PRAZNIK DŽEZA ZA PAMĆENJE Vikend posvećen muzičkim sladokuscima

13:25

14.11.2022

Podeli vest:

Foto: Pančevac

Pančevački džez festival održan je po dvadeset peti put u Pančevu, od 4. do 6. novembra, u organizaciji Kulturnog centra.

Mnogobrojna publika imala je priliku da svim čulima uživa u osam koncerata internacionalnih sastava muzičara iz Srbije, Italije, Austrije, Češke, Španije, Poljske, SAD, Izraela, Nemačke, Turske, Velike Britanije i Argentine.

Oni su nastupili u dvorani Kulturnog centra, a pored izuzetnih koncerata, na publiku i mnogobrojne snimatelje i profesionalne fotografe koji su s posebnom pažnjom kroz objektive iz prvog reda u dvorani pratili sve tri večeri festivala jak utisak ostavila je i impresivna scenografija specijalno osmišljena za ovogodišnje izdanje četvrt veka starog festivala.

– Potrudili smo se da i ove godine pančevačkoj publici ponudimo raznolik sadržaj i reprezentativne umetnike iz evropskog džeza, pa smo tako imali plejadu mladih muzičara i, naravno, veterane kao hedlajnere festivala – rekao je Boban Tanasijević, urednik muzičkog programa Kulturnog centra.

Neobični instrumenti

Čast da otvori festival u četvrtak, 4. novembra, imao je gost iz Italije Danijele di Bonaventura sa svojim sastavom „BandUnion”.

– Danijele je bandoneonista. Bandoneon je pomalo neobičan instrument, veću primenu ima u tango muzici, a ono što nam je ova ekipa donela, predstavlja fuziju evropskog zvuka, koji ide od zvuka Mediterana, preko neoklasike, do džez improvizacije. Trebalo je da oni nastupe na našem festivalu još pre dve godine, ali je tom planu na put stala pandemija virusa korona – ispričao je Tanasijević.

Iste večeri u dvorani je nastupio i sastav „Simsa Fünf”. Ovaj sastav je iz Austrije, a ime dolazi od bubnjara grupe Sebastijana Funfa. Za njih je karakteristično da u svom stvaralaštvu imaju akustične instrumente, poput violine i čela, što se publici izuzetno dopalo.

Na kraju prve večeri u foajeu je nastupio mladi poljski sastav EABS, čiji je nastup realizovan u saradnji s poljskim Ministarstvom kulture i nacionalnog nasleđa. Ovaj bend je od evropske kritike do sada dobio mnogo pohvala, a na kraju koncerta mišljenje muzičkih kritičara podelili su i Pančevci.

Foto: Pančevac

Nove tendencije

Druge festivalske večeri, u subotu, 5. novembra, nastupili su Eric Freidlander i njegov akustični sastav „The Throw”, a potom i nova nada izraelske džez scene Ofer Mizrahi sa svojim triom. U foajeu se na kraju predstavio bend „Kühn Fu”, koji je stigao iz Nemačke zahvaljujući saradnji sa Ambasadom Nemačke u Beogradu. Ovaj zanimljivi sastav je deset godina na džez sceni Evrope, a svojim agresivnim nastupom pružio je prisutnima priliku

da se upoznaju s novim tendencijama u džezu, bar kad je gitara u pitanju.

Poslednje veče, u nedelju, 6. novembra, otvorila je naša sugrađanka Aleksandra Bjelić sa svojim bendom „Fergusons”.

– Jako sam srećna što smo prvi put izvodili moje kompozicije i to je takoreći bila pretpromocija mog albuma „Neko drugi”, koji treba da izađe krajem decembra. Napisala sam osam pesama. Mislila sam da to nikad neću uspeti, ali uz pomoć mog dragog kolege Srđana Markovića, koji je koautor na kompozicijama, i divnog benda, to mi je pošlo za rukom – poručila je Aleksandra.

Zavesu na ovogodišnji festival spustio je čuveni američki saksofonista Džo Lovano, koji je ovom prilikom nastupio s triom „Marcin Wasilewski” iz Poljske.

– O Lovanu je izlišno da govorimo bilo šta, jer je čovek ovenčan mnogim nagradama u muzičkoj industriji. U svom postbaperskom periodu on je ostavio dubok trag kao izraziti bend lider i saksofonista i siguran sam da su njegov nastup, ali i svi ostali koncerti bili prava poslastica za sve ljubitelje džeza u našem gradu – prokomentarisao je Boban Tanasijević.

Pančevački džez festival održan je uz pokroviteljstvo i podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Ministarstva kulture i nacionalnog nasleđa Republike Poljske, Ambasade Izraela u Beogradu, Ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, „Gete instituta” i Austrijskog kulturnog foruma Beograd.

Pančevac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.