UHAPŠENE DVE OSOBE pod sumnjom da su izvršile krivično delo koje je dovelo do samoubistva dečka iz Laktaša OGLASILI SE VLADIKA GRIGORIJE I DODIK

12:34

31.10.2022

Podeli vest:

Foto: Facebook/Nova S

Mladen Dulić, dvadesetdvogodišnji mladić koji se ubio zbog snimka na društvenim mrežama na kojem je ismejan tokom razgovora za posao, sahranjen je juče u Laktašima.

Banjalučka policija saopštila je da je uhapsila dve osobe iz Laktaša zbog sumnje da su počinile krivično delo neovlašćeno fotografisanje, preneli su mediji u Republici Srpskoj, navodeći da je mladić star 22 godine iz tog mesta izvršio samoubistvo posle snimka na društvenim mrežama.

Lica čiji su inicijali V. T. i D. K. uhapšena su zbog sumnje da su počinile krivično delo neovlašćeno fotografisanje i u toku je njihova kriminalistička obrada, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka, preneo je Tanjug. Među njima je i radnik pumpe, za koga mediji prenose da je odmah dobio otkaz.

 

Na samoubistvo mladića iz Laktaša osvrnuo se i vladika Grigorije, koji je na „Instagramu” istakao da ovde postoji „kolektivna odgovornost”.

„Njega nije ubila osoba koja je snimila video: u njegovom ubistvu smo učestvovali svi mi, svesno ili nesvesno, svakim pojedinačnim deljenjem spornog videa, ismevanjem, izrugivanjima na mladićev račun i nesuvislim komentarima na društvenim mrežama. Nipošto ne smemo negirati i prećutkivati sopstvenu odgovornost u čitavom slučaju. Zato je svako svaljivanje krivice isključivo na čoveka koji je snimio video – u najmanju ruku licemerno, a moglo bi biti i opasno. Moglo bi se desiti da takvim postupcima gurnemo i njega u pravcu iz kojeg nema povratka. A njemu je već nemali teret sopstvena savest, s kojom mu valja živeti do kraja života”, napisao je vladika Grigorije.

Vladika je dodao da „krhkost nije znak slabosti”.

„Osetljivost nije mana. Mladen se nije ubio zbog svoje eventualne krhke prirode, već zbog naše surovosti i nemilosrdnosti. Ako ništa drugo, bar ne bi trebalo da vršimo ovu zamenu teza”, zaključio je vladika Grigorije.

Tragedija koja je potresla region ponovo je pokrenula pitanje koliko smo svesni posledica takvog ponašanja. „Svi smo odgovorni, svi koji učestvujemo. Naravno da je najodgovornija osoba koja je kreirala sadržaj, odgovorna je i platforma ili medij na kom je sadržaj podeljen, ali i svi ostali koji su učestvovali i na bilo koji način doprineli vidljivosti tog sadržaja”, rekla je juče za RTS Dragana Trninić, profesorka na Fakultetu političkih nauka Banja Luka.

U nacionalnom kontakt Centru za bezbednost na internetu u Beogradu, pozivaju da se, bez straha, prijavi svaki oblik nasilja na društvenim mrežama. Sarađuju sa policijom, tužilaštvom i Ministarstvom prosvete. Centar radi u Srbiji, ali kažu da su spremni da sarađuju i sa susedima. „Kada god da postoji ova vrsta uznemiravanja, kada god ko ima saznanja da neko nekoga maltretira, da neko nekog snima, da nekog uznemirava, pozivam da slobodno prijavi. Neka pozove 19833 i mi ćemo uputiti kome treba. Prijavite, nemojte da ćutite”, rekla je za nacionalni servis Emina Beković iz Nacionalnog kontakt Centra za bezbednost na internetu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da tragedija u Laktašima treba da bude upozorenje svima da poštuju ljudski život i dostojanstvo i najavio strože kazne za sve nasilnike na društvenim mrežama, preneo je RTS. „Korisnici društvenih mreža imaju slobodu da pišu i objavljuju šta hoće, ali ako ona nije praćena odgovornošću, onda može da završi onako kako smo videli na tragičnom slučaju u Laktašima”, napisao je Dodik na „Tviteru”.

 

 

(Politika)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.