SUSRET BANATSKIH MESNIH ODBORA MATICE SLOVAČKE Dva događaja u jednom danu

12:12

22.11.2022

Podeli vest:

Foto: Privatna arhiva

 

U slovačkom mestu Janošiku 4. septembra sreli su se predstavnici banatskih mesnih odbora Matice slovačke da se uzajamno informišu i prodiskutuju o ostavci Libuške Lakatoš na mesto predsednice Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji. Pozivu domaćina odazvali su se skoro svi mesni odbori. MOMS Zrenjanin trenutno nema aktivno rukovodstvo. Sastanku su prisustvovali i predstavnik slovačke ambasade u Beogradu – treći sekretar Boris Konček, kao i direktorka Osnovne škole „Tomaš Garik Masarik” u Janošiku Zuzana Halabrin.
Oni su zapravo bili u dvostrukoj ulozi: došli su na ovaj susret mesnih odbora prethodno otvorivši malu likovnu koloniju u neposrednom susedstvu. Predstavnici mesnih odbora su obavešteni o raspisivanju izbora za članove nacionalnih saveta. Samo glasanje treba da bude održano 13. novembra.

Likovna kolonija

Dok su članovi odbora debatovali u maloj sali Doma kulture, prekoputa u dvorištu OŠ „Tomaš Garik Masarik” mladi i stari zaljubljenici u likovnu umetnost vešto su baratali bojama na platnu. Pozivu da slobodno slikaju u lepom, zelenilom ukrašenom školskom dvorištu odazvali su se kako oni najmlađi, tako i oni najstariji i priznati slikari naive, poput veterana Pavela Povolnog Juhasa. U dvorištu škole sreli smo i mladu Vojlovčanku Andreu Holok.
Mentor prisutnih slikarki i slikara amatera bio je poznati slikar naive Pavel Glozik iz Kovačice, koji je takođe na kraju priložio svoj rad. Organizatori kolonije su u celosti brinuli o potrebama prispelih zaljubljenika u likovno stvaralaštvo: ujutro su svi učesnici kolonije najpre doručkovali, posle čega su im podeljena platna, četkice i boje. Po dvorištu su razmeštene školske klupe kao mesta za slikanje. Tema je bila slobodna i sve je zavisilo samo od nadahnuća stvaraoca. Bilo je različitih motiva na slikama: od zvonika janošičke slovačke evangeličke crkve, preko imaginarnih ili lokalnih pejzaža, poljoprivrednih mašina, mrtvih priroda, do položaja čoveka i Zemlje u našem Sunčevom sistemu.

Ispoljavanje mašte

Primarna svrha ovakvih okupljanja je ispunjena: svim prijavljenim slikarkama i slikarima omogućeno je da nesmetano ispoljavaju i razvijaju svoju maštu i stvaralačke moći. Šteta je, međutim, što je bilo premalo publike, meštana, makar bliže i dalje rodbine učesnika kolonije iz Janošika i okoline, da prate čin nastanka slike i čuju ponešto o naivnom slikarstvu od onih iskusnijih umetnika.
Likovna kolonija je počela daleko pre susreta članova banatskih odbora i okončana je posle njihovog sastanka, tako da su svi zainteresovani matičari mogli da pogledaju završne poteze četkicom slikara i da zapodenu razgovor s njima. Vreme je poslužilo i organizatore i umetnike. Nije bilo kiše, niti velike vrućine, tako da su u prijatnoj hladovini i tišini školskog dvorišta umetnici mogli spokojno da osmišljavaju svoja dela. Na kraju su svi radovi izloženi u velikom holu obližnjeg Doma kulture, gde je učesnicima i gostima likovne kolonije priređen ručak. Nadamo se da će narednih dana stanovnici Janošika i đaci posetiti Dom kulture i pogledati najnovije slike.
Ivan Zafirović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.