RASPRAVA O REBALANSU BUDŽETA SE NASTAVLJA Opozicija smatra predlog rebalansa inflatornim Ministar Mali: To nije rezultat inflacije, već rasta privrede i plata

09:22

09.11.2022

Podeli vest:

Foto: printscreen/yt: KTV Rezija

Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju sa raspravom o amandmanima na predloženi rebalans budžeta. U dosadašnjoj raspravi, poslanici opozicije kritikovali su predlog rebalansa – smatrajući ga inflatornim, odnosno da su povećani prihodi rezultat inflacije, da nije pravljen za obične ljude i da se ne bori protiv siromaštva.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da povećani prihodi u budžetu, nisu rezultat inflacije, već rasta privrede i plata.

Rebalansom budžeta predviđeni su ukupni prihodi od 1.709,5 milijardi dinara, i rashodi od 1.988,5 milijardi dinara. Za kapitalne investicije je izdvojeno 419,2 milijarde dinara, odnosno 5,9 odsto BDP-a.

Obrazlažući predlog rebalansa budžeta u parlamentu, ministar finanasija Siniša Mali rekao je da je pet osnovnih razloga zbog kojih se predlaže rebalans budžeta.

Naveo je da je prvi razlog to što su u prvih 10 meseci ove godine ostvareni prihodi veći od planiranih za 180 milijardi dinara, a drugi rast cena energenata.

Kao treći razlog naveo je pomoć mladima od 16 do 29 godina u iznosu od po 5.000 dinara, čiji početak isplate je najavio za 16. decembar.

„Četvrti razlog su penzije koje bi od novembarske trebalo da se povećaju za devet odsto. Predsednik Vučić je obećao da će penzije biti povećane i u januaru za 12,1 odsto i to bi bilo ukupno povećanje od 20,8 procenata“, dodao je Mali.

Peti razlog za rebalans su, kako je naveo, podrška merama nataliteta koje se ogledaju u isplati od po 100.000, 200.000 i 300.000 dinara za prvorođeno, drugođeno i trećerođeno dete kao i pomoć majkama u rešavanju stambenog pitanja u iznosu do 20.000 evra.

Poslanici vladajuće koalicije su podržali predloženi rebalans budžeta i najavili da će glasati za njega, dok su opozicioni poslanici kritikujući predlog isticali da je inflatorni, odnosno da su povećani prihodi rezultat inflacije, da nije pravljen za obične ljude i da se ne bori protiv siromaštva.

Osvrćući se na diskusije poslanika, ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ponosan na predloženi rebalans i na to kako se vlada i država nose sa krizom.

Istakao je da povećani prihodi u budžetu u odnosu na plan, kao jedan od razloga za rebalans, nisu rezultat inflacije nego privrednog rasta i rasta plata.

 

(RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.