245. DAN UKRAJINA PRIZNALA: Rusi napreduju!Grad Zaporožje se pretvara u Marijupolj! Vazdušna opasnost u 12 ukrajinskih regiona

10:09

26.10.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen/OK

U toku je 245. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Moskva proširila listu zabrane ulaska zvanicnicima EU.

Nastavljaju se borbe duž celog fronta u Ukrajini. U Hersonskoj oblasti ruska ofanziva i ukrajinska kontraofanziva.

Civili napuštaju oblast pod kontrolom Rusije.

Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer tokom posete Kjevu, obećao je dalju pomoć Ukrajini, posebno u oblasti vazdušne odbrane. Sa druge strane, američki predsednik Džozef Bajden i dalje se protivi slanju trupa u Ukrajinu.

12:37
Nepoznate osobe pokušale su da napadnu regionalno odeljenje unutrašnjih poslova u Hersonu, saopštila je služba za vanredne situacije.
„Oko 13 časova pokušan je napad na Dnjeprovsko okružno odeljenje unutrašnjih poslova grada Hersona kako bi došli u posed oružja. Napadači su uspeli da ispale jedan hitac iz ručnog protivtenkovskog bacača granata“, rekao je predstavnik službe.
On je dodao da je u toku hapšenje napadača.

12.27

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Kijev sprema terorističke diverzije uz primenu uz primenu „prljave bombe“ i da će Rusija nastaviti energično da informiše svet o tome, kao i da ga podstiče na aktivno sprečavanje ove neodgovorne aktivnosti Ukrajine.
Povodom planirane posete direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija i stručnjaka ove agencije Ukrajini zbog „prljave bombe“, Peskov je rekao da Rusija ima veoma konstruktivan dijalog sa IAEA i da namera da tako i nastavi.

11:32

Ruske snage su tokom proteklog dana ispalile pet raketa, realizovale 30 vazdušnih napada i izvele više od 100 artiljerikskih udara iz višecevnih raketnih bacača na oko 40 naselja u Ukrajini, saopšteno je iz generalštaba ukrajinski oružanih snaga.

„Kršeći norme međunarodnog humanitarnog prava, zakone i običaje ratovanja, neprijatelj nastavlja da udara na kritičnu infrastrukturu i domove civilnog stanovništva“, saopštio je generalštab u objavi na društvenoj mreži Telegram.

Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko je saopštio da su ruske snage nastavile sa napadom na strateški važne gradove Bahmut i Avdijevku u Donbasu i dodao da je u jučerašnjem napadu na Bahmut poginuo jedan civil.

„Rusi će biti odgovorni za sve zločine na našoj zemlji“, zaključio je Kirilenko u objavi na Telegramu.

11:31
Ukrajinci i dalje aktivno izdaju pozive za mobilizaciju

11:24
Operacija ukrajinskih snaga na jugu zemlje je usporena, priznao je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.
Istovremeno, izrazio je uverenost da će ukrajinske snage krenuti u napredovanje početkom zime.
Pored toga, prema njegovim rečima, Kijev planira da zauzme Herson.
„Takođe, imamo realan plan za oslobođenje Hersona. Isto tako, imamo realan plan da oslobodimo sve privremeno okupirane teritorije Ukrajine“, zaključio je Reznikov.

10:13
Uništen francuski VAB

10:10
Grad Zaporožje i njegova industrijska preduzeća postaju utvrđeno područje nalik na Marijupolj i „Azovstalj“, izjavio je v. d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki za televiziju „Rusija 24“.
„Zaporožje se pretvara u nešto slično Marijupolju i tamo se u ovom trenutku nalazi prilično veliki broj plaćenika… Takođe je potvrđeno da se prave utvrđenja u industrijskim zonama“, rekao je on.
Balicki je naglasio da se u Zaporožju nalazi na hiljade plaćenika. Prema njegovim rečima, oni su uglavnom raspoređeni u fabrici „Avtozaz“ na levoj strani reke.
On je dodao i da trenutno ne postoje nikakve pretnje stabilnosti kontakt linije u Zaporoškoj oblasti.
„Situacija je stabilna i za sada ne vidimo nikakve ozbiljne pretnje našoj liniji fronta“, ocanio je Balicki.

09:37
Hersonsku oblast niko neće predati, ruska vojska neće otići odatle, uverava zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.
„Želim da umirim sve koji su zabrinuti da će Hersonska oblast biti predata i da će se Rusija povući. Još jednom podsećamo da Rusija ne napušta svoje, da je Rusija danas i Hersonska oblast i da delujemo kao jedinstvena država“, rekao je Stremousov u video obraćanju na Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, svi pokušaji ofanzive ukrajinskih snaga na Hersonsku oblast, „završiće se po njih sigurnom smrću“

09:23
Vazdušna opasnost u više ukrajinskih regiona
Vazdušna opasnost proglašena je jutros u više ukrajinskih regiona, prema internet servisu „Vazdušne opasnosti u Ukrajini“, prenosi TAS S

Do ovog trenutka, regioni Harkov, Poltava, Dnjepropetrovsk i Sumi kao i deo Zaporoške oblasti pod kontrolom Ukrajine stavljeni su u stanje pripravnosti zbog raketnih udara.

Upozorenja o vazdušnim napadima takođe su aktivirana u oblastima Nikolajeva i Odeske oblasti a stanovnici glavnog grada Kijeva su pozvani u skloništa.

(B927Sputnik)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.