ISTRAŽIVANJE AGENCIJE FAKTOR PLUS: Skoro dve trećine građana Srbije protiv uvođenja sankcija Rusiji

09:36

25.10.2022

Podeli vest:

Foto:Pixabay

Čak dve trećine građana Srbije protivi se uvođenju sankcija Rusiji, a tek 16 procenata je za – pokazuje najnovije istraživanje agencije Faktor plus ekskluzivno objavljeno na „Blic TV“.
Petina građana ili 20 procenata njih na ovo pitanje ne zna odgovor, odnosno nema stav.

Eventualno uvođenje sankcija Rusiji ne bi podržalo 64 odsto građana Srbije dok je 16 odsto ispitanika za usaglašavanje sa EU po tom pitanju, prenosi danas Blic.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kaže za „Blic“ da je i dalje najveći procenat građana protiv sankcija i izjašnjava se lako, bez dubljih analiza.

Anketa koju je sproveo Faktor plus pokazuje i da petina ispitanika nema stav o tom pitanju što po rečima direktora te agencije Vladimira Pejića ukazuje da protivljenje sankcijama „nije bezuslovno“, navodi list.

„Često se govori da je 80 odsto građana protiv uvođenja sankcija Rusiji ali moramo biti precizni. Postoje nijanse u odgovorima. Čak 20 odsto građana nije za ali nije ni protiv i na njihovo mišljenje bi mogle da utiču određene okolnosti“, naveo je Pejić.

Istraživanje pokazuje i da 30 građana smatra da nova Vlada Srbije neće uvoditi sankcije Rusiji, 20 odsto smatra da je takva odluka izvesna, a 18 odsto da je „malo verovatna“, dok skoro trećina očekuje da će novi kabinet „ozbiljno“ razmisliti o uvođenju sankcija Rusiji.

Zašto Rusima ne uvodimo sankcije?
Najveći procenat ispitanika, njih 78 procenata, kao opravdani razlog za uvođenje sankcija navodi – da Rusija prizna Kosovo. Da EU i SAD uvedu sankcije Srbiji navelo je 56 procenata građana, još veće pritiske na našu zemlju kao razlog navelo je 26 odsto, veću ekonomsku pomoć Srbiji istaklo je 24 odsto, 21 odsto upotrebu nuklearnog oružja, a još veću eskalaciju sukoba u Ukrajini 9 procenata. Na ovo pitanje, ispitanici su mogli da zaokruže više odgovora.

– Ovi procenti pokazuju da protivljenje sankcijama nije bezuslovno iako ne menja činjenicu da je većina protiv toga. Najviše ispitanika smatra da bi rusko priznanje Kosovo bilo razlog da Srbija uvede sankcije Rusiji, ali misle da do toga neće doći – zaključuje Pejić.

Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.