KRISTOFER HIL NAKON IZVEŠTAJA EVROPSKE KOMISIJE: Srbija napreduje u mnogim oblastima, ali ne u onim koji se tiču Rusije

13:04

13.10.2022

Podeli vest:

Printscreen/yt

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je, komentarišući izveštaj Evropske komisije o Srbiji, ocenio da je „čaša polupuna“.

„Biram da kažem da je čaša polupuna, jer je Srbija postigla napredak u mnogim oblastima, ali nažalost ne i u oblastima koje se tiču Rusije“, rekao je Hil odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, nakon otvaranja konferencije o bezbednosti dece.

Hil je rekao da su ovo veoma teška vremena zbog toga što je Rusija, kako je naveo, odlučila da izvrši invaziju svog suseda.

„To su zaista sramotni trenuci u sadašnjoj istoriji, ali nas je to u ovom trenutku, SAD i EU, približilo možda više nego što smo bili bliski dugo vremena pre toga tako da sada blisko sarađujemo i sa nasim partnerima u EU, kao i u okviru NATO alijanse“, rekao je Hil.

Naveo je da je proces proširenja EU uveliko u mislima svih i dodao da je i juče prilikom predaje godišnjeg izveštaja Evropske komisije o Srbiji taj proces proširenja takođe „bio svima na umu“.

„Nerado komentarišem stavove EU, ali iz perspektive SAD, mi sada radimo više i tešnje sarađujemo sa Srbijom nego ikada, a pogotovo u oblasti bezbednosti“, rekao je Hil i nastavio:

„Svi uviđamo da postoje poteškoće zbog negativnog stava Rusije u pogledu energije i to negativno utiče na energetsku situaciju u Srbiji, ali rekao bih da je Srbija shvatila da je potrebno da se u tom pogledu pokrene i videli smo očigledan progres u Njujorku kada se pridružila grupi od 145 zemalja sveta koje su osudile rusku agresiju“.

Hil je rekao da SAD rade i sarađuju i sa Vladom Srbije, ali da nije samo odgovornost vlade već i svakog građanina koji bi, dodao je, trebalo da razmišlja o tome šta je Rusija učinila svojoj susednoj zemlji i kako na napade na infrastrukturne objekte odgovara napadima na civilno stanovništvo.

Na pitanje koliko to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji utiče na sudbinu dijaloga između Beograda i Prištine, Hil je rekao da su to dva seta problema.

„To definitivno nije u direktnoj vezi sa ovim dijalogom, to su dve odvojene stvari“, rekao je Hil.

Rts.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.