spot_img
PANČEVOPolitika i DruštvoIZBORI ZA NACIONALNE SAVETE NACIONALNIH MANJINA 13. NOVEMBRA: Glasaj, i za tebe...

IZBORI ZA NACIONALNE SAVETE NACIONALNIH MANJINA 13. NOVEMBRA: Glasaj, i za tebe je važno!

 

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina biće održani 13. novembra ove godine. Savet je telo koje, između ostalog, zastupa nacionalnu manjinu u oblastima obrazovanja, informisanja na jeziku manjine, kulture i službene upotrebe jezika i pisma.
Možete se obratiti nacionalnom savetu za pomoć ako imate bilo kakvih problema ili nedoumica u vezi sa školovanjem i obrazovanjem, službenom upotrebom maternjeg jezika i pisma, saopštenjima na maternjem jeziku, ako ste zainteresovani za kulturna dešavanja i očuvanje kulturnog nasleđa i identiteta i u drugim slučajevima u vezi sa ovim temama. Sva ova pitanja su veoma bitna za vas i vaš život i zato je važno da učestvujete u izboru ljudi koji će vas predstavljati u savetu.

Da biste mogli da glasate na izborima i birate članove saveta koji će vas predstavljati, važno je znati sledeće: morate da imate najmanje 18 godina i da ste državljanin Republike Srbije, kao i da ste upisani u poseban birački spisak. Za svaku nacionalnu manjinu pravi se poseban birački spisak, a da biste se u njega upisali, morate lično otići u svoju opštinsku ili gradsku upravu (u mestu gde živite) i zatražiti obrazac za upis u birački spisak. Za popunjavanje formulara treba vam lična karta i pet minuta vremena. Obrazac predajete opštinskom službeniku, koji onda proverava podatke i ako je sve tačno, upisuje vas u poseban birački spisak.
Ako ste upisani u birački spisak jedne nacionalne zajednice, a osećate se kao pripadnik druge, možete da izvršite promenu u opštinskoj ili gradskoj upravi i lično zatražite brisanje podataka iz posebnog biračkog spiska iz jedne zajednice i upis u birački spisak druge zajednice. Tek nakon što ste upisani u poseban birački spisak, možete izaći na izbore, odnosno potpisati elektorsku prijavu i tako učestvovati u izboru predstavnika saveta.

Savet nacionalnih manjina se bira svake četvrte godine i tek tada ćete imati priliku da utičete na njegov sastav sledeći put. Ne propustite priliku da ostvarite svoja prava i izaberete dobre, kvalitetne i vredne predstavnike u organu koji će vas predstavljati i koji vam može pomoći u raznim oblastima važnim za vaše obrazovanje, informisanje, kulturu i službenu upotrebu maternjeg jezika i pisma.

Treba da se upišete u poseban birački spisak, glasate i izborite se za bolji savet, jer je i vama važno!

 

MAKEDONSKA POPISNA KAMPANJA

Gde god smo, da znamo ko smo

Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine započeo je kampanju kako bi podstakao sve pripadnike makedonske zajednice i građane u Srbiji da se slobodno izjašnjavaju o svojoj nacionalnosti. Ovo je istakao predsednik Saveta Borče Veličkovski u video-obraćanju zajednici. Pokrenute su „Fejsbuk” i „Instagram” stranice „Gde god smo, da znamo ko smo”, na kojima će se sprovoditi makedonska kampanja za popis stanovništva.
U Srbiji će se od 1. do 31. oktobra registrovati građani, domaćinstva i stanovi. Rezultati popisa su značajni za makedonsku nacionalnu zajednicu u Srbiji, jer je to broj jedan od osnovnih uslova za obezbeđivanje, sprovođenje i unapređivanje prava Makedonaca u Srbiji.
Sve informacije o popisu možete pogledati na njemu posvećenoj zvaničnoj internet stranici.

M. Z.

 

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

PAŽNJA! MUP UPOZORAVA KUPCE:  Čuvajte se prevara na „crni petak“

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozrilo je građane da budu oprezni prilikom uzimanja u obzir primamljivih ponuda i online kupovina povodom "crnog petka", odnosno poslednjeg petka...

BOŽIĆNI POST POČINJE U PONEDELJAK: Ribarnice dižu cene! Šaran poskupeo 50 odsto! 600 dinara košta kilogram!

U ponedeljak  počinje božićni post, a jedna od najtraženijih svežih riba, šaran, poskupeo je 50 odsto u odnosu na prošlu godinu Sada kilogram u...

DANAS JE SVETI JOVAN MILOSTIVI SVETAC DOBROTE: Potrudite se da započnete krug dobrih dela jer se dobro dobrim vraća

Pravoslavni vernici 25. novembra obeležavaju praznik koji je posvećen Svetom Jovanu Milostivom - svecu dobrote, kako ga simbolično nazivaju. Sveti Jovan Milostivi bio je...

BRAVO SARO! Sara Ćirković svetska šampionka u boksu!

BENIDORM - Mlada srpska bokserka Sara Ćirković osvojila je zlatnu medalju na šampionatu sveta za omladince. Članica kluba Obilić iz Zvornika u finalu kategorije do...

DRŽAO IH U KRUGU NA CENTRU: Piksi uoči treninga igračima održao govor od 20 minuta

  Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković, uoči današnjeg treninga, okupio je igrače na centru terena i održao im govor dug 20 minuta. Novinari nisu mogli...