VEBER NAVEO ŠTA JE U FOKUSU ZAPADA: Niko od nas nije video predlog Francuske i Nemačke o rešavanju kosovskog pitanja

08:14

20.10.2022

Podeli vest:

Printscreen/yt

Stručnjak za Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber izjavio je da Zapad pokušava da fokus dijaloga Kosova i Srbije usmeri ka postizanju konačnog sporazuma, ali da se taj dogovor ne može očekivati u bliskoj budućnosti, prenosi Gazeta ekspres.

Veber je, komentarišući predlog Francuske i Nemačke o rešavanju kosovskog pitanja, rekao da tu ima mnogo dezinformacija.

– Niko od nas nije video predlog, niti šta on sadrži. Ima mnogo dezinformacija – naveo je on.

Veber je, međutim, naveo da nema sumnje da postoji napor dve vodeće države u EU, Francuske i Nemačke, uz podršku SAD, da daju pravac dijalogu Kosova i Srbije.

Prema njegovim rečima, pregovori Kosova i Srbije koje je vodio sam izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, uglavnom su bili fokusirani na bilateralna pitanja.

– To se, čini se, delimično menja, bar sa ovom francusko-nemačkom inicijativom, što znači da se dijalog vraća svojoj suštini – rekao je Veber.

Međutim, prema njegovim rečima, Kosovo i Srbija nisu blizu konačnog sporazuma.

– Mislim da ovo o čemu se trenutno razgovara ima veze sa krupnim pitanjima, ali izgleda da nema nikakvog pismenog predloga ili plana, a kamoli sveobuhvatnog dogovora. Ne mislim da su ovi razgovori ni blizu tome – rekao je Veber.

On je ocenio da će približavanje konačnog pisanog sporazuma biti nagovešteno tek diskusijom na mnogo višem nivou, između američkog predsednika Džozefa Bajdena, nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.