CRNOGORCI TRAŽE POVLAČENJE SRPSKIH UDŽBENIKA IZ ISTORIJE: Na neprimeren način se u njima govori o unutrašnjoj politici i srpskog naroda u njoj!

13:46

13.10.2022

Podeli vest:

Foto: Freepik.com

Nevladina organizacija Građanska inicijativa „21. maj” zatražila je od premijera i ministra spoljnih poslova, Dritana Abazovića i Ranka Krivokapića, da Vladi Srbije upute odgovarajuću diplomatsku reakciju i traže povlačenje udžbenika „Istorija za četvrti razred gimnazije opšteg tipa i društveno-jezičkog smera”.

„U udžbeniku se na neprimeren i neutemeljen način govori o Crnoj Gori, njenoj unutrašnjoj politici i položaju srpskog naroda u njoj”, navodi GI „21.maj”.

Ministarstvo prosvete Srbije ovaj udžbenik je odobrilo za upotrebu u školama od školske 2021/22 godine, autori su dr Duško Lopandić, dr Ratimir Milikić i Manja Milinović.

Inicijativa, kako je saopšteno, smatra osnovanim da država Crna Gora zatraži povlačenje ovog udžbenika iz upotrebe sve dok se ne izmeni sporni sadržaj u kojem se o Crnoj Gori, njenoj istoriji i državnosti, obnovi njene nezavisnosti, položaju srpskog naroda u njoj govori, kako smatraju. van konteksta istorijskih i pravnih činjenica i mimo stvarne prakse uživanja i poštovanja ljudskih prava.

Navode da su se obratili i Zaštitniku (ombudsmanu) građana Srbije, Zoranu Pašaliću, sa pritužbom i inicijativom da reaguje odgovarajućom preporukom prema prosvetnim vlastima Srbije jer je, navode, neprihvatljivo da se u otvorenom i demokratskom društvu udžbenička literatura zasniva na lažima i nacionalističkim konstrukcijama.

 

(Politika)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.