NIKOLA KONESKI, PREDAVAČ U CENTRU ZA TALENTE MIHAJLO PUPIN: Ovo mesto će vam ulepšati život kao kao što je to bio slučaj sa mnom

13:11

01.11.2022

Podeli vest:

Foto: Dragana Kožan

U Pančevu već više od dvadeset godina uspešno radi Regionalni centar za talente „Mihajlo Pupin”, državna institucija koja se bavi neformalnim obrazovanjem talentovanih i zainteresovanih učenika u više naučnih i umetničkih oblasti. Prošlog vikenda organizovan je upis novih polaznika, a činjenica da je interesovanje i ovog puta bilo veliko neverovatno je dobra vest, jer je to još jedna u nizu potvrda da je Pančevo grad talentovanih i vrednih mladih ljudi od kojih se u budućnosti može mnogo očekivati.
Ukoliko ste propustili upis, a voleli biste da postanete polaznik Centra, još imate šanse da se prijavite, samo treba da požurite. Ako vam treba informacija više da biste odlučili da li je ovo priča za vas, mi smo se potrudili da vam odgovore na sva pitanja donesemo na jednom mestu. Naš gost Nikola Koneski pomogao nam je u tome.
Nikolu dobro poznaju polaznici Centra za talente, ali i oni koji prate različita dešavanja u našem gradu. Koneski je nedavno upisao treću godinu doktorskih studija istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od prošle godine je angažovan kao stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i istraživač-pripravnik u Institutu za noviju istoriju Srbije, a već šest godina radi kao predavač i mentor u Grupi za istoriju Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin”, u kojem je pre toga i sam bio polaznik.

PANČEVAC: Šta je to Centar za talente, kako se on finansira i gde se može pronaći više podataka o Centru?
NIKOLA KONESKI: Pančevački Centar je deo sistema regionalnih centara za talente koji postoje širom Srbije. Sredstva za rad Centra najvećim delom obezbeđuje Grad Pančevo. Ponosan sam na činjenicu da mi uvek opravdamo poverenje koje nam se ukazuje. Više informacija o istorijatu i razvoju Centra do 2015. godine može se naći u publikaciji „Na strani darovitih: 15 godina Regionalnog centra ’Mihajlo Pupin’”. Zainteresovani se mogu upoznati sa aktivnostima Centra i preko časopisa „Pupin” i „Vajfert”, koji se, poput gorenavedene publikacije, mogu naći i na sajtu Centra.
• A šta je za vas lično Centar za talente?
– Skoro deset godina sam povezan s Centrom, najpre kao polaznik, kasnije i kao predavač i mentor. Sada je ta veza toliko jaka da ova institucija predstavlja i deo mog ličnog identiteta. Ulažem mnogo energije i emocija u svoj rad u Centru, a s druge strane, dobijam osećaj da sve to što radim ima nekog smisla i da utiče na „pomeranje” našeg društva ka boljem. Centar za mene predstavlja ljubav i zadovoljstvo, oazu bez pritiska, prostor za napredovanje, izazov, nova iskustva, mogućnost da doprinesem državi i društvu, kvalitetno vreme za rad s mladim i perspektivnim ljudima, teren za kreativnost i sprovođenje ideja…
Koliko grupa trenutno ima u Centru?
– Centar trenutno ima šesnaest grupa, u kojima radi skoro pedeset predavača i mentora: za istoriju, biologiju, geografiju, fiziku, matematiku, hemiju, gramatiku i stilistiku srpskog jezika, književnost, kreativno pisanje, programiranje, robotiku, psihologiju, zaštitu životne sredine, engleski jezik, film i pozorište i za likovnu umetnost. Pojedine grupe se sastoje iz više ili manje odeljenja. Ono što povezuje sve grupe, između ostalog, jeste funkcija koordinatora, odnosno direktora Centra, koju već godinama uspešno vrši dr Dragoljub Cucić.

