VUČIĆ OTVORIO NOVI POGON KOMPANIJE GRUNER SRBIJA U VLASOTINCU: Hvala vam što je fabrika u Srbiji veća nego u Tunisu i Indiji!

10:30

25.10.2022

Podeli vest:

Foto: printscreen/ig: buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom otvaranju novog proizvodnog pogona kompanije Gruner Srbija u Vlasotincu.

Predsednik je odmah po dolasku u fabriku održao sastanak sa rukovodstvom Grunera. Zatim, obilazeći pogon, on je najpre poželeo svim radnicima srećan rad i popričao sa njima. Istakao je da je važno da mladi ljudi počnu da rade.

„Dobro je da su ovde u fabrici, oni predstavljaju prednost u odnosu na sve druge. Zato mogu da računaju na posao ovde kada završe školu. Oni su 40 odsto đaka odmah primili po završetku“, kazao je.

Vučić je istao da je srećan što je treći put ovde u Gruneru, i što su opet u pitanju dobre vesti.

„Ova fabrika je važna za ceo okrug, pa i za celu Srbiju“, rekao je.

Citirao je nemačku ambas koja je rekla da dualno obrazovanje. Rekao je da je ono što je važno jeste što je trgovinska razmena sa Nemačkom sve veća.

„Ono što je jako važno i čime mogu da se ponosim jeste da sa Nemačkom imamo razmenu od 7, 2 milijarde evra u prvih osam meseci. Ovo čini napredak Srbije“, rekao je.

Zahvalio se radnicima i investitorima.

„Hvala vam što volite Srbiju, što je fabrika u Srbiji veća nego u Tunisu i Indiji. Hvala vama, dragi radnici, zbog vas ovde dobili smo fabriku u Valjevu. To za nas mnogo znači, kao i ovim ljudima ovde koji žive za svoj posao, zemlju i porodice“, rekao je predsenik.

„Zbog vas ovde u Vlasotincu, dobili smo i fabriku u Valjevu“, zaključuje Vučić.

Zamolio je vlasnike da povećaju plate.

„Da zamolim vlasnike da malo povećaju plate radnicima. To je moja molba. Sve najbolje vam želim, da dugo ostane ovde Gruner kompanija, neka živi Vlasotince i jug Srbije“, zaključio je.

Kako je rekao predsednik, zahvalan je i srećan na novih 200 radnika. Ogovarajući na pitanja, istakao je da je ova kompanija uložila je 3, 5 miliona evra za novi pogon.

Na pitanje medija o prosečnim platama na jugu Srbije, rekao je da su se plate povećale sa 238 na 437 evra.

„Plate su više u odnosu na proteklih 10 godina. Dobro je kada vidite da su zaposleni majka i sin, otac i ćerka. Videli ste blizance, Nikolinu i Nikolu, oni u kuću donose dve plate. To su važne stvari“, rekao je.

U novom pogonu kompanije proizvodiće se releji za renomirane automobilske brendove. Svečanosti otvaranja novog proizvodnog pogona prisustvuje i ambasadorka Nemačke Anka Konrad.

Kompanija Gruner obeležava 15. godišnjicu rada u Vlasotincu proširenjem svog proizvodnog pogona za 4.500 metara kvadratnih što, sa ranije izgrađenih 7.000, čini ukupno 11.500 metara kvadratnih proizvodnog pogona.

Ova kompanija je jedan od najvećih proizvođača energetskih releja za strujomere i automobilsku industriju. U novom pogonu u Vlasotincu biće zaposleno 200 radnika, što će činiti ukupno 750 zaposlenih u Gruneru. U novoj hali proizvode se delovi od plastike (metala) i alati za domaću proizvodnju, kao i za svetsko tržište.

U vlasotinačkom pogonu Grunera rade se i delovi za mnoge renomirane firme iz automobilske industrije. Kompanija Gruner podržava sistem dualnog obrazovanja u Tehničkoj školi u Vlasotincu, a projekat je počeo još 2016. godine.

Ovo partnerstvo omogućilo je školovanje kadrova u skladu sa potrebama kompanije i taj segment poslovanja će biti nastavljen i ubuduće.

Učenici u prvoj godini rade u školskim radionicama, u drugoj dva dana nedeljno provode u radionici u fabrici, a u trećoj tri dana, uz novčanu nadoknadu.

U preduzeću se sada školuju kadrovi sa smerova: industrijski mehaničar, električar, tehničar mehatronike i CNC operater.

Kompanija je vrlo rano, početkom 2016. prepoznala značaj ulaganja u zelenu energiju i smanjenja potrošnje energije.

 

(B92)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.