POVLAČENJE RUSKIH SNAGA IZ HERSONA Ukrajinci OPREZNI: Oslobađamo teritorije na osnovu obaveštajnih podataka, a ne insceniranih TV izjava!

11:06

10.11.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen/YT

 

U Donbasu i Hersonu vode se žestoke borbe. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu naložio je povlačenje ruskih snaga sa zapadne na istočnu obalu Dnjepra. Tim povodom oglasio se savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Mihail Podoljak, koji smatra da je o povlačenju ruskih snaga iz Hersona rano govoriti.

Ukrajinski zvaničnici su upozorili da bi najava ruske vojske o povlačenju trupa iz grada Hersona mogla da bude deo kampanje dezinformacija.

Mihail Podoljak, savetnik predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da nisu videli nikakve znake da Rusija potpuno napušta grad.

„Što znači da bi ove izjave mogle da budu dezinformacije“, rekao je Podoljak i dodao:

„Deo ruske grupe je ostao u gradu, a dodatne rezerve krenule su ka regionu. Ukrajina oslobađa teritorije na osnovu obaveštajnih podataka, a ne insceniranih TV izjava“, rekao je on.


Podsetimo, ruska vojska saopštila je ranije juče da će se povući iz jedine ukrajinske regionalne prestonice koju je zauzela. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je naredio ruskim trupama da se povuku sa zapadne obale reke Dnjepar pred ukrajinskim napadima u blizini grada na jugu zemlje.

Ovo saopštenje označava jedno od najznačajnijih povlačenja Rusije i potencijalnu prekretnicu u ratu, koji se sada bliži kraju njegovog devetog meseca.

U noćnom video obraćanju, Zelenski nije direktno komentarisao najavu povlačenja Rusije, rekavši samo sledeće: „Naše emocije moraju da budu obuzdane – uvek tokom rata. Definitivno neću davati neprijateljima sve detalje naših operacija […] kada budemo imali svoj rezultat, svi će to videti.”

Poslednjih meseci, snage Kijeva su se usmerile na Herson, grad sa predratnim stanovništvom od 280.000 ljudi.

Oni su prekinuli linije snabdevanja poslednjih nedelja u okviru veće kontraofanzive u istočnoj i južnoj Ukrajini koja je potisnula ruske trupe sa širokih delova teritorije.

Pored uglavnom uspešne kontraofanzive, ukrajinski borci otpora iza linije fronta radili su unutar Hersona, sa sabotažama i ubistvima zvaničnika koje je imenovala Moskva.

(Euronews)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.