KFOR POZVAO OBE STRANE DA SE UZDRŽE JEDNOSTRANIH AKCIJA Komandant Mikele Ristuča: Važno je izbeći novu eskalaciju!

08:42

22.11.2022

Podeli vest:

Foto: printscreen/yt: NATO

Komandant KFOR general-major Anđelo Mikele Ristuča pozvao je sve strane da izbegavaju bilo kakvu akciju koja bi mogla da dovede do pogoršanja situacije na Kosovu i Metohiji.

On je posle sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova Dželjaljom Svečljom kako je saopšteno pozvao obe strane da se ponašaju odgovorno i aktivno učestvuju u održavanju bezbednosti i dodao je važno izbeći svaku novu eskalaciju, posle tenzija u avgustu.

„General-major Anđelo Mikele Ristuča ostaje u bliskom kontaktu sa svim ključnim sagovornicima, uključujući i komandanta Misije EU za vladavinu prava (Euleks), predstavnike kosovskih institucija i kosovskih bezbednosnih organizacija, kao i načelnika Oružanih snaga Srbije”, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

U saopštenju se navodi da je KFOR na oprezu u vezi sa situacijom.

„KFOR ostaje na oprezu i nastavlja da sprovodi svoj mandat UN, sa svim svojim raspoloživim kapacitetima, za bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve građane Kosova, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine”, kaže se u saopštenju.

Cilj KFOR-а je, kako je saopšteno, mir i bezbednost na Kosovu i Metohiji.

„KFOR igra vitalnu ulogu u obezbeđivanju bezbednosti koja omogućava dijalog. Komandant KFOR-а poziva strane da se uzdrže od jednostranih akcija ili retorike i da spreče bilo kakvu dalju eskalaciju tenzija”, poručeno je u saopštenju.

 

(Politika)

PREDSEDNIK SRBIJE PO POVRATKU IZ BRISELA: Poruka Srbima na KiM da pokušamo da sačuvamo mir!

KURTI PODLEGAO PRITISCIMA Primena mera o tablicama pomerena za 48 sati! Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.