spot_img
Pančevo u slikamaDOBROVOLJAČKA ULICA U PANČEVU: Preko pola sveta do Solunskog fronta

DOBROVOLJAČKA ULICA U PANČEVU: Preko pola sveta do Solunskog fronta

Dobrovoljačka ulica pripada teritoriji Mesne zajednice Vojlovica. Pod ovim nazivom postoji od 1946. godine, a prostire se od Spoljnostarčevačke do Ulice bratstva–jedinstva.
Srpski dobrovoljački korpus je bio srpska vojna jedinica iz Prvog svetskog rata, koju su uglavnom činili bivši pripadnici austrougarske vojske srpske, hrvatske i slovenačke nacionalnosti koji su ratovali na Istočnom frontu, a koji su prešli da se bore na strani Srbije.
Austrougarska vojska je mobilizovala brojne pripadnike jugoslovenskog življa i poslala ih na Istočni front. Međutim, zarobljeni jugoslovenski vojnici i dezerteri prelazili su na stranu Antante. Po sporazumu srpske i ruske vlade u leto 1915, Rusija je počela Dunavom da šalje dobrovoljce u Srbiju. Stupanjem Bugarske u rat na strani Centralnih sila 1915. njihovo prebacivanje u Srbiju ovim putem je onemogućeno.
Pošto je njihovo okupljanje u Rusiji nastavljeno, u Odesi je novembra 1915. osnovan Srpski dobrovoljački odred, koji je do početka 1916. narastao na oko hiljadu vojnika i oficira.
Prva srpska dobrovoljačka divizija osnovana je 16. aprila 1916. i brojala je 18.868 vojnika. Ona je uključena u sastav 47. ruskog korpusa i upućena na front u Dobrudži. Uz ruske i rumunske trupe, divizija se borila protiv udruženih nemačkih, bugarskih i turskih jedinica od 24. avgusta do 16. oktobra 1916. Uprkos velikim gubicima koje je pretrpela ova divizija, priliv dobrovoljaca se nastavio, pa je osnovana i Druga srpska dobrovoljačka divizija, a od te dve divizije je osnovan Srpski dobrovoljački korpus, na čijem je čelu bio general Mihailo Živković.
Štab korpusa je bio u Odesi, dok su štabovi Prve i Druge divizije bili u Voznesensku i Aleksandrovsku. U Odesi je od 17. aprila 1917. pa do 1918. godine izlazio časopis „Slovenski jug”, u kom je izlagan program za osnivanje ujedinjene države Južnih Slovena.
Do Februarske revolucije u Rusiji 1917. godine u korpusu se našlo oko 40.000 vojnika. Zbog revolucionarnih previranja korpus je počeo da se osipa, pa je u leto 1917. praktično bio prepolovljen. Vojnici su u Oktobarskoj revoluciji i Ruskom građanskom ratu koji je usledio napuštali Srpski dobrovoljački korpus i aktivno učestvovali na strani revolucionara.
Da bi se ovo sprečilo, 30. avgusta je otpočeto prebacivanje dobrovoljačkih organizovanih jedinica na Solunski front, gde su one bile veoma potrebne za popunu proređenih redova srpske vojske.
Jedan deo dobrovoljaca iz Rusije prebačen je u Solun preko Arhangelska na Dalekom istoku brodovima u Englesku i zatim železnicom, odnosno brodovima preko Francuske, Italije i Grčke, a deo preko Sibira do dalekoistočne luke Daljni železnicom, a zatim brodovima do Sueca, vozom do Aleksandrije i najzad brodovima u Solun.
Od prvog transporta dobrovoljaca preko Arhangelska formirano je 16 četa, koje su u decembru 1917. pojačale divizije srpske vojske, a od dobrovoljaca iz ostalih transporta i Vardarske divizije formirana je 14. januara 1918. godine Jugoslovenska divizija.

***

Borcima Prve srpske dobrovoljačke divizije palim na frontu u Dobrudži tokom Prvog svetskog rata Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca podigla je spomenik, a otkrio ga je 7. septembra 1926. kralj Aleksandar I Karađorđević zajedno sa svojim tastom kraljem Ferdinandom I od Rumunije.
Spomenik je napravljen u obliku piramide od belog venčačkog mermera koji je donesen iz Srbije, a nalazi se na uzvišenju pravoslavnog groblja u Medžidiji. Do spomenika vodi Aleja srpskih junaka.

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime
Captcha verification failed!
цаптцха кориснички резултат није успео. молимо Вас да нас контактирате!

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

1.200 ZAHTEVA PREDATO ZA SAMO 4 DANA U PIO PANČEVO: Ova kartica značiće mi puno, verujem da ću uštedeti...

Naši najstariji sugrađani zainteresovani su za penzionerske kartice nove generacije i raduju se što će imati mogućnost da ostvare značajnije popuste i druge pogodnosti....

VELIKI DEO VRŠCA BEZ STRUJE 22. MARTA Pripremite se, neće je biti ni u delu Pančeva, Starčeva i Alibunara....

Elektrodistribucija Pančevo će zbog planiranih radova na mreži u sredu 22. marta isključiti napajanje korisnika u delovoima Pančeva, Starčeva, Alibunara i Vršca. Pančevo: Od 08:30 do...

PANČEVO DANAS U ZNAKU SVETSKOG DANA POEZIJE: Književne večeri u Kulturnom centru, Domu omladine i Gradskoj biblioteci FOTO

Kulturni centar Pančeva i Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva, povodom Svetskog dana poezije, priređuju specijalni „Književni kafe”. Ljubitelji lepe pisane reči moći će da...

POMOZITE DA SE PRONAĐE BELKA Tek operisana sa velikim ožiljkom pobegla je iz stacionara!

Pas Belka je pobegla juče iz stacionara, tek operisana sa velikim oziljkom i pritom gluva. Ako je vidite, zadržite je i kontaktirajte vlasnika ambulante. - Nema...

PANČEVO AL STARS Praznik muzike kakav samo Pančevo ima FOTO

Ne preterujemo kada kažemo da se u Pančevu dogodio pravi muzički praznik u kome je uživala ne samo prepuna dvorana Kulturnog centra već i...