METEOROLOG ČUBRILO OTKRIO DO KADA ĆEMO UŽIVATI U LEPOM VREMENU: Evo kada treba da spremite toplu garderobu i kišobrane

13:27

25.10.2022

Podeli vest:

Pixabay
Foto:

Bar narednih deset dana nad Srbijom će vladati stabilno, suvo i toplo vreme, najavljuje meteorolog Marko Čubrilo. Kako je objavio na svom Fejsbuk profilu, u vremenskoj prognozi navodi da vlada prolazno naoblačenje, samo ponegde vrlo saba kiša, dok posle podne i uveče sledi delimično razvedravanje.

„Od danas neće biti tako esktremno toplo kao juče, ali sve do kraja meseca i vrlo verovatno u prvih 4 do 5 dana novembra pod uticajem anticiklona ostaje stabilno, suvo i toplo“, naveo je on.

Dnevni maksimumi će se uglavnom kretati od +14 do +21 stepen Celzijusa, što je i dalje iznad proseka.
„Kako se dan sve više skraćuje, a anticikon donosio statičnu atmosferu treba očekivati pojavu magle koje bi se ponegde u nizijama i kotlinama mogla zadržati i veći deo dana te bi u tim predelima dnevni maksimum bio oko +12 stepeni Celzijusa“, navodi meteorlog. Noći sveže, ali i one relativno tople za ovaj deo godine uz minimume od +3 do +11 stepeni Celzijusa i mrazevi se uglavnom mogu očekivati samo na višim planinama.

„U ovom momentu sve do sredine novembra dugoročni proračuni GFS i ECMWF nemaju signal za jače pogoršanje, padavine i zahlađenje. Videćemo kako će se taj signal kretati narednih dana jer su ovo dugoročne projekcije i vrlo su nepouzdane. Uostalom dugoročni GFS je pre oko nedelju dana za početak novembra ima najavu jačeg zahlađenja ali od tog neće biti ništa“, piše u objavi.

Posle vrlo kišovitog septembra usledio je nov sušni period koji će potrajati ceo oktobar, a moguće i prvi deo novembra.

„Dugoročne projekcije sugerišu da će zimski meseci ponovo biti bogati padavinama“, dodaje meteorolog.

NOVEMBAR: Topliji i prosečno vlažan

Srednja minimalna temperatura biće viša za oko 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura biće iznad proseka, sa vrednostima višim za oko 0.8ºC. Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, za oko 2 mm nižim u odnosu na prosek.

DECEMBAR: Blaži i prosečno vlažan

Srednja minimalna temperatura će u proseku biti viša za oko 1.1ºC u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna biće viša za oko 0.6ºC u odnosu na višegodišnji prosek. Padavine će biti u proseku za oko 1 mm niže.

JANUAR: Prosečno hladan

U trećoj dekadi januara umereni, a povremeno su mogući i jaki mrazevi. Srednja minimalna temperatura biće u proseku viša za oko 0.3ºC. Srednja maksimalna biće niža za 0.2ºC u odnosu na višegodišnji prosek. Padavine će biti u proseku za oko 5 mm niže.

FEBRUAR: Prosečno hladan

Tokom prve dekade februara mogući su umereni mrazevi. Srednja maksimalna temperatura biće u proseku niža za oko 1.4ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 9.0ºC. Padavine će biti u granicama višegodišnjeg proseka, za oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.