DANI RUMUNA U GLOGONJU Brižno čuvanje tradicije i kulture

09:55

07.11.2022

Podeli vest:

Foto: Privatna arhiva

 

Jedanaesti „Dani Rumuna u Glogonju” održani su 17. i 18. septembra. Prvog dana, u prostorijama Doma kulture „Mladost”, bili su izloženi ručni radovi koji su po lepoti i posebnosti svojstveni Rumunima iz Glogonja. Drugog dana je održan koncert kome su prisustvovali kako domaćini, tako i gosti iz Srbije i Rumunije. Koncert je svečano otvorio orkestar KUD-a „Veselija” iz Glogonja, a sledilo je 18 učenika koji, prema rečima prof. Rodike Marijanu, pohađaju časove rumunskog jezika u centru „Infinitum” u Glogonju.
Nastupili su i KUD „Banatski vez” iz Dolova, duvački orkestar „Progresul” iz Vlajkovca, folklorni ansambl „Nikolaje Balčesku” iz Barica i folklorni ansambl udruženja „Adunarea Romanilor” iz Ovče. Od gostiju iz Rumunije učestvovali su: ansambl narodnih igara udruženja „Veselija” iz Dete, „Gilezana” iz Gilada i „Busujokul” iz Menaštijura, vokalna solistkinja Doma kulture u Deti Sara Peter i ansambl narodnih igara iz istog pograničnog mesta. Treba napomenuti da su svi učesnici dobili diplome za učešće.
Bili su prisutni: Danijel Magdu, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, Stevan Mihailov, koordinator Sektora za informisanje, predstavnici Nacionalnog saveta Rumuna, Milinka Hrćan, vršilac dužnosti zamenika pokrajinskog sekretara za kulturu nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, zatim Zoltan Kudlik, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, Danijel Bala, savetnik u Generalnom konzulatu Rumunije u Vršcu, kao i Slavko Jovanovski, predstavnik Mesne zajednice Glogonj.
Ovaj događaj je organizovan uz podršku Odseka za Rumune u inostranstvu, Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Grada Pančeva i drugih. Voditelj programa je bio Marko Spasić.
Adrijana Petroj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.