spot_img
PANČEVOPolitika i DruštvoODRŽANA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA Stevanović: Nalazimo se, kao i ceo svet, u...

ODRŽANA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA Stevanović: Nalazimo se, kao i ceo svet, u teškom periodu, ali grad Pančevo može da ga prevaziđe!

Pred odbornicama i odbornicima na sednici Skupštine grada Pančeva, održanoj 18. oktobra, našlo se 47 tačaka dnevnog reda. Trebalo je proći kroz obiman materijal i doneti bitne odluke, ali kao najvažniji deo zasedanja, sam po sebi, nametnuo se rebalans gradskog budžeta. To je bila i prva tema, a o njoj je govorio gradonačelnik Aleksandar Stevanović.
Za govornicu su izlazili i drugi čelnici Gradske uprave, kao i direktori javnih komunalnih preduzeća kada se govorilo o programima poslovanja firmi koje vode: zajednički imenilac bilo je poskupljenje komunalnih usluga.

Realno izvodljivi projekti

Govoreći o drugom ovogodišnjem rebalansu gradske kase, gradonačelnik Stevanović je najpre rekao da izmena Odluke o budžetu Grada ne donosi neke bitne izmene, ali da šalje važnu poruku: nalazimo se, kao i ceo svet, u teškom periodu, ali grad Pančevo može da ga prevaziđe. Obrazložio je:
– Ovom odlukom gledali smo kako da preveniramo i izbegnemo određene poteškoće u funkcionisanju Pančeva. Zato smo pristupili detaljnim razgovorima sa svim činiocima koji vrše javne funkcije i obavljaju javne usluge u našem gradu. Zamolili smo ih da se izjasne šta je ono što je neophodno da bi kvalitetno funkcionisali do kraja ove godine. Važna je poruka da mi kao grad čuvamo naš komunalni sektor i da podižemo kvalitet usluga koje pružamo našim sugrađanima. Druga poruka, jednako važna, jeste da smo rebalansom pokazali da bez obzira na sve teškoće ne odustajemo ni od čega što smo planirali, odnosno nastavljamo realizaciju projekata, s tim što ćemo sve to uraditi kroz višegodišnje ugovore. Preraspodeljivanjem sredstava obezbedili smo funkcionisanje sistema u gradu, sačuvali smo kvalitetne komunalne usluge, ali ćemo nastaviti i realizaciju investicija što do kraja ove, što od početka sledeće godine.
Stevanović je kazao da se i dalje radi na putnoj infrastrukturi. Do kraja 2022. godine biće urađena projektno-tehnička dokumentacija za nekoliko ulica u gradu, gledaće se da projekti budu realno izvodljivi, tj. da se odmah po ishodovanju dozvola izađe na teren i da se oni izvedu. Gradonačelnik je rekao i da „ćemo nastaviti da unapređujemo naš grad, čak i u ovo vreme koje je verovatno najteže od Drugog svetskog rata do danas, čime Pančevo pokazuje koliko je ozbiljan grad i koliko je urađeno u prethodnom periodu, odnosno da možemo da planiramo budućnost, a ne da se bavimo preživljavanjem”.
Izmene Odluke o budžetu Grada Pančeva za 2022. godinu usvojene su većinom glasova odbornika.

Foto: Milan Šupica

Direktori za govornicom

Slave Bojadžievski, direktor JP-a „Urbanizam”, objasnio je da je u neposrednom dogovoru s građanima i na njihov zahtev zbog uređivanja imovinsko-pravnih odnosa predložena izmena Plana detaljne regulacije dela bloka 113 na Kotežu 1, kao i u Jabuci, u kome dominiraju porodične kuće. Time će biti poboljšana i komunalna opremljenost u tom delu grada i u navedenom mestu. Bojadžievski je najavio i nastavak funkcionisanja pančevačkog odmarališta na Divčibarama.
Petar Jojić, prvi čovek ovdašnjih radikala, za govornicom je podržao ove predloge, kao i brojne posle toga. Pohvalio je i rad nekoliko direktora javnih komunalnih preduzeća. Niko drugi sem njega, izuzev nosilaca vlasti, nije se obraćao koleginicama i kolegama tokom zasedanja.

Gradska menadžerka Maja Vitman rekla je da Nacrt aneksa Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za vršenje usluga rekonstrukcije i modernizacije sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije mora da se promeni jer ruski partner ne može da pruži bankarske garancije. Podsetila je predstavnike građana na to da je firma iz Rusije donirala našem gradu 384 ormana, u vrednosti od 1,5 miliona evra, pomoću kojih se upravlja javnim osvetljenjem. Zahvalila je i njima i predstavnicima mesnih zajednica i građanima koji su Gradskoj upravi slali dopise i molbe u vezi sa ovom temom.

Članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje mr Tatjan Božić podvukla je da je Grad u poslednjih nekoliko godina proširio vrtićke grupe za oko 300 mesta u naseljenim mestima i gradu. Izrazila je nadu da će ovako pozitivnih promena biti još i pozvala odbornike da glasaju za izmene Odluke o mreži javnih predškolskih ustanova.
Kada je na red došao set odluka u vezi sa izmenama i dopunama programa poslovanja javnih i javnih komunalnih preduzeća, odnosno njihovim usklađivanjem s rebalansom budžeta, prvi se za reč javio Predrag Živković, direktor JKP-a „Grejanje”.
– Koristim priliku da iznesem informaciju da smo redovne procedure pred grejnu sezonu ispoštovali. U međuvremenu su stigli zaključak resornog ministarstva i preporuka Vlade Srbije da ne počinjemo grejni proces dok su prosečne spoljne temperature vazduha iznad 12 stepeni Celzijusa. Ali postoji realna mogućnost da ćemo u hladnim danima vršiti isporuku toplotne energije. Najkasnije do 1. novembra ćemo krenuti u svakodnevno grejanje stanova. Za razliku od drugih lokalnih samouprava, koje su podigle cene usluga za mnogo više procenata, kod nas će grejanje poskupeti za minimalnih devet odsto, jer racionalno raspolažemo gasom – najavio je Živković.

Foto: Milan Šupica

Potom je gradonačelnik Stevanović najavio da će Grad u budućnosti posvetiti mnogo pažnje proizvodnji i distribuciji toplote, što se odnosi na korišćenje obnovljivih izvora energije, odnosno geotermalne energije. Prema njegovim rečima, postoji projekat koji je gotov i još jedan što je u izradi, kako bi se supstituisao gas kao energent.
Pošto su usvojene odluke o izmenama programa poslovanja i finansijskih planova ustanova kulture, fokus je ponovo bio na komunalnim preduzećima. Aleksandar Radulović, direktor JKP-a „Vodovod i kanalizacija”, najavio je poskupljenje vode posle četiri godine, a Predrag Stojadinov, prvi čovek JKP-a „Mladost”, kazao je da će nakon devet godina cena ulaska na bazen biti viša, jer je poskupeo hlor, kao i u drugim gradovima, gde su karte odavno skuplje. I direktor JKP-a „Zelenilo” Danilo Bjelica rekao je nešto slično: cenovnik dugo nije bio menjan, što je bio slučaj u drugim sredinama, pa se povećanjem cena otvara mogućnost da se kvalitet i kvantitet radova preduzeća podignu na viši nivo. Najavio je i nove investicije u zelene površine.
Sednica je trajala ravno dva sata.
S. Trajković

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

ALEKSIĆ ODBIO DA ODGOVARA NA PITANJA PUNOMOĆNIKA OŠTEĆENIH: 4 meseca vodili su kampanju „osvetničkog tipa“

BEOGRAD - Reditelj i vlasnik dramskog studija "Stvar srca" Miroslav Mika Aleksić odbio je danas na ročištu da odgovara na pitanja punomoćnika oštećenih, a...

LEPO, ALI OPASNO I ZA VAS I ZA KUĆNOG LJUBIMCA: Ovo sobno cveće može izazvati trovanje

Svi obožavamo sobno cveće, koje pored topline zrači i pozitivnom energijom, daje nam kiseonik, a pojedine vrste mogu imati lekovite svrhe. Ipak, treba voditi...

DR VOJISLAV PERIŠIĆ OTKRIVA IDEALNU NAMIRNICU ZA DORUČAK: Ovas je najzdravija žitarica jer nema glutena i nema masnoća

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić izdvojio je ovas kao najzdraviju žitaricu. "Ovas je najzdravija žitarica jer nema glutena i nema masnoća. Izaziva komforni osećaj sitosti u...

VERICA RAKOČEVIĆ ŠOKIRALA FOTOGRAFIJOM Objavila sliku sa tretmana i poručila: Nisam opterećena izgledom, već SNAGOM zbog godina!

Iako je u osmoj deceniji života, za kreatorku Vericu Rakočević mnogi kažu da je vreme stalo. Poznata je po vedrom duhu, a sada je i...

STIŽE NAM KOŠAVA! Na istoku i jugu Banata jak istočni i jugoistočni vetar! Spremite se, idemo i u minus

  Vreme u Srbiji danas promenljivo oblačno, a prema najavi meteorologa ove sedmice biće umereno hladno, a sredinom nedelje su moguće povremene padavine. - U utorak...