IŠTVAN PASTOR: SVM će u Vladi Srbije imati osam državnih sekretara

12:06

20.10.2022

Podeli vest:

Foto: printscreen/YT

 

Predsednik SVM-a izjavio je za Panon RTV da je u razgovoru sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije potvrđen dosadašnji načelni dogovor o saradnji.

Ištvan Pastor izneo je očekivanja da bi nova vlada mogla biti formirana tokom naredne nedelje.

„Dešavanja su se ubrzala i to mi je bio neposredni povod da zatražim ovaj susret, pošto imamo još nezavršenih poslova što se tiče vlade. Između nas još od pre izbora postoji načelni dogovor da ćemo nastaviti zajednički rad. Do sada nije došao red na razradu i utvrđivanje detalja, jer nije bilo aktuelno kao sada. To smo juče regulisali, odneo sam ovaj predlog koalicionog dogovora koji smo pripremili mesecima ranije kako bi bili spremni kada za to dođe trenutak. Ovde govorimo i o drugim stvarima osim formiranja vlade, što podrazumeva i ulogu Saveza vojvođanskih Mađara na rukovodnim pozicijama, kao i o drugim stvarima koje određuju naš svakodnevni život“, rekao je Ištvan Pastor u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija.

Lider Saveza vojđanskih Mađara smatra da nova vlada sa 25 članova i nije značajnije veća od prethodnih. Primera radi, kaže, poslednja vlada imala je 24 člana, i 21 ministarstvo. Što se tiče pozicije najveće stranke mađarske zajednice u Srbiji, Pastor je naglasio da i dalje žele da u izvršnoj vlasti učestvuju na nivou državnih sekretara.

„Nismo tražili ministarstvo, da jesmo, verovatno bismo ga i dobili, ali naše strateško opredeljenje i dalje je da sa nivoa državnih sekretara možemo da rešavamo stvari i da je racionalnije imati više državnih sekretara, nego jednog ministra. Povećali smo naše zahteve što se tiče broja državnih sekretara, i taj zahtev je i prihvaćen na jučerašnjem razgovoru, tako da će Savez vojvođanskih Mađara imati osam državnih sekretara. Formira se novo ministarstvo za investicije, za velike investicije koje će se baviti krupnim infrastrukturnim razvojnim projektima. Dobar deo tih projekata realizuje se na ovom prostoru, zbog toga smatramo da bi dobro bilo da tu imamo državnog sekretara“, precizirao je Pastor.

Pastor je govorio i o aktuelnim pitanjima poput migracija koje opterećuju svakodnevicu ovdašnjeg stanovništva.

Prema njegovim rečima može se očekivati da na južnoj granici Srbije prema Makedoniji bude podignuta ograda, jer samo kombinacija fizičke prepreke i ljudstva može da spreči ulazak migranata kroz južnu granicu zemlje. Prema njegovim rečima trenutno na našem prostoru ima između šest i osam hiljada migranata.

„Vode se razgovori, i juče su održani, koji imaju za cilj fizičko zatvaranje granice, neku vrstu ograde istu ili sličnu kakva postoji na mađarsko-srpskoj granici. Tako da Mađarska i Srbija, odnosno Austrija obezbede takvu fizičku snagu, taj broj ljudstva koji će moći da odbrani ovo zatvaranje granice. To bi trebalo da dovede do toga da ne mogu da prelaze u ovako nepreglednom broju, sa kojim posle ne znamo šta da radimo. U tome vidim rešenje, i ohrabrujuća okolnost je i da se, kako se čini, promenio stav evropske politike u pogledu migracija, ili se bar menja. Nadamo se da bi uskoro moglo da se kaže da ako i nisu potpuno zaustavljene migracije, ali da su bar potisnute, i to je naš interes“, rekao je Pastor.

Predsednik SVM-a izneo je i da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o potrebi da se prilikom narednog rebalansa budžeta obezbedi još četiri miliona evra za završetak radova na subotičkom „Akvaparku“.

Takođe je predsednika države informisao i o razgovorima sa jednim mađarskim investitorom koji bi želeo da gradi hotel na obali Palića i prema dosadašnjem toku razgovora moguće je da će ugovor biti potpisan do kraja godine. Pastor je predsednika Vučića pozvao da dođe da obiđe „Akvapark“ na Paliću, Vojvođansku rvačku akademiju u Kanjiži, kao i fudbalsku akademiju u Bačkoj Topoli.

Govorio je i o popisu stanovništva koje se prema Pastorovim rečima dobro odvija, ali i o izborima za manjinske nacionalne savete. Za sada je lista Saveza vojvođanskih Mađara jedina lista na izborima za Mađarski nacionalni savet, ali je Pastor pozvao sunarodnike da na ove izbore izađu u što većem broju.

Panon RTV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.