JOŠ NE POČINJE GREJNA SEZONA: O ovome govori Aleksandar Šapić, a šta o toplim radijatorima kažu u Vojvodini i Nišu?

13:20

14.10.2022

Podeli vest:

Printscreen

Jutros smo na Gradskom veću doneli odluku da u skladu sa vremenskim prilikama i opštom situacijom u svetu i našoj zemlji sa energentima da odložimo početak grejne sezone koja bi trebala da počne u subotu, rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

On je naveo da je Štab za vanredne situacije ovlašćen da svakog dana prati vremenske prilike i skladu sa tim izveštava elektrane kada bi mogla sezona da krene.

„Iz Hidrometeorološkog zavoda imamo procene da će sigurno sledećih sedam dana će temperature biti iznad prosečnih. To čak ne dozvoljava da se sistem grejanja upali, jer on blokira sam kada je 16, 17 stepeni“, naveo je on.

Naglasio je da je zbog domaćinskog poslovanja važnije kada je hladno da domovi budu topli nego da se zbog formalnosti u subotu kreće sa grejanjem.

„Moramo da vodimo računa o Gradu, prilagođavamo se novonastalim situacijama. Građani će biti obavešteni i kada se steknu vremenski uslovi grejna sezona će početi. Svakako će to biti do novembra meseca. Treba da iskoristimo povoljne vremenske prilike, ušteda u novcu će biti velika. Naš zadatak je da kada bude hladno Beograđanima bude toplo“, naveo je gradonačelnik.

Štedeće se, kako je naveo, i na novogodišnjoj rasveti. Rasveta će biti postavljena od 15. decembra do 15. januara.
„Biće uključena samo mesec dana i ograničićemo je na uži, turistički deo grada“, rekao je on.

Sa druge strane gradonačelnica Niša nije htela medijima da potvrdi da li će radijatori sutra biti topli ili ne. Ona je rekla da će se toplane, bez obzira na datum, rukovoditi vremenskim prilikama.

Vojvodina: Čekaju se odluke lokalnih samouprava

Većina lokalnih samouprava u Vojvodini tokom dana tek treba da donese odluku o eventualnom olaganju grejne sezone. Oni bi trebalo da se izjasne o inicijativi koje je Udruženje toplana Srbije uputilo svim toplanama u zemlji, a da početak grejne sezone zbog visokih temeratura bude odložen do kraja oktobra, odnosno da počne od novembra umesto 15. oktobra.
U novosadskoj toplani nisu mogli da nam daju počinje grejna sezona. Konkretan odgovor da li sutra počinje počinje grejna sezona u ovom gradu, a ta odluka bi trebalo da bude doneta tokom dana. Izvesno je da će u Zrenjaninu grejanje početi sutra, tako su bar pre dva dana najavili čelnici zrenjaninske toplane kada je gradonačelnik Simo Salapura posetio ovo postrojenje.

Rekli su da imaju dovoljno energenata i da će grejanje za Zrenjanince ove godine biti skuplje, ali da bi trebalo da počne 15. oktobra. Ostavili su međutim, i u tom gradu malu rezervu sa napomenom da će javiti ukoliko dođe do promene takve odluke. Svi drugi, za sada, na teritoriji Vojvodine još nemaju konkretan odgovor na pitanje da li grejan sezona počinje na vreme ilis e odlaže za 1. novembar.

Niš: Građani će platiti koliko potroše

Kako javlja reporterka Euronews Srbija i jug Srbije je spreman za početak grejne sezone i da u svim toplanama kažu da imaju dovoljno energenata. Oni napominju da su tople probe rađene u kotlarnicama, ali ne i u stanovima i da je sve spremno, ali se, takođe, čekaju odluke lokalnih samouprava u toku dana, hoće li sutra ujutru radijatori biti topli.
Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je danas na pitanje da li ostaje odluka da 15. oktobra počinje grejna sezona i ona je rekla da ta odluka stoji, a da će od toplane zavisi kada će i koliko biti grejanje u skladu sa vremenskim prilikama.

„Mi smo spremni, gas imamo, ako i dovoljne količine mazuta za svaki slučaj, ali s obzirom na to da ne znamo kakva nas zima očekuje, ni da li će biti isporuke gasa i nedostatka mazuta možda na tržištu, mi smo spremni da, i postojeće kapacitete popunimo i da spremni dočekamo završetak grejne sezone 15. aprila“, rekla je Sotirovski.

Direktor niške toplane je rekao da ukoliko do kraja dana ne bude nikakvog zvaničnog dopisa iz Grada, da će radijatori u stanovima Nišlija sutra biti topli i da će narednih dana u jutarnjim časovima grejati, dok tokom dana verovatno radijatori neće biti topli s obzirom na najavljene vremenske prilike. Direktor toplane je rekao da će svi građani platiti onoliko koliko i potroše, jer se grejanje u ovom gradu od 2013. gdoine plaća po utrošku.

Potrošači traže umanjenje računa

Predsednik udruženja Zaštita potrošača Nenad Bumbić kaže da svi korisnici daljinskog grejanja, kojima se grejanje naplaćuje po površini svake godine toplanama plaćaju propisanu količinu toplotne energije iako toplane, po pravilu, isporuče znatno manje energije nego što je naplaćeno građanima. On je dodao da odlaganje grejne sezone bez proporcijalnog umanjenja računa vodi daljem produbljivanju problema nezakonite prekomerne naplate grejanja.

„Na primeru Beograda, propisano je da po svakom kvadratnom metru plaćamo 140 kilovata toplotne energije godišnje, a ta količina je određena još davnih sedamdesetih godina kada su zime bile hladnije, a mi smo poslednju hladnu zimu imali 2012. godine. Konstantno mi svake godine plaćamo elektranama osetno više energije nego što one nama isporuče. Ta količina bi trebalo da se promeni, da se smanji i da bude u skladu sa potrošnjom u poslednjih deset godina. Po Zakonu o energetici, oni imaju obavezu, kada opadne cena gasa, da isto tako spuste cenu grejanja, ali to nisu radili 2015. kada je cena gasa pala i više od 28 do 33 odsto“, rekao je Bumbić za Euronews Srbija.

On je ukazao da domaćinstva u Novom Sadu grejanje plaćaju 90, a Beograđani oko 119 dinara. Bumbić je rekao da večini potrošača, toplane u Srbiji naplate između 20 i 40 odsto više energije nego što isporuče.

„Beogradske elektrane su između 2016. i 2020. godine nezakonito Beograđanima naplatile za grejanje oko 24 milijarde dinara više nego što su smele u skladu sa Zakonom o energetici. Mi razumemo da je energetska situacija takva da moramo da štedimo i to niko ne spori. To ipak ne znači da je fer i zakonito potrošačima naplatiti grejanje i u periodu kada oni moraju da imaju grejanje, a nemaju.
Tražimo da se izvrši umanjenje računa za grejanje srazmerno dužini odlaganja početka grejne sezone“, rekao je Bumbić.

On se osvrnuo na izjavu gradonačelnika Aleksandra Šapića da će odlaganjem grejne sezone elektrane uštedeti više miliona evra i zapitao da li to znači da građani koji bi trebalo da imaju tu uslu, a nemaju tu uštedu zapravo moraju da plate.
„Ako grejna sezona bude odložena za 15 dana, pošto grejanje plaćamo svakog meseca, 12 meseci godišnje, nama ceo jedan račun bi trebalo potpuno da se ukine.

Euronews.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.