ODRŽAN 22. ETNO GLAS: Za našu pevačku tradiciju nema zime

13:10

14.11.2022

Podeli vest:

Foto: Pančevac

Od 3. do 7. novembra u Pančevu je održan tradicionalni, 22. festival „Etno glas”, u organizaciji KUD-a „Stanko Paunović” NIS–RNP i Doma omladine, a uz podršku Grada Pančeva. Ova manifestacija, pokrenuta s ciljem očuvanja tradicionalnog narodnog pevanja i podsticanja mladih da se bave narodnim pesmama, i ove godine je okupila kako veliki broj učesnika, tako i brojne poštovaoce tradicije i kulture naroda koji žive na ovim prostorima.

Manifestacija je počela u četvrtak, 3. novembra, otvaranjem izložbe fotografija „Od pregače do kecelje” u galeriji na spratu Doma omladine. Postavka obuhvata zbirku pregača i kecelja KUD-a „Stanko Paunović”. Festival je otvorila Marija Jević, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za kulturu i informisanje.

– Svake godine nas „Etno glas” podseti kako divnu tradiciju imamo. I ove godine je tako, već dvadeset i drugi put. Važno je napomenuti da je ovaj program deo proslave Dana grada, što potvrđuje da je Pančevo ponosno na „Etno glas” i na svoje čuvare tradicije. Očuvanje tradicije biće nam svakako jedan od prioriteta i narednih godina kada je o oblasti kulture reč – istakla je Marija Jević.

U petak je na programu bio igrački koncert u dvorani Doma vojske. Pored domaćina iz KUD-a „Stanko Paunović”, ljubiteljima folklora predstavili su se i gosti: KUD „Sevojno” iz Užica. Oba društva bez svake sumnje imaju najkvalitetnije igrače i pevače u našoj državi, što se i na ovom koncertu samo još jednom potvrdilo.

Foto: Pančevac

U subotu tokom dana održana je etnološka radionica na kojoj su deca naučila kako se prave kecelje i pregače, te su se i sama oprobala u tom zanatu. Rukovodioci radionice bili su Daniela Poljak, Danijelka Radovanović i Katarina Mandić. Radovi nastali na ovoj radionici izloženi su u galeriji Doma omladine u ponedeljak, 7. novembra. U subotu je u Malom klubu Doma omladine održana projekcija filma „Povratak ishodištu” KUD-a „Kopaonik” iz Leposavića.

Dva glavna pevačka koncerta upriličena su u subotu i nedelju, 5. i 6. novembra, u dvorani „Ateljea mladih” u zgradi Doma omladine. Pored ženske i muške grupe društava „Sevojno” i „Stanko Paunović”, na koncertu u subotu učestvovala je i pevačka grupa „Toše Proeski” iz Kačareva, koja neguje makedonske narodne pesme.

U nedelju su se predstavili naš sugrađanin guslar Miladin Karličić, zatim mađarski KUD „Petefi Šandor” i pevačka grupa „Pantljika”, kao i SKPD „Đetvan”. Iz Gornjeg Milanovca na „Etno glas” je došla i jedna od najstarijih pevačkih grupa, „Crnućanka”, a i na tom koncertu su nastupile muška i ženska pevačka grupa „Paunovića”.

Pančevac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.