je predsednik kroz smeh.

Potom je ozbiljnim tonom dodao da se nije Alijev promenio, već je uvek brinuo o svojoj zemlji, ali da su neki drugi promenili svoj pristup.

12:14

U Palati „Srbija“ je u toku ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata Srbije i Azerbejdžana.

Vučić i Alijev potpisali Memorandum o osnivanju saveta o strateškom partnerstvu dve zemlje.

11:25

Plenarni razgovori delegacija Srbije i Azerbejdžana počeli su u Palati „Srbija“ oko 11.15.

Delegaciju Srbije čine ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

10:35

Nakon svečanog dočeka, usledio je tet-a-tet sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva, posle čega će biti održani plenarni sastanak delegacija Srbije i Azerbejdžana i ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.