RAGBI KLUB BORAC IZ STARČEVA IMA I ŽENSKU SEKCIJU: Podjednako su uspešne kao i dečaci, pogotovo u uzrastu do 12 godina

13:44

21.11.2022

Podeli vest:

Foto: Ragbi Savez Vojvodine

U Ragbi klubu Borac iz Starčeva osim dečaka treniraju i devojčice uzrasta do 12, odnosno 16 godina. One se zajedno sa svojim drugovima iz kluba pripremaju za Zimsku ligu koja bi trebalo da počne u januaru 2023. godine.

U uzrastu 10, 12 godina nema mnogo razlike u građi, stasu i brzini za bavljenje sportom, pa tako i ragbijem, kaže Radivoj Ćosić, trener mlađih selekcija u Ragbi klubu Borac iz Starčeva. Devojčice i dečaci ovog uzrasta igraju i zajedničke utakmice u kojima su devojčice potpuno ravnopravne. Milica Stošić trenira ragbi jer potiče iz sportske porodice, dok je Aleksanda Kostić počela slučajno da se bavi ovim sportom i zadržala se u Borcu.

Milica Stošić – RK „Borac“ Starčevo

– Treba biti snalažljiv da imate koordinaciju pokreta da možete da izbegnete protivnika. Prvo počeno sa zagrevanjem onda radimo vežbe, dodajemo loptu jedni drugima, radimo obaranje. Ne mora da bude dobra kondicija to se stekne kroz par nedelja.

Aleksandra Kostić – RK „Borac“ Starčevo

– Imam divnog trenera i da nije bilo njega ne bih ni znala da postoji ragbi. Tata me je pitao da li želim da treniram ja sam pristala i ostala na ragbiju.

Radivoj Ćosić – trener mlađih selekcija Rk „Borac“ Starčevo

– Devojčice u tim uzrastima, 10 ili 12 godina su mnogo naprednije od dečaka i mnogo brže „kapiraju“ tu plemenitu igru. U tim godinama nema mnogo razlike između dečaka i devojčica što se tiče građe, stasa i brzine. U ragbiju ima mesta za svaku poziciju i za male i za velike, niske visoke, krupne, brze. U ragbiju se igra 15 na 15, u njihovom uzrastu kao što su Milica i Aleksandra igra se 10 na 10. Manji je teren i prilagođen je njihovom uzrastu.

U Starčevu se polako pripremaju za zimsku sezonu i za treniranje u sali Osnovne škole gde će sticati formu za narednu sezonu.

Radivoj Ćosić – trener mlađih selekcija Rk „Borac“ Starčevo

– Završetak je sezone i spremamo se za Zimsku ligu. Ove godine polovično smo odigrali, jedino su petlići koji su igrali pomešano sa Dinamom uzeli prvenstvo države. Oni igraju 8 na 8, od toga je 4 igrača bilo iz Borca, a od tih 4 dve su bile devojčice. Ove godine smo uzeli prvenstvo Balkana u kadetima u Zenici, tako da smo zadovoljni sezonom.

U Ragbi klubu Borac iz Starčeva naglašavaju da je najvažnije da se deca bave sportom i da su aktivna. Ćosić naglašava da je najvažnije odvojiti ih od telefona i sedenja i podstaći ih da se bave sportom, ragbijem ili bilo kojim drugim.

Rtvpancevo.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.