RAT U UKRAJINI 271. DAN: Zaporožje ponovo meta! Ukrajinska vojska odustala od ofanzivnih dejstava kod Artjomovska i Soledara

10:44

21.11.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen/YT

 

KIJEV –  Kijev i Moskva međusobno se optužuju za grantiranje Zaporoške nuklearne elektrane. Međunarodna agencija za atomsku energiju traži da se odmah zaustave napadi. Planirana isključenja struje u svim ukrajinskim oblastima, najavio distributer struje „Ukrenegro“. Snažne eksplozije ponovo su potresle poručjeoko najveće evropske nuklearne elektrane Zaporožje, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA)

IAEA je zatražila da se napadi odmah zaustave, ističući da se u kratkom vremenskom roku tokom jučerašnjeg dana čulo najmanje 12 eksplozija.

Moskva je za granatiranje optužila ukrajinske snage, ističući da su oštećeni strateški objekti u nuklearki, dok Kijeve tvrdi da ruske snage stoje iza granatiranja pogona nuklearke.

Ukrajinski distributer struje „Ukrenegro“ najavio je planirana isključenja struje u svim oblastima Ukrajine.

Vojna pomoć Kijevu se nastavlja. Francuska isporučila još dva PVO sistema Ukrajini.

10.22 –

Nemačka namerava da Poljskoj stavi na raspolaganje sistem za odbranu od raketa „Patriot“.

09.41 – Italijanska vlada traži od parlamenta zakon o snabdevanju Ukrajine

Italijanska vlada tražiće od parlamenta da odobri novi zakon o vojnom i civilnom snabdevanju Ukrajine tokom 2023. godine, izjavio je danas ministar odbrane Gvido Krozeto.

09:30
Ukrajinska vojska je odustala od ofanzivnih dejstava i prešla je u gluvu odbranu u oblastima Artjomovska i Soledara u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.
„U oblastima naselja Artjomovsk i Soledar protivnik je prešao u gluvu odbranu. Zbog svakodnevnih gubitaka u ljudstvu i tehnici, kao i usled operativne situacije, ukrajinska komanda je odustala od dejstava ofanzivnog karaktera i usredsredila se na zadržavanje ranije zauzetih pozicija“, napisao je on na svom Telegram kanalu.
Grad Artjomovsk (Bahmut) nalazi se u delu DNR koji je pod kontrolom Kijeva, severno od velikog grada Gorlovka. Artjomovsk je važan saobraćajni čvor za snabdevanje ukrajinske vojske u Donbasu.
Borci grupe „Vagner“ su uspeli da potisnu ukrajinske snage iz sela Ivangrad koji se nalazi na kilometar od gradskih četvrti, a vođene su žestoke borbe za južno predgrađe Artjomovska – Opitno.

09:21
Ukrajinska vojska izgubila je u protekla 24 sata više od 30 ljudi, dva samohodnaartiljerijska uređaja, dva tenka, sedam jedinica oklošne i automobilske tehnike, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.
Narodna milicija Luganske Narodne Republike je saopštila da su ukrajinske snage tokom proteklog dana izgubile do 30 ljudi, dva oklopna transportera i četiri bespilotne letelice.

7.05 – Francuska poslala Ukrajini PVO sistem Krotal

Francuske je poslala Ukrajini novi kontigent vojne pomoći, uključujući dve baterije sistema protivvazdušne odbrane „Krotal“ i dva višecevna bacača raketa, saopštio je francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.