GRADONAČELNIK STEVANOVIĆ APELOVAO NA PREVOZNIKE: Preispitati visinu cene karata

10:23

31.10.2022

Podeli vest:

Grad Pančevo

Povodom objava na društvenim mrežama, kao i na sajtu „Pantransporta”, da je do povećanja cene autobuskih karata na međumesnoj liniji Pančevo–Beograd došlo jer je Grad prekinuo regresiranje studentskih i đačkih karata, gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović održao je 25. oktobra konferenciju za novinare. On je najpre rekao da je Grad Pančevo uveo privatnog partnera u obavljanje javne funkcije, pa je objasnio:

– To se odnosi na prevoz unutar gradskog i prigradskog saobraćaja koji je nama kao jedinici lokalne samouprave zakonska obaveza, i to u onom smislu koji nama omogućava da Skupština grada Pančeva daje saglasnost i utvrđuje cenu pojedinačnih i mesečnih karata, kazni, karata za određene kategorije, radnike, đake, studente. Međumesni saobraćaj ne podleže našim zakonskim nadležnostima, odnosno Skupština grada nema mogućnost da daje saglasnost i usvaja odluku o tome koja će biti visina cene te karte. To je pravo privatnog partnera koji tu liniju vozi kao komercijalnu.

Foto: Milan Šupica

Gradonačelnik je podvukao i da je grad Pančevo dobrim javno-privatnim partnerstvom uspeo da napravi uštede u odnosu na ono što je bilo kada je delatnost prevoza obavljalo „Autotransportno preduzeće Pančevo”, kao javno preduzeće, jer se iz budžeta Grada regresira cela karta za 13 kategorija sugrađana, koji ne plaćaju kartu za prevoz na teritoriji grada Pančeva, što obuhvata oko 28.000 penzionera i još nekoliko hiljada ljudi koji su u određenim regresiranim kategorijama.

– Grad Pančevo svake godine učestvuje na konkursu koji AP Vojvodina sprovodi i po tom konkursu obezbeđuje dodatna sredstva za regresiranje prevoza studenata, ali ne privatnih firmi i pravnih lica. Pravo na taj novac je ove godine ostvarilo 290 studenata koji su ispunili uslove, a to znači da svaki student dobija kvartalno 2.160 dinara. Planirali smo da sledeće godine iz budžeta izdvojimo više sredstava, kako bismo pomogli redovnim studentima koji prvi put upisuju godinu fakulteta i na budžetu su, onima koji ne ostvaruju pravo na dom, na studentski kredit ili stipendiju, kako bismo im olakšali putovanje i rasteretili ih, tj. kako bi jedan deo plaćanja njihove karte preuzeo Grad Pančevo – naglasio je gradonačelnik.
Aleksandar Stevanović je, kako ne bi bilo zabune u javnosti, ponovio da Grad ne može da određuje cenu karte za međumesnu liniju Pančevo–Beograd, kojom su najviše pogođeni studenti i radnici, već da to čini isključivo prevoznik. Zato je apelovao na sve prevoznike da preispitaju visinu cene mesečne karte i da je prilagode ovom teškom vremenu u kome se nalazimo. Na kraju, podvukao je da je potrebno da svi budemo zajedno, a ne da se razjedinjujemo.

S.T.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.