MANDATARKA BRNABIĆ ZAVRŠILA EKSPOZE, NA REDU RASPRAVA U SKUPŠTINI Svet klizi u treći svetski rat! Srbija mora da se pozicionira i sačuva stabilnost

12:15

25.10.2022

Podeli vest:

Foto: printscreen/yt: NS

Mandatarka Ana Brnabić rekla je podnoseći ekspoze pred poslanicima da će naredna vlada imati mnogo veće izazove nego što smo mogli da zamislimo. Posle pandemije mislili smo da dolaze bolji dani, ali dogodio se rat na evropskom kontinentu, svet klizi u treći svetski rat, u ovakvom svetu Srbija mora da se pozicionira i sačuva stabilnost, to je glavni zadatak, rekla je Brnabićeva i dodala da kao što se prošla Vlada bavila zdravstvom sada mora da se bavi energentima. Kaže da Srbija nastavlja evropski put, ali i traži poštovanje neselektivno poštovanje međunarodnog prava.

 

Mandatarka Brnabić na početku obraćanja govorila o dosadašnjim rezultatima

Mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić se na početku obraćanja osvrnula na mandat prethodne Vlade na čijem je bila čelu i zamolila za podršku za naredni mandat.

„Poštovani narodni poslanici, poštovane građanke i građani Republike Srbije, danas imam ogromnu čast da predstavim predlog programa Vlade Republike Srbije za naredni mandat i zamolim za podršku kako bismo Srbiju uspeli uspešno da vodimo i u godinama pred nama“, navela je Brnabićeva na početku obraćanja.

Navela je kako je pandemija ekonomski iscrpela i najjače zemlje na svetu, ali da smo iz toga mogli da izvučemo važne pouke.

„Srbija je u prethodne dve godine pokazala, kao što smo obećali tog oktobra 2020. godine da ume da se nosi sa zdravstvenim izazovima pandemije. Kao apsolutni prioritet Vlade, ako se sećate, tada smo definisali brigu o zdravlju građana i borbu protiv kovida 19“, rekla je mandatarka.

Podsetila je da su u tom periodu izgrađene tri bolnice, čime je, kako je navela, spaseno na hiljade života, kao i da je država nabavila pet različitih vakcina protiv koronavirusa, zbog čega je, istakla je, Srbija u svetskim medijima predstavljena pozitivno.

Kako je istakla, prioritet ostaju izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih zdravstvenih ustanova i da su tokom pandemije zdravstvenim radnicima plate povećavane tri puta.

Podsetila je i na ekonomske pakete za podršku privredi i građanima.

„Kroz tri ekonomska paketa za podršku privrede i građanima, tokom pandemije investirali smo tri milijarde evra kako bi sačuvali produktivnost i konkurentnost kompanija u Srbiji, a pre svega mikro, malih i srednjih preduzeća. I u ovoj oblasti smo pokazali snagu i otpornost“, napomenula je Ana Brnabić.

Istakla je da je nezaposlenost u Srbiji na, kako je navela, istorijski najnižem nivou od 8,9 odsto.

„Prosečne plate su preko 600 evra. Poslednji pokazatelj, to je avgust ove godine, prosečna plata u Republici Srbiji 641 evro i očekujemo da budu preko 700 evra do kraja ove godine“, navela je Brnabićeva.

Podsetila je na isplatu jednokratne pomoći svim građanima, ali i najstarijima, mladima i građanima na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o investicijama, istakla je da se i ove godine očekuje isti ili nešto viši nivo investicija, kao i da je od oktobra 2020. bilo 66 otvaranja fabrika ili postavljanja kamena temeljaca za nove fabrike i da je ukupna vrednost tih investicija 2,4 milijarde evra, kao i da će obezbediti preko 26.000 novih radnih mesta u Srbiji.

