DETALJI INCIDENTA NA HEMIJSKOM FAKULTETU: Curio ugljen-dioksid! MAJSTOR GREŠKOM AKTIVIRAO VENTIL

10:30

17.11.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen/YT

– Ljudskom greškom je aktiviran ventil na sigurnosnom sistemu za gašenje požara. Otvorene su boce sa ugljen-dioksidom za gašenje požara. Istog momenta je naložena evakuacija svih iz zgrade – izjavio je Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu, nakon jutrošnjeg incidenta na ovom fakultetu.

– I osoba koja je napravila grešku je istog momenta evakuisana. Ovo je bila slučajnost. Ne verujem da će osoba biti sankcionisana. U pitanju je bio majstor – rekao je dekan.

Prema njegovim rečima, i dalje postoji opasnost, odnosno nije bezbedno biti u podrumima fakulteta.

Kako javlja naš reporter sa lica mesta, kod stepeništa za podrum se oseća jak miris ugljendioksida.

– Za one koji su se nalazili na višim spratovima nije postojala opasnost u tom trentuku, ali su svi evakuisani – rekao je dekan.
Fakultet je doneo odluku da se u podrum danas ne ulazi.

Osoba koja je bila u podrumu, kako je istakao, nije u zdravstvenoj opasnosti, ali je bio pod nadzorom i kontrolom dva sata za svaki slučaj.

Mi imamo tri izlaza, obeleženi su protivpožarni putevi. Vrlo brzo se zgrada evakuiše. Sanacija problema je trajala oko 40 minuta. Zatvoreni su prilazi ka prvom i drugom podrumu. Vatrogasci su intervenisali sa sistemom za prisilno provetravanje, mi smo to uradili tako sto smo otvorili prozore. Otišli su su tek kada su se uverili da su koncentracije bezbedne – rekao je dekan Roglić.

On je, odgovrajući na pitanja novinara, rekao da se poslednji incident na Hemijskom fakuletetu dogodio 2000. godine, kada je eksplodirala boca, i to je jedini takav incident.

Zaposleni kažu da se i pre tri, četiri godine desila slična situacija i da je tada bilo evakuacije.

– Uvek postoji mogućnost incidenta. Svi se tada evakuišu. Svi su svesni da postoji mogućnost ovakve situacije. Trudimo se maksimalno da podignemo mere bezbednosti, ali sistem za sada funkcioniše ovako – izjavio je dekan.

Podsetimo, jutros oko pola 9 je prijavljeno curenje ugljen-dioksida iz podruma Hemijskog fakulteta, vatrogasci su stigli za deset minuta, a svi studenti i profesori su odmah evakusiani.

Prema rečima dekana, vatrogasci su otišli oko 10.30 sati, a studenti u profesori su se vratili na fakultet.

Stidenti koje smo zatekli ispred fakulteta kažu da se nisu uplašili. Kažu da rade sa puno opasnijim supstancama.

(Blic)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.