ČESTITKE DA SILVI NA POBEDI STIŽU I SA ZAPADA I SA ISTOKA: Bajden, Putin i Borelj čestitali izbornu pobedu Luisu Inasiju Luli da Silvi

09:11

31.10.2022

Podeli vest:

Drugi krug predsedničkih izbora u Brazilu održan je juče, a na osnovu prebrojanih 100 odsto glasova, bivši predsednik te zemlje, levičar Luis Inasio Lula da Silva, pobedio je sa osvojenih 50,9 odsto glasova. Čestitke na ostvarenom rezultatu stižu od lidera iz svih krajeva sveta.

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Luisu Inasiju Luli da Silvi pobedu na predsedničkim izborima u Brazilu, saopštila je danas pres služba Kremlja.

„Primite moje iskrene čestitke na pobedi na predsedničkim izborima. Rezultati glasanja potvrđuju vaš visoki politički autoritet. Očekujem da će naši zajednički napori obezbediti dalji razvoj konstruktivne rusko-brazilske saradnje u svim oblastima“, naveo je Putin u čestici, prenosi agencija TAS S.

Ruski predsednik poželeo je Luli da Silvi uspeh u njegovom važnom poslu kao predsednika države, kao i dobro zdravlje i prosperitet.

Aktuelni šef države, desničar Žair Bolsonar, osvojio 49,1 odsto podrške glasača, objavljeno je na sajtu Vrhovnog izbornog suda.

„Slušaj, Lula… ti nemaš pravo da napustiš politiku. Nemate pravo da to radite radničkoj klasi. Vratite se u politiku“, rekao je Fidel Kastro,Brazilcu tokom boravka u Havani, navodi Lulin biograf i prijatelj Fernando Moraiš o trenutku kada je brazilski sindikalni lider razmišljao o tome da prestane da se bavi politikom nakon što nije uspeo da postane guverner Sao Paola 1982. godine.

Bajden čestitao Luli da Silvi pobedu na izborima

Američki predsednik Džozef Bajden čestitao je Luisu Inasiju Luli da Silvi pobedu na, kako je rekao, slobodnim, fer i kredibilnim izborima i poručio da se raduje nastavku saradnje između dve zemlje.

Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je građanima Brazila „zato što su iskoristili svoje pravo glasa i potvrdili snagu svoje demokratije.

„Sjedinjene Države se raduju nastavku našeg snažnog partnerstva sa novoizabranim predsednikom Lulom dok gradimo demokratsku, prosperitetnu i pravednu hemisferu“, naveo je Blinken na Tviteru.

 

Borelj čestitao Luli izbornu pobedu

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Džozef Borelj jutros je čestitao pobedu novom brazilskom predsedniku Luisu Inasiju Luli da Silvi.

„EU čestita na pobedi Luisu Inasiju Luli da Silvi kao izabranom predsedniku i Žeraldu Hoseu Rodrigesu Alkminu Filju kao novoizabranom potpredsedniku“, saopštila je kancelarija šefa evropske diplomatije.

Borelj ocenjuje da su izbori u Brazilu 30. oktobra bili mirni i dobro organizovani.

„EU posebno pohvaljuje Izborni sud za efikasan i transparentan način na koji je sprovodio svoj ustavni mandat u svim fazama izbornog procesa, demonstrirajući još jednom snagu brazilskih institucija i njegovu demokratiju“, kaže se u saopštenje.

„EU i Brazil imaju dugogodišnje strateško partnerstvo, zasnovano na zajedničkim vrednostima i poštovanju demokratije, ljudskih prava i vladavine prava. Posvećeni smo produbljivanju i proširenju naših odnosa sa Brazilom u svim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući trgovinu, životnu sredinu, klimatske promene i digitalnu agendu u korist naših građana“, naveo je Borelj u čestitki Luli.

EU veruje i da će sa Brazilom „unaprediti naš zajednički rad u korist inkluzivnog, pravednog i održivog razvoja“.

„Radujem se zajedničkom radu sa predsednikom Lulom i njegovom vladom, kao i sa novim Kongresom i državnim organima“, kaže šef evropske diplomatije.

 

(RTV)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.