NEĆE VIŠE BITI KOMBINOVANOG TESTA: Učenici će za maturu sami birati treći predmet za polaganje

13:08

21.10.2022

Podeli vest:

Učenici na završnom ispitu više neće polagati kombinovani test iz pet predmeta, već će za treći test moći sami da izaberu jedan predmet, kaže pomoćnik ministra za osnovno obrazovanje Milan Pašić.

Pomoćnik ministra za osnovno obrazovanje Milan Pašić je, u intervjuu za RTS, rekao da je Ministarstvo prosvete preduzelo određene aktivnosti u izmeni koncepta polaganja završnog ispita.

„Primetilo se da prethodnih godina sam taj treći test nije dovoljno diskriminatoran da može da se uradi dublja analiza, jer imate zadatke određenog tipa… Na primer, za određeni predmet kao što je hemija imate tri pitanja, za fiziku su bila četiri pitanja, dok su za ostala tri predmeta bila po pet pitanja“, rekao je Pašić.

Dodaje da će učenici sada, umesto trećeg – kombinovanog testa iz pet predmeta, moći da izaberu jedan predmet koji će polagati, pored maternjeg jezika i matematike.

„Učenici će do 30. decembra moći da se izjasne koji je to jedan predmet koji oni žele da polažu“, objašnjava Pašić.

Apeluje na učenike da o tome ne odlučuju na osnovu subjektivne procene, već da pogledaju i urade testove iz proteklih pet godina i da vide kakva postignuća su imali iz kojih predmeta.

Rts.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.