SABOR GAJDAŠA U KAČAREVU, ŠESNAESTI PUT: Tradicija koja mora da se nastavi

08:23

26.10.2022

Podeli vest:

Foto: Privatna arhiva

Kačarevo je proteklog vikenda bilo gajdaška prestonica. U okviru šesnaeste manifestacije „Susret gajdaša” publici su se predstavili učesnici iz Srbije, Makedonije i, prvi put, iz Bugarske. Među njima su bili muzički sastav „Amajlija” iz Skoplja, Filip Bogdanović iz Lebana, Stanislava Đorđević iz Odžaka, Kalina Nikolova iz Sofije, Edi Tajm iz Sremske Mitrovice, Vančo Stanojevski iz Kačareva, sestre Biljana i Jelena Golubović, porodica Mitić iz Omoljice, kao i Goran Stamenković sa svojim bendom iz Starčeva.

Manifestaciju je otvorio Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice u Srbiji. Gosti iz Makedonije su izrazili zadovoljstvo što su deo manifestacije i što imaju priliku da predstave makedonsku tradiciju. Kažu da je energija ovog skupa potpuno drugačija, da ljudi osećaju ljubav prema svom zavičaju, muzici i tradiciji.
Publika je imala priliku da uživa u zvucima gajdi, ali i da nauči nešto o ovom tradicionalnom instrumentu. Predstavljajući tradiciju svog kraja kroz igru i pesmu, učesnici su oduševili publiku. Pored gajdi, čuli su se i drugi autentični instrumenti, kao što su kaval, bubanj i zurla.

Organizatori iz udruženja „Vardar” iz Kačareva i Centra za zaštitu tradicije i posebnosti „Toše Proeski” ističu da je svrha ove manifestacije očuvanje tradicije i njeno prenošenje na mlađe generacije. Ove godine je bilo oko 20 učesnika, a veliki broj mladih uliva nadu da će se tradicija nastaviti i da će zvuk gajde živeti. Manifestacija je proglašena posebnim događajem makedonske nacionalne zajednice u Srbiji i organizuje se pod pokroviteljstvom Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice.
Lj. Najdovska

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.