spot_img
PANČEVOPolitika i DruštvoPOSLE 9 GODINA NASTAVLJENI RADOVI NA ZGRADI ZAVODA: 100 zaposlenih najzad će...

POSLE 9 GODINA NASTAVLJENI RADOVI NA ZGRADI ZAVODA: 100 zaposlenih najzad će imati bolje uslove za rad! Vlada dala 217 miliona dinara i rok od 360 dana

Posle devet godina zastoja, tokom ovog meseca biće nastavljeni radovi na izgradnji objekta Zavoda za javno zdravlje u našem gradu. Ovu odličnu vest donela je Maja Vitman, gradska menadžerka, koja je ispred lokalne samouprave organizovala radni sastanak s predstavnicima izvođača radova na kom je s njima i sa stručnim nadzorom potpisan ugovor. Za ovaj važan i veliki posao Vlada Srbije izdvojila je 217 miliona dinara s PDV-om, a rok za završetak radova je 360 dana.
Maja Vitman je posle sastanka rekla da se radi o „još jednoj kapitalnoj investiciji koju sprovodi Grad Pančevo” i dodala:
– Dugujemo veliku zahvalnost Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, koja je objekat zgrade Zavoda prepoznala kao prioritetni projekat za finansiranje od strane Vlade Srbije. Pokazalo se tokom pandemije kovida 19 koliko je objekat koji godinama nije bio završavan neophodan svim građanima ne samo Pančeva nego i celog Južnobanatskog okruga. Prilično je zahtevan za izvođenje radova, jer imamo zatečeno stanje, nove pravilnike i standarde, ali će objekat dobiti svoju namenu i funkciju.
Gradska menadžerka je najavila i da će biti ugrađeni lift i rampa za potrebe osoba sa invaliditetom, a biće uređen i parking-prostor. Takođe, u saradnji sa svim korisnicima u blokovskom delu zdravstvenih objekata, urađena je i preparcelacija i odvojene su parcele za potrebe Zavoda, Doma zdravlja, SMŠ „Stevica Jovanović” i Opšte bolnice Pančevo.

Selidbe ustanove

Ovim povodom razgovarali smo s dr Ljiljanom Lazić, direktorkom Zavoda za javno zdravlje Pančevo. Na našu konstataciju da su lepe vesti stigle pred 1. novembar, dan Zavoda, ona je rekla:
– Da, baš lepe vesti, a to je dan kada je Zavod osnovan kao posebno pravno lice 1991. Inače, delatnost ove ustanove datira još iz 1921, tako da mi ove godine obeležavamo 101 godinu obavljanja delatnosti ove ustanove na ovim prostorima. Bitno je znati da se delatnost ovde već dugi vek sprovodi, jer je geografski Pančevo uvek bilo raskrsnica puteva i neka granica, pa je bilo jako bitno da se sprečava širenje zaraznih bolesti. Kasnije se delatnost širila u zavisnosti od kretanja oboljenja, početaka vakcinacije, praćenja nezaraznih bolesti, parametara životne sredine… Zavod se širio i usavršavao i danas je zdravstvena ustanova koja ima širok dijapazon delatnosti i zadužena je za praćenje zdravlja ljudi i stanja životne sredine na teritoriji celog južnog Banata, sa svih osam opština i oko 300.000 stanovnika.
Prema kapacitetu, obimu posla koji obavlja i usluga koje pruža, Zavod za zaštitu javnog zdravlja Pančevo je četvrti u Srbiji od 24 ovakve ustanove u državi, a samo naš zavod nema svoju zgradu.
– To jeste jedan od problema s kojima se susrećemo dugi niz godina. Kada smo osnovani 1991, bili smo smešteni u prizemlju i na prvom spratu Internog bloka Opšte bolnice Pančevo. Kako su se dijagnostičke službe bolnice širile, tako je prizemlje uzeto Zavodu, pa smo ostali na prvom spratu, što je već tada bio jako mali prostor za obavljanje delatnosti, a ubrzo je postalo i praktično nemoguće raditi u tim uslovima. Daleke 2005. godine pokrenuli smo priču rešavanja problema prostora Zavoda, da bi 2008. godine bila započeta izgradnja zgrade. Stiglo se do ovog stanja u kome je sada, a zbog nedostatka sredstava i niza drugih okolnosti, kao i promene zakonske regulative, stalo se sa izgradnjom. S obzirom na to da je 2017. godine započet važan projekat – rekonstrukcija Internističkog bloka, bili smo prinuđeni da se iselimo i dođemo u zgradu Železničke ambulante – objašnjava dr Ljiljana Lazić.