Mandatarka je podsetila da je prethodna Vlada završila brzu prugu od Beograda do Novog Sada, kao i da će tokom mandata sledeće vlade biti završena deonica do granice sa Mađarskom i da će biti započeta izgradnja brze pruge od Beograda do Niša.

Prioriteti nove Vlade

Mandatar Ana Brnabić rekla je da će prioritet nove vlade biti reforma pravosuđa i beskompromisna borba protiv organizovanog kriminala.

Brnabićeva kaže da će naredna vlada imati mnogo veće izazove nego što smo mogli da zamislimo.

Prema njenim rečima, posle pandemije mislili smo da dolaze bolji dani, ali dogodio se rat na evropskom kontinentu.

„Jedina spoljnopolitička tema je Ukrajina. Svet klizi u treći svetski rat. Deluje mi da su emocije nadvladale razum. U ovakvom svetu Srbija mora da se pozicionira i sačuva stabilnost. To je glavni zadatak“, rekla je Brnabićeva i dodala da kao što se prošla Vlada bavila zdravstvom sada moramo da se bavimo energentima.

 

„Osnovni zadatak buduće Vlade da Srbija zadrži svoju stabilnost i nastavi rast i razvoj“

Osnovni zadatak buduće Vlade je, kako je navela Brnabićeva, da se Srbija pozicionira u svetu koji klizi u treći svetski rat i da zadrži svoju stabilnost i nastavi svoj rast i razvoj.

Dodala je da će energetika i nova energetska politika Republike Srbije biti apsolutni prioritet nove Vlade.

„Moraćemo u ovo da unesemo sve svoje znanje i energiju, da budemo hrabri, da pokušavamo nove stvari, da menjamo ustaljen način razmišljanja, usvajamo inovacije, da se oslonimo na sopstvene kapacitete i da pokažemo da i sada, u ovoj oblasti, možemo da ponovimo ono što smo radili u zdravstvu u prethodne dve godine“, navela je Ana Brnabić.

Dodala je da će u narednim godinama moći da se računa na nove energetske kapacitete i da se planira ulaganje od 12 milijardi evra u okviru plana „Srbija 2025“.

 

Foto: printscreen/yt: NS

Brnabićeva predstavila kandidate za ministre

Ana Brnabić pročitala je imena kandidata za ministre koji bi trebalo da se nađu u novoj vladi i istakla da ne postoji veća čast da se služi svojoj zemlji.Ivica Dačić, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova;

Miloš Vučević, potpredsednik Vlade i ministar odbrane;

Siniša Mali, potpredsednik Vlade i ministar finansija;

Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine;

Rade Basta, ministar privrede;

Jelena Tanasković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede;

Irena Vujović, ministar za zaštitu životne sredine;

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture;

Dubravka Negre, ministar rudarstva i energetike;

Maja Popović, ministar pravde;

Aleksandar Martinović, ministar za upravu i lokalnu samoupravu;

Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog;

Bratislav Gašić, ministar unutrašnjih poslova;

Tanja Miščević, ministar za evropske integracije;

Branko Ružić, ministar prosvete;

Jelena Begović, ministar za nauku, tehnološki razvoj i inovacije;

Danica Grujičić, ministar zdravlja;

Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja;

Darja Kisić, ministar za brigu o porodici i demografiji;

Husein Memić, ministar za turizam i omladinu;

Zoran Gajić, ministar sporta;

Maja Gojković, ministar kulture;

Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu;

Mihailo Jovanović, ministar za informisanje i telekomunikacije;

Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja;

Novica Tončev, ministar bez porfelja;

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja;

Edin Đerlek, ministar bez portfelja;

 

 

Poslanici Skupštine Srbije posle ekspozea počinju raspravu o predlogu novog kabineta. Mandatarka osim sastava nove Vlade Srbije izlaže i svoj program.

Predsednik parlamenta Vladimir Orlić kaže za RTS da će se predviđenih pet sati za raspravu sigurno udvostručiti, računajući replike i očekivana pozivanja na povredu Poslovnika.

 

(RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.