POZIVAM DA SE MOLIMO I ZA BRAĆU ALBANCE: Patrijarh Porfirije u besedi nakon liturgije pozvao na praštanje i mir

10:12

14.10.2022

Podeli vest:

printscreen/yt: Телевизија Храм

Patrijarh Porfirije je u besedi nakon liturgije i svečanog čina ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji poručio da Bog kao apsolutna ljubav ne gleda ko je ko.

„Sa ovoga svetoga mesta pozivam da se molimo za sve ljude, naše braću i sestre, ali i sve sunarodnike sa kojima živimo na ovom prostoru, za braću Albance. Da gradimo zajedno mir, kao što su ga gradile čestite albanske porodice, koje su čuvale ovu svetinju, kao i Visoke Dečane. Iako su oni bili muslimani, znali su da je tamo gde je prisutna molitva prisutan i Bog. I da Bog kao apsolutna ljubav ne gleda ko je ko. Bez obzira što su bili muslimani, ili baš zbog toga što su bili muslimani i iskreno verujući ljudi – znali za moć molitve“, rekao je patrijarh SPC.

printscreen/yt: Телевизија Храм

Znali su, kaže, da se u pravoslavnim svetinjama moli i za njih i za njihovu decu, i da Bog kao apsolutna ljubav, kao ljubav po svojoj suštini, ne gleda na to ko je ko, da su svi Božja deca.

Dodao je da danas u čitavom svetu nameću nemir, a program srpske crkve i njega jeste mir.

„I to prvo pomirenje praštanje i mir sa onima koji su nam najbliži. Mir koji nam je najpotrebniji, nama i našoj deci. Mir koji dolazi kao dar božiji je istovremeno i naš unutrašnji mir sa samim sobom, ali i spoljašnji sa svim ljudima i nama samima. Mir je ono što Bog očekuje od nas ali i naši sveti arhiepiskopi i patrijarsi. Pećki tron je najbliži tron bogu koji je naš narod sagradio. I zato je Pećka partijaršija najveća i najvažnija kuća. I kada smo daleko odavde za nas važe stihovi: Ako te zaboravim Peći, neka me zaboravi desnica moja, jer odavde dolazi blagoslov Svetog Save i svetih patrijaraha. Taj blagoslov čuva sve naše svetinje na KiM. Ovde smo se rodili za Hrista. Stekli smo veru. I kad god dođemo na Kosovo, vraćamo se kao bludni sin koji se vraća ocu iz stranih zemalja“, poručio je patrijarh Porfirije.

 

(Kosovo online)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.