MASK NE ŽELI VIŠE DA FINANSIRA UKRAJINU: Neka Pentagon preuzme troškove!

07:20

14.10.2022

Podeli vest:

printscreen/yt: Tesla North

Američka kompanija Spejs eks, u vlasništvu Ilona Maska, obavestila je Ministarstvo odbrane SAD da više ne može da plaća usluge satelitske komunikacije Starlink, pružene Ukrajini, prenosi Si-En-En pozivajući se na dokumente do kojih su došli.

„Nismo u poziciji da doniramo dodatne terminale Ukrajini, ili finansiramo postojeće terminale”, navedeno je u pismu koje je direktor kompanije uputio Pentagonu. Iz kompanije se zahteva da Ministarstvo odbrane SAD plati isporuke novih terminala kijevskoj vladi i da preuzme finansiranje korišćenja sistema u Ukrajini. Troškovi Starlinka do kraja godine bi iznosili 124 miliona dolara.

Ukrajinske zvaničnici su ranije saopštili da su se terminali Starlink kvarili u zoni ruskog vojnog delovanja, preneo je Fajnenšal tajms.

Prekidi usluga su zabeleženi u Donbaskoj, Hersonskoj, Zaporoškoj i Harkovsoj oblasti.

Ukrajinski stručnjaci sa kojima je Fajnenšal tajms razgovarao su izrazili sumnju da su problemi u komunikaciji u ovim regionima izazvani namernim odlukama kompanije Spejs eks da ograniči pristup na teritoriji pod kontrolom Rusije.

Osnivač i najveći akcionar Spejs eksa, Ilon Mask, odbio je da komentariše te izveštaje i dodao da su te informacije poverljive, prenosi Si-En-En.

Mask je 27. februara objavio da je dopustio pristup svom Starlink globalnom satelitskom komunikacioni sistemu u Ukrajini. U martu, mediji u SAD su objavili da ukrajinska vojska koristi satelite Starlinka za udare na ruske snage.

Mask je 3. oktobra rekao da je kompanija Spejs eks, do tada, potrošla oko 80 miliona dolara za pokretanje i održavanje Starlinka u Ukrajini.

 

(Politika)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.