Home Kultura PREMINUO OTAC GLUMICE MINE LAZAREVIĆ Čuveni dirigent Pozorišta na Terazijama umro u 90. godini života

PREMINUO OTAC GLUMICE MINE LAZAREVIĆ Čuveni dirigent Pozorišta na Terazijama umro u 90. godini života

0
PREMINUO OTAC GLUMICE MINE LAZAREVIĆ Čuveni dirigent Pozorišta na Terazijama umro u 90. godini života
Foto: printscreen/yt: ArtTelevizija/PRVA

U Beogradu je u 90. godini preminuo dirigent Ljubiša Lazarević. Gotovo ceo radni vek proveo je u Pozorištu na Terazijama gde je ostvario preko 30 premijera.

Ljubiša Lazarević rođen je 21. jula1933. godine u Somboru. Gimnaziju je završio u Vršcu, a dalje školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Beogradu najpre na teoretskom, a zatim i na odseku za dirigovanje. Kao student generacije, dobija stipendiju za usavršavanje na polju mjuzikla i operete u Beču.

Dirigovao je brojnim horovima i radio kao profesor u muzičkoj školi „Vojislav Vučković“.

Posle drugog svetskog rata, puno je volontirao po sirotištima i to je bilo presudno da shvati moć muzike i da će ona biti njegov život.

Otac je sina Slobodana i ćerke Mine, čuvene srpske glumice.

Ipak, najveći deo života proveo je u Pozorištu na Terazijama sa željom da postavi mjuzikl i operetu na stalni repertoar i time doprinese u stvaranju prvog i jedinog muzičkog pozorišta na Balkanu. Svoju prvu premijeru imao je 1963. godine (Put oko sveta). Od opereta Franca Lehara Vesela udovica i Kneginje čardaša, preko mjuzikala „Priča iz zapadnog kvarta“, „Violinista na krovu“, „Cigani lete u nebo“, „Čovek od La Manče“, „Splitski akvarel“, „Večiti studenti“, „Moj dečko“, koji su bili praizvedbe na ovim prostorima, nizali su se brojni domaći i strani mjuzikli u kojima je sarađivao sa velikim rediteljima i koreografima i za te projekte bivao višestruko nagrađivan i proglašavan za istaknutog umetnika. Za mnoge je radio orkestracije i prepeve songova na srpski jezik.

Kao zreo umetnik, postavlja predstave „Violinista na krovu“ i „Čovek od La Manče“ i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a uspešno se bavio i pedagogijom na katedri glume u Novom Sadu i na BK akademiji u Beogradu.

Ispraćaj će se obaviti u četvrtak 17. novembra na Novom groblju u Beogradu. Početak opela je u 11.15 časova. Datum komemoracije biće naknadno saopšteni poručuju iz Pozorišta na Terazijama.

(Kurir)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here