spot_img
PANČEVOPančevo u slikamaULICE U PANČEVU: SEMBERIJSKA pod ovim nazivom postoji od 1985.

ULICE U PANČEVU: SEMBERIJSKA pod ovim nazivom postoji od 1985.

Carstva su se menjala…

 

Semberijska ulica pripada teritoriji Mesne zajednice Mladost. Pod ovim nazivom postoji od 1985. godine.

Semberija je ravničarska geografska oblast između Posavine, Podrinja, Srema, Mačve i majevičkog podbrđa. Smeštena je između reka Drine i Save.

Zemlja je jako plodna (nekada se tu nalazilo Panonsko more), klima je umereno kontinentalna, a stanovništvo uglavnom srpsko. Najveći grad Semberije je Bijeljina, sa oko 150.000 stanovnika (po proceni 2005) u celoj opštini.

Severna granica Semberije je reka Sava, istočna Drina, dok o tačnoj granici na zapadu i jugu postoji više različitih mišljenja. Pošto se najveći deo Semberije administrativno nalazi u opštini Bijeljina, ustaljeno je mišljenje da Semberija obuhvata 60 naseljenih mesta, odnosno prostor opštine. Prema Vladimiru Ćoroviću i Vladislavu Skariću, Semberija se na jugu prostire do Priboja, Maleševaca, Tobuta i Bogutova Sela, čime obuhvata deo opštine Lopare i opštine Ugljevik. Oblast se po Jovanu Cvijiću na jugu prostire do reke Janje. Na jugozapadu i zapadu se prostire do obronaka Majevice, odnosno do predela gde prestaje ravnica i počinju brda.

Tokom rimske uprave Semberija je bila u sastavu provincije Panonije. Krajem starog veka područje Semberije dolazi pod vlast Ostrogota i Huna, da bi tokom srednjeg veka bilo u sastavu Langobardske države, Vizantije, Avarskog kaganata, Kneževine Srbije, Bugarskog carstva, Kraljevine Ugarske, Banovine Bosne, Sremske zemlje Stefana Dragutina, Kraljevine Bosne i Srpske despotovine.

Tokom vizantijske uprave, u 11. veku, Semberija je bila u sastavu teme Sirmijum, a tokom ugarske uprave u sastavu Banovine Soli i, kasnije, u sastavu Srebreničke banovine.

U vreme osmanske uprave područje Semberije nalazilo se u sastavu Bosanskog pašaluka i Zvorničkog sandžaka. Tokom perioda austrijske uprave (1718–1739) bilo je u sastavu austrijske Severne Bosne. U vreme Prvog srpskog ustanka Semberija ulazi u sastav Karađorđeve Srbije. Nakon toga ponovo se uspostavlja osmanska uprava, koju 1878. zamenjuje austrougarska. U vreme austrougarske uprave Semberija je bila deo kondominijuma Bosna i Hercegovina.

Na kraju Prvog svetskog rata, 1918. godine, Semberija postaje deo Države Slovenaca, Hrvata i Srba, a potom deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Između 1941. i 1945. bila je pod okupacijom Nezavisne Države Hrvatske, da bi potom ovo područje ušlo u sastav Bosne i Hercegovine, jedne od republika nove socijalističke Jugoslavije.

U vreme raspada Jugoslavije proglašena je, septembra 1991. godine, Srpska autonomna oblast Severoistočna Bosna (SAO Severoistočna Bosna), čiji je glavni grad bio Bijeljina. U novembru iste godine oblast je promenila ime u SAO Semberija, a u decembru u SAO Semberija i Majevica. Godine 1992. oblast je ušla u sastav Srpske Republike Bosne i Hercegovine, kasnije nazvane Republika Srpska.

 

 

***

U osmom veku naselje Bistrica bilo je bez sumnje centar župe koja je obuhvatila celu ravnicu pre nego što je nastala Bijeljina…

Sam grad Bijeljina u istorijskim dokumentima i spomenicima pominje se relativno kasno. Najstariji poznati zapis o ovom naselju od 3. marta 1446. godine nalazi se u Dubrovačkom arhivu. Tada su ljudi iločkog bana tu opljačkali dubrovačkog trgovca Bogišu Bogmilovića, a o tome je ostalo pisano svedočanstvo.

Današnje ime grada je mlađe. Ono je slovenskog porekla. Topomini sa atributom beline često se sreću kod Slovena: Beograd, Bijelo Brdo, Bijela Stijena… Naziv Bijeljina koristi se, međutim, tek od 1918. godine, a preteče su mu Bijelina, Belina, Bilina… Pretpostavlja se da je imenu kumovala belina zemljišta na kojem je nastalo naselje, a da je čitav kraj dobio naziv Semberija zahvaljujući vrednim ratarima – semberima koji sakupljaju plodove…

 

 

POVEZANE VESTI

POSTAVI KOMENTAR

molimo unesite svoj komentar!
Ovde unesite svoje ime

Zabranjeni su govor mržnje, vređanje na nacionalnoj, rasnoj ili rodnoj osnovi, vređanje ličnosti korisnika i osoba čija se imena pojavljuju na sadržajima portala, kao i upotreba vulgarnih reči. Svako korišćenje portala suprotno navedenom biće kažnjeno oduzimanjem prava korisnika na pristup portalu kome će pristup biti trajno ili privremeno uskraćen. Svako ugrožavanje lične i porodične bezbednosti korisnika portala, kao i lica čije se ime navodi u sadržaju portala, putem pretnji ili na bilo koji drugi način, nije dozvoljeno i svako takvo ponašanje može biti krivično gonjeno od strane nadležnih organa. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, predstavljanje u ime drugog pravnog ili fizičkog lica. Zabranjeno je pisati velikim slovima (Full Capslock).

Komentari i sadržaji koji se ne odnose na teme portala biće obrisani bez prethodne najave, a korisnicima koji pošalju takve komentare i sadržaje biće u više navrata onemogućen pristup portalu. Ukoliko korisnik smatra da je nepravedno kažnjen, ima pravo da kontaktira administratora.

POPULARNO

PAŽNJA! MUP UPOZORAVA KUPCE:  Čuvajte se prevara na „crni petak“

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozrilo je građane da budu oprezni prilikom uzimanja u obzir primamljivih ponuda i online kupovina povodom "crnog petka", odnosno poslednjeg petka...

BOŽIĆNI POST POČINJE U PONEDELJAK: Ribarnice dižu cene! Šaran poskupeo 50 odsto! 600 dinara košta kilogram!

U ponedeljak  počinje božićni post, a jedna od najtraženijih svežih riba, šaran, poskupeo je 50 odsto u odnosu na prošlu godinu Sada kilogram u...

DANAS JE SVETI JOVAN MILOSTIVI SVETAC DOBROTE: Potrudite se da započnete krug dobrih dela jer se dobro dobrim vraća

Pravoslavni vernici 25. novembra obeležavaju praznik koji je posvećen Svetom Jovanu Milostivom - svecu dobrote, kako ga simbolično nazivaju. Sveti Jovan Milostivi bio je...

BRAVO SARO! Sara Ćirković svetska šampionka u boksu!

BENIDORM - Mlada srpska bokserka Sara Ćirković osvojila je zlatnu medalju na šampionatu sveta za omladince. Članica kluba Obilić iz Zvornika u finalu kategorije do...

DRŽAO IH U KRUGU NA CENTRU: Piksi uoči treninga igračima održao govor od 20 minuta

  Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković, uoči današnjeg treninga, okupio je igrače na centru terena i održao im govor dug 20 minuta. Novinari nisu mogli...