IZNOSIMO NAJLEPŠE IZ RUMUNSKE KUHINJE: Vredne ruke Banata! Istorija, tradicija i dobar ukus

08:40

07.11.2022

Podeli vest:

Foto: Privatna arhiva

 

Udruženje žena „Vredne ruke Banata” iz Vladimirovca primilo je u goste nacionalnu televiziju TVR Temišvar 13. oktobra ove godine. Televizijska ekipa je došla u Vladimirovac s ciljem da napravi prilog za emisiju „Sarea în bucate” („So u jelima”). Ova emisija je specifična, posebna, za pamćenje i istovremeno priča koja se može ispričati za stolom. Događaji, priče, ali i fascinantni likovi začinjavaju recept emisije.

Razgovarali smo s voditeljem emisije Danom Lijucom, koji nam je govorio o važnosti očuvanja starih gastronomskih recepata, o svojim posetama srpskom Banatu i lokalnom stanovništvu. Šta nam je gospodin Dan rekao, saznajemo u sledećim redovima:
– Ova emisija o hrani je za sve ljubitelje tradicionalnih recepata. Uspeli smo da dođemo do Banata sa one strane granice. Drugi put smo u Srbiji; prvi put smo bili u Sutjesci i kuvali ribu, jer je Sutjeska jedna od najvećih ribarnica u Evropi, sa preko 950 hektara vodenog sjaja. Ovde, u Vladimirovcu, zatekli smo zajednicu žena koje još čuvaju stare rumunske tradicije. Otkrio sam festival dunja, koji mi je bio fascinantan, a naši recepti su na ovaj ili onaj način povezani sa ovim voćem, simbolom jeseni, dunjom. Ma šta pričali, dunja se bere samo u jesen, ni u jednom drugom godišnjem dobu. Ovde, u Vladimirovcu, našao sam neke stare recepte, među kojima je i kolač od dunja. Video sam kako žene pripremaju tradicionalne rumunske recepte i još mnogo toga. Na primer, upoznao sam jednu gospođu koja je rođena u Srbiji, blizu granice s Crnom Gorom, i došla je u jedno rumunsko mesto, a recept koji nam je predstavila mi Rumuni znamo kao kupus s mesom. Ovaj recept, koji je ona predstavila, malo je drugačiji i svima je dostupan, samo ako imate vremena. Drago mi je da je voditeljka emisije, Veronika Mihok, shvatila da moramo stići u rumunske zajednice van Rumunije, čime smo, na neki način, upotpunili banatsku kuhinju. Bez obzira na to da li je planinski ili ravničarski Banat, da li je Banat iz Rumunije ili Srbije, recepti su melanž srpske, mađarske, nemačke, turske, rumunske, romske, bugarske i svih ostalih kuhinja iz Banata. Važno je da je hrana koja se ovde kuva fantastična.
Posete se neće zaustaviti samo na ova dva naselja, naveo je voditelj emisije Dan Lijuc. Između ostalog, potrudiće se da dođe do svih mesta u kojima postoji rumunska zajednica. Naglasio nam je da je razgovarao s ljudima iz nekoliko mesta srpskog Banata, a zainteresovan je da istakne stare tradicionalne rumunske recepte.
– Ovde u srpskom Banatu ima kulinarskih stručnjaka, a mi ćemo izneti na površinu sve ono što je najstarije i najlepše u rumunskoj kuhinji. U stara vremena Banaćani su hranu određivali po danima u nedelji. Samo četvrtkom i nedeljom jelo se meso. Sredom i petkom pripreman je posni jelovnik. A ponedeljkom bi domaćica videla šta je ostalo posle obilne nedelje i eventualno skuvala lonac čorbe od krompira – zaključuje Dan Lijuc.

Od predsednice udruženja „Vredne ruke Banata” Viktorije Sekešan saznajemo da su žene koje su kuvale po starim tradicionalnim receptima bile: Bosiljika Glumac, koja je kuvala kiseli kupus sa slaninom, Viktorija Sekešan, sa starim jelom od knedli, i Georgina Damijan, koja je napravila kolač od dunja. Udruženje žena „Vredne ruke Banata” oživljava stare običaje i pripremanjem tradicionalnih jela. U sedištu udruženja bio je mesni muzičar Sorin Živku, koji je goste oplemenio s nekoliko pesama specifičnih za ovo selo. I, kako je govorio Vjaceslav Bistricki: „Zanemariti prošlost znači nemati budućnost. Jer ne možete da stanete na stepenicu više s nogama u vazduhu”. Prof. dr Mirča Maran govorio je o istoriji svog mesta.
„So u jelima” je kulinarska emisija koja promoviše specifičnosti banatske kuhinje. Takođe, ova emisija je prevazišla granice Banata, kao medijski proizvod koji se emituje širom Rumunije na TVR 3, ali i u Ukrajini, Srbiji i Mađarskoj, preko regionalnih javnih stanica, za rumunske zajednice. Emisija „So u jelima” nagrađena je specijalnom nagradom žirija na Međunarodnom festivalu televizijskih i radio programa za manjine u Užgorodu (Ukrajina), 2009. godine, za epizodu „Svileni Cigani”. Slogan ove emisije je: „Pametan stomak čuva um zdravim”.
Emisija se emituje na TVR Temišvar subotom od 18.30, a reprize su nedeljom od 12.30 i utorkom od 21 sat.
Adrijana Petroj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.