KURTI POJAČAVA NAORUŽAVANJE Ubrzali smo vojne nabavke i druge kupovine vezane za jačanje naših odbrambenih i bezbednosnih sposobnosti

11:33

24.10.2022

Podeli vest:

printscreen/yt: Al Jazeera Balkans

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti predstavio je danas pred poslanicima „Strategiju bezbednosti Kosova 2022-2027“, ističući da su članstvo u NATO-u i EU preduslovi za održivi razvoj takozvane države Kosovo i regiona, prenosi Reporteri.

„Kao što je Kosovo znalo da se oslobodi i postane nezavisno, ono će i ostati kao nezavisna i demokratska republika“, poručio je Kurti. On je tokom predstavljanja Strategiji naveo i da je privremena prištinska uprava posebnu pažnju posvetila bezbednosnim institucijama, dodajući da je povećan budžet tzv. kosovske bezbednosne snage.

„Povećali smo budžet za KBS sa 63 miliona na oko 102 miliona evra za 2022. godinu“, izjavio je Kurti.

On je naglasio da je ovo druga Strategija od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

„Čast mi je da pred vama predstavim Strategiju bezbednosti Kosova, drugu po redu od proglašenja nezavisnosti naše republike, ovo je krovna strategija sektora bezbednosti, koja prepoznaje rizike i skokove i izazove za bezbednost Kosovo, istovremeno, predstavlja priliku i viziju za našu budućnost“, naveo je Kurti, prenosi Kljan Kosova.

Kurti je napomenuo da je Strategija izrađena u bliskoj saradnji sa svim državnim institucijama, podvrgnuta je procesu eksternih i unutrašnjih konsultacija, uključujući države Kvinte i druge prijateljske zemlje, kao i akademike.

„Osnovali smo radnu grupu sa visokim članovima, sa ciljem da intenziviramo rad za članstvo u NATO-u, za šta smo naišli na dodatno razumevanje prijateljskih zemalja, težimo što skorijem članstvu u Partnerstvu za mir. Istovremeno, radimo na aplikaciji Kosova za status kandidata i sprovodimo neophodne reforme kako bismo olakšali proces integracije u Evropsku uniju“, poručio je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

Kurti je govorio i o Fondu za sektor bezbednosti, ali ni ovoga puta nije kazao iznos prikupljenih sredstava.

„Zahvaljujem se svima koji su dali doprinos Fondu za sektor bezbednosti, takođe ohrabrujem sve koji imaju finansijske mogućnosti i patriotsku volju da dalje doprinose ovom Fondu“, izjavio je Kurti.

On je govorio i o ubrzanju vojnih nabavki za KBS, prenosi Zeri.

„Ubrzali smo vojne nabavke i druge kupovine vezane za jačanje naših odbrambenih i bezbednosnih sposobnosti. Kreirali smo nove linije snabdevanja sistemima naoružanja direktno, jedna država sa drugom državom, skraćujući vreme snabdevanja i značajno smanjujući finansijske troškove“, izjavio je Kurti.

 

(Politika)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.