SPEKTAKL U NAJAVI! Partizan dočekuje Makabi u rasprodatoj Beogradskoj Areni, poslednji susret dva tima davne 2014 godine

09:54

18.11.2022

Podeli vest:

Printscreen/yt/Dragan Đurđević

Poslednji put Partizan je slavio u „Areni“ protiv Makabija.

Makabi je još jedan u nizu evropskih velikana sa kojima se Partizan dugo nije sreo zbog osmoipogodišnjeg odsustva iz evroligaškog društva. Poslednji evroligaški dvoboj dva nekadašnja šampiona Evrope viđen je u proleće 2014. godine, u sezoni u kojoj je „Ponos Izraela“ stigao do svoje šeste, poslednje titule u elitnom evropskom takmičenju.

Utoliko je i vrednija Partizanova pobeda nad Makabijem te sezone u „Areni“. Taj meč je odigran u okviru Top 16 faze Evrolige, a crno-beli su pod vođstvom Duška Vujoševića trijumfovali rezultatom 72:70. U sjajnoj atmosferi pred više od 13.000 gledalaca u našoj najvećoj dvorani, čovek odluke bio je Bogdan Bogdanović koji je na 23 sekunde do kraja pogodio trojku za minimalno vođstvo Partizana. Do kraja je Dejan Musli pogodio još jedno slobodno bacanje za crno-bele, a Gaj Pnini je promašio šut za pobedu Makabija. Ovu utakmicu obeležio je i veliki preokret Partizana u poslednjoj četvrtini, posle više od 38 minuta koliko je Makabi konstantno bio u vođstvu.

Dva meseca pre tog meča, Partizan je gostovao u Tel Avivu gde nije bilo rezultatske neizvesnosti i Makabi je ubedljivo trijumfvao sa 88:67. Katastrofalno je Partizan tada odigrao prvo poluvreme posle kog je izraelski tim vodio sa čak 47:19 i već tada je pitanje pobednika bilo rešeno. Tajus sa 16 i Rajs sa 15 poena predvodili su pobedničku ekipu, a u Partizanu su bolji od ostalih bili Bogdanović i Kinsi sa po 17 poena. Crno-beli nisu mogli dalje od Top 16 faze, a Makabi je do titule prvaka Evrope stigao pobedom u finalu nad Real Madridom (98:86, posle produžetka).

Printscreen/yt/Dragan Đurđević

Još jedan nezaboravan beogradski duel odigran je i u decembru 2011. godine, kada je Partizan takođe u dramatičnoj završnici slavio sa 74:71. Bio je to poslednji meč Nikole Pekovića pred navijačima Partizana pred povratak u NBA ligu, gde je okončan lokaut koji je trajao nekoliko meseci i snažni centar je morao da se vrati u Ameriku. Iako su crno-beli, pod vođstvom trenera Vlade Jovanovića, bili oslabljeni neigranjem povređenog plejmejkera Ejsija Loa, uspeli su da Pekovićev oproštaj učine spektakularnim. Milan Mačvan je dao najveći doprinos pobedi sa 22 poena i osam skokova, a Peković ga je pratio sa pet poena manje.

Crno-beli su tim trijumfom prekinuli seriju od četiri uzastopna poraza od izraelskog velikana, od toga tri u gostima, ali najvrednija Partizanova pobeda nad Makabijem u ovom veku bila je ona s početka aprila 2010. godine u četvrtoj utakmici četvrtfinalne serije Evrolige.

Partizan je tog 1. aprila 2010. godine u fantastičnoj atmosferi pred 21.367 gledalaca u „Areni“ savladao Makabi sa 76:67, dobio četvrtfinalnu seriju sa 3:1 u pobedama i izborio plasman na fajnal-for u Parizu, prvi put od 1998. godine. Plejmejker Partizana Lester Bo Mekejleb je bio igrač utakmice sa 19 postignutih poena, odlično ga je pratio i Dušan Kecman sa 12, a veoma važne su bile i dve trojke Aleksandra Rašića. Posle meča usledilo je veliko slavlje navijača Partizana koje se tokom večeri i noći prenelo i na ulice Beograda, ali i drugih gradova Srbije.

Pamti se i fantastično trojkaško veče košarkaša Partizana iz novembra 2006, u evroligaškom duelu sa Makabijem, kada su crno-beli pred svojim navijačima pogodili 13 šuteva iz ukupno 21 pokušaja za tri poena i na kraju su slavili rezultatom 103:91. Predrag Drobnjak sa 23, Vontigo Kamings sa 19 i Luka Bogdanović sa 17 poena i šest skokova bili su najzaslužniji za taj trijumf crno-belih.

„Otkako sam u Partizanu, ovo je najlepša atmosfera u kojoj sam igrao“, rekao je Luka Bogdanović posle tog susreta.

Ako se vratimo još dalje u prošlost, u prošli vek, moramo da izdvojimo i sezonu 1987/88, u kojoj su se Partizan i Makabi sastali u polufnalu fajnal-fora u Ganu, gde je iskusniji tim iz Tel Aviva slavio sa 87:82 i prošao u finale, a Partizan je zatim pobedom nad Arisom 105:93 osvojio treće mesto. Bila je to nezaboravna Partizanova generacija sa Divcem, Paspaljem, Grbovićem, Obradovićem, Savovićem Đorđevićem, Pecarskim, Nakićem i sa mladim Duškom Vujoševićem na klupi. U pomenutom meču sa Makabijem sjajni su bili Divac sa 19 poena i 11 skokova, Paspalj sa 18 poena i 12 skokova i Grbović sa 19 poena, ali to tada nije bilo dovoljno za plasman u finale.

A s obzirom na najave o velikom interesovanju navijača za predstojeći duel, ne sumnjamo da će večeras u „Štark Areni“ pristalice Partizana prirediti još jednu nezabravnu atmosferu i da će to biti još jedan susret srpskog i izraelskog velikana koji će se dugo pamtiti.

Sportske.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.