Foto:Dragana Kožan

• Ko može postati polaznik Centra i kako?
– Svi zainteresovani i vredni učenici osnovnih i srednjih škola mogu postati naši polaznici. One koji su ostvarili određeni rezultat na nekom takmičenju pozivaju sami predavači i mentori, ali i nastavnici mogu da nam preporuče svoje učenike, a oni se mogu i sami nama javiti. Preporučujemo svim našim potencijalnim budućim polaznicima da se što bolje raspitaju o Centru, odnosno o programu rada u grupi koja ih interesuje. Naglašavam da su časovi i sve aktivnosti u Centru potpuno besplatni za sve polaznike! Prijem novih polaznika organizovan je u subotu, 22. oktobra, u Gimnaziji „Uroš Predić”. Učenici koji žele da postanu naši polaznici, a iz opravdanih razloga su bili sprečeni da dođu tada do Gimnazije, treba da se jave Centru što pre budu mogli. Korisne informacije o prijemu, početku rada i uopšte o aktivnostima u Centru zainteresovani mogu pronaći na društvenim mrežama i ovom prilikom pozivam sve da nas prate na „Fejsbuku” i „Instagramu”.
• Recite nam nešto više o nastavnim i vannastavnim aktivnostima u Centru.
– Sve grupe su različite, to je vrlo važno naglasiti, a zajedničko im je to što polaznici pohađaju takozvanu stalnu školu, koja se, uglavnom, održava vikendom. Tada se održavaju predavanja i vežbe, diskusije, debate, rešavaju se zadaci i slično. Polaznici tokom školske godine, uz pomoć i podršku mentora, vrše istraživanja i pišu svoje istraživačke radove, s kojima, ukoliko žele, mogu učestvovati na takmičenjima u istraživačkim radovima. Takođe, Centar organizuje kolonije na Divčibarama, letnje kampove, ekskurzije i posete, javna predavanja i predstavljanja, sarađuje s različitim institucijama u organizaciji prosvetno-kulturnih i naučnih događaja. Posebno sam ponosan na to što smo prethodnih godina uspešno organizovali republički nivo takmičenja u istraživačkim radovima. Centar ima i svoju izdavačku delatnost. Pored svega navedenog, moram naglasiti i da se mi trudimo da dostojno čuvamo uspomenu na velikog naučnika Mihajla Pupina i njegovo delo. Izdvojiću samo jedan primer: u čast obeležavanja jubileja 160 godina od rođenja i 80 godina od Pupinove smrti Centar je organizovao i sproveo slikanje murala s njegovim likom na zgradi Pošte u Pančevu.
• Kakve aktivnosti sprovodi Grupa za istoriju kojom vi rukovodite?
– Grupa za istoriju se sastoji iz dva odeljenja: jedno za učenike osnovnih i drugo za učenike srednjih škola, u kojima rade dva predavača i mentora: Nikola Koneski i Ilija Tepšić. Svake godine se angažuju i pojedini polaznici kao saradnici u nastavi. Trenutno su to Stefan Ilić i Dušan Mladenović. Na predavanjima i vežbama, ali i u svim ostalim aktivnostima posebnu pažnju posvećujemo „lokalnoj istoriji” i pančevačkoj kulturi. Naš program rada u potpunosti se razlikuje od školskog. Jedan od najvažnijih ciljeva nam je da polaznicima približimo istoriju kao nauku, da povećamo nivo razumevanja identiteta jednog pojedinca, društva, države itd. U posebnom fokusu su nam istraživanja i istraživački radovi. Razumevanje uvek stavljamo ispred znanja. Trudimo se da razbijemo stereotip da je istorija samo memorisanje gomile podataka. Pored redovnih predavanja i vežbi, Grupa organizuje, samostalno ili u saradnji, i „Potragu za blagom” i druge kvizove, multidisciplinarne skupove, takmičenja u debatovanju, gostujuća predavanja i radionice, ekskurzije i posete i tako dalje. Takođe, predavači i mentori iz grupe učestvuju u različitim manifestacijama, poput „Dana Vajferta” i „Dana nauke”. Posebno sam ponosan na uspešno organizovanje serije predavanja istaknutih istoričara iz instituta, arhiva i drugih institucija – „Istorija Jugoslavije: Delovi slagalice”. Grupa objavljuje i svoj mali časopis koji je nazvan po velikom Đorđu Vajfertu. Mnoge aktivnosti pokreću i realizuju i sami polaznici. Naši polaznici ostvaruju odlične rezultate u različitim takmičenjima u istraživačkim radovima. Izdvojićemo samo srebrne medalje Stefana Ilića i Zorane Tripković na Međunarodnom takmičenju u istraživačkim radovima. U Grupi vlada vrlo lepa atmosfera. Delić te atmosfere može se videti i u malom promotivnom filmu koji smo nedavno smimili i objavili na društvenim mrežama Centra.
• Šta biste poručili budućim polaznicima Centra i onima koji razmišljaju da to postanu?
– Preporučujem svim zainteresovanim i vrednim učenicima da nam se pridruže u „priči” koja se zove „Centar za talente”. Naglašavam da se radi o mestu koje svakom pojedincu može promeniti odnosno ulepšati život i učiniti ga kvalitetnijim, kao što je to bio slučaj sa mnom, ali i s mnogim drugim našim polaznicima.

Dragana Kožan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.