Laboratorije u kontejnerima

Zaposleni u Zavodu, a ima ih oko stotinu, ni slutili tada nisu da će u tom prostoru ostati do sada, kao ni da će nastupiti epidemija kovida 19.
– To je bio izazov za nas: nismo imali prostor, a morali smo da obezbedimo mikrobiološku laboratoriju koja će raditi ispitivanje pacijenata na kovid 19. Snalazili smo se, pa smo obezbedili građevinske kontejnere u koje smo izmestili deo laboratorije da bi se Južnobanaćani testirali u našem gradu. Zavodi u Srbiji, koji imaju mnogo bolje uslove rada, ni do danas nisu postavili kovid laboratorije, a pančevački Zavod je to uradio za nepuna dva meseca od izbijanja epidemije. Danonoćno smo radili kako bi građani u roku od nekoliko sati imali rezultate i mogli da se potom adekvatno leče. Zaposleni u Zavodu su stručno, profesionalno i požrtvovano radili svih ovih godina da građani ne osete u kakvim uslovima radimo – jasna je direktorka Zavoda.
Ona kaže da je rukovodstvo grada mnogo pomoglo da se obezbedi sve što je neophodno da se nastavi izgradnja zgrade Zavoda.
– Nama će nova zgrada mnogo značiti prvenstveno zato što je ovo prvi objekat Zavoda koji je namenski projektovan i tako se i gradi; ispoštovane su sve zakonske norme i standardi u našoj oblasti, pa će i mikrobiološka i hemijska laboratorija biti u skladu s tim. Radnici Zavoda će imati bolje uslove u smislu bezbednosti i zdravlja na radu. Ipak, najviše dobijaju građani, jer će najpre lakše dolaziti do objekta, a onda i obavljati sve analize koje mi radimo. Naša ideja je da proširimo obim usluga koje nudimo, pogotovo u kliničkoj mikrobiologiji, što je za građane jako bitno, jer smo svi svesni toga da smo u eri virusnih infekcija, pa ćemo ići ka tome da unapredimo virusološku laboratoriju – najavljuje dr Ljiljana Lazić.
Zavod kontinuirano radi i ispitivanja vode za piće, površinskih i otpadnih voda, radnih površina, vazduha… Kada imate sopstveni prostor, onda je moguća i planska nabavka nove opreme.
– Opremu kupujemo sopstvenim sredstvima koja zarađujemo na tržištu, a verujemo da će naš osnivač – Pokrajinska vlada, odnosno Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, koji je zdušno s nama u ovom postupku završetka izgradnje prostora, nastaviti da nam pomaže u nabavci. Iskreno se nadamo da ćemo sledeći dan Zavoda, 1. novembar 2023, proslaviti u svojoj zgradi, sa odličnim uslovima za rad, što će omogućiti unapređenje svih usluga koje Zavod pruža – zaključila je dr Ljiljana Lazić.
Preostalo je da ne bude nepredviđenih okolnosti i da izvođači ispoštuju rok za završetak radova.
S. Trajković

 

Istorijat gradnje

Radovi na objektu započeti su pre četrnaest godina, 2008. godine, trajali su u kontinuitetu do 2011, obustavljani su dva puta, a drugi put je to bilo februara 2013. godine zbog nepropisnog vođenja gradilišta i nedostatka sredstava. Tada je s Kancelarijom za javna ulaganja bio potpisan ugovor o finansiranju, koji je raskinut aprila 2020. godine zbog vanrednog stanja izazvanog pandemijom koronavirusa.
Objekat je konzerviran od daljeg propadanja tokom 2013. i 2014. Radi usaglašavanja sa izmenom Zakona o planiranju i izgradnji i pozitivnim propisima, kao i zato što su prethodni uslovi istekli, urađen je nov projekat za građevinsku dozvolu, koja je dobijena ove godine.

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

PAŽNJA! MUP UPOZORAVA KUPCE:  Čuvajte se prevara na „crni petak“

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozrilo je građane da budu oprezni prilikom uzimanja u obzir primamljivih ponuda i online kupovina povodom "crnog petka", odnosno poslednjeg petka...

BOŽIĆNI POST POČINJE U PONEDELJAK: Ribarnice dižu cene! Šaran poskupeo 50 odsto! 600 dinara košta kilogram!

U ponedeljak  počinje božićni post, a jedna od najtraženijih svežih riba, šaran, poskupeo je 50 odsto u odnosu na prošlu godinu Sada kilogram u...

DANAS JE SVETI JOVAN MILOSTIVI SVETAC DOBROTE: Potrudite se da započnete krug dobrih dela jer se dobro dobrim vraća

Pravoslavni vernici 25. novembra obeležavaju praznik koji je posvećen Svetom Jovanu Milostivom - svecu dobrote, kako ga simbolično nazivaju. Sveti Jovan Milostivi bio je...

BRAVO SARO! Sara Ćirković svetska šampionka u boksu!

BENIDORM - Mlada srpska bokserka Sara Ćirković osvojila je zlatnu medalju na šampionatu sveta za omladince. Članica kluba Obilić iz Zvornika u finalu kategorije do...

DRŽAO IH U KRUGU NA CENTRU: Piksi uoči treninga igračima održao govor od 20 minuta

  Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković, uoči današnjeg treninga, okupio je igrače na centru terena i održao im govor dug 20 minuta. Novinari nisu mogli...