spot_img
PANČEVOServisne InformacijeMI PITAMO ZA VAS: Koji se sve porezi moraju platiti u novembru?

MI PITAMO ZA VAS: Koji se sve porezi moraju platiti u novembru?

Veći broj čitalaca piše nam početkom svakog meseca postavljajući isto pitanje: koji se sve porezi moraju platiti u toku tog meseca? Ni novembar nije izuzetak, pa ovog puta donosimo sveobuhvatan odgovor na to pitanje.
Sve poreske obaveze građana i privrede za novembar označene su u Poreskom kalendaru koji svakog meseca objavljuje Poreska uprava. Ono što je bitno za obveznike jesu datumi, odnosno krajnji rokovi do kada se obaveze moraju namiriti, jer u suprotnom počinje da se obračunava zatezna kamata. Za neke od poreza već je istekao rok za plaćanje, te ako ih već niste platili, učinite to iz ovih stopa, da vam kamata ne bi znatno uvećala sumu koju morate da izmirite.
Do ponedeljka, 7. novembra, bilo je potrebno dostaviti obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu. Obaveštenje se dostavlja na obrascu OZU. Početak meseca, u ovom slučaju 7. novembar, jeste i poslednji rok do kada je Poreskoj upravi bilo potrebno predati izveštaje o zapošljavanju osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplati sredstava na obrascu IOSI.
Sledeći datum koji je označen u Poreskom kalendaru jeste četvrtak, 10. novembar, kao poslednji dan do kada je neophodno na obrascu PP-PPNO podneti prijavu i platiti porez na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec. Do istog datuma dostavlja se i poreska prijava, ali i plaća PDV za prethodni mesec od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV. Prijava se podnosi na obrascu PPPDV.
Do utorka, 15. novembra, potrebno je platiti akontaciju poreza na prihode i doprinose od samostalne delatnosti za prethodni mesec. Najviše poreskih obaveza plaća se upravo do 15. u mesecu. Prema Poreskom kalendaru, do sredine novembra plaćaju se doprinosi za sveštenike i verske službenike, za domaće državljane zaposlene u inostranstvu i za inostrane penzionere za prethodni mesec, doprinosi za samostalne umetnike i poljoprivrednike za četvrti kvartal 2022. godine.
Na obrascu PP OD-O neophodno je do 15. novembra podneti poresku prijavu i platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec. Isti datum je poslednji rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, kao i podnošenje obrasca PID PDV 1 za oktobar ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.
Takođe, obveznici moraju da plate obračunatu akcizu za period od 16. do kraja prethodnog meseca i podnesu poresku prijavu za obračun akcize za prethodni mesec, na obrascu PP OA. Poslednja, ali ne i manje važna obaveza, koju treba namiriti do 15. novembra, jeste podnošenje prijave i plaćanje obračunate akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec na obrascu PP OAEL.
Poreski kalendar ističe poslednji dan meseca, odnosno 30. novembar, kao poslednji datum do kada je potrebno da se plati obračunata akciza za period od 1. do 15. dana u mesecu, ali i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za oktobar 2022. godine.
Sve svoje poreske obaveze možete proveriti i onlajn ukoliko posedujete kvalifikovani elektronski sertifikat, i to putem portala „ePorezi”. U suprotnom, možete otići lično do Poreske uprave.

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

SRPKINJA U LOŽI S GEORGINOM: Ćerka Radomira Antića slavila pobedu Portugalije nad Švajcarskom u loži sa Ronaldovom devojkom

Ćerka Radomira Antića slavila je pobedu Portugalije nad Švajcarskom u loži sa Ronaldovom devojkom Georginom Rodrigez. Naime, u loži na Lusail stadionu bila je Ana...

PORODILA SE KOŠARKAŠICA NATAŠA KOVAČEVIĆ Nakon porođaja je podelila sliku i otkrila ime NASLEDNICE koje označava božansku mudrost

Srpska košarkašica Nataša Kovačević (28) porodila se u Beogradu i na svet donela zdravu devojčicu. Porođaj je obavljen u KBC "Dragiša Mišović", a nešto pre...

DIREKTOR JKP ZELENILO DANILO BJELICA: Bojenje stvarnosti koloritom cveća! Narodna bašta blista

Grad Pančevo je prethodnih godina veliko gradilište. U skladu s rekonstrukcijom brojnih gradskih ulica, skverova i centralnog gradskog trga, bilo je potrebno hortikulturno opremiti...

UROLOG DR MLADEN SELAK ZA PANČEVAC: Kad se jave simptomi, može biti kasno, zato su preventivni pregledi spas!

Timu najiskusnijih stručnjaka u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika „Pančevac” pridružio se i dr Mladen Selak, specijalista urolog s Klinike za urologiju VMA. Preglede u...

DOĐITE U SREDU U VOJLOVICU I GLEDAJTE PRVI: Premijera plesne predstave “Tajna zlatne niti”

Premijera predstave Tajna zlatne niti, Alise Oravec, studentkinje II godine doktorskih studija Umetnička igra i performans Instituta za umetničku igru, biće izvedena u sredu,...