SANIRANA DEPONIJA DUBOKI POTOK KOD PRIBOJA: Nakon skoro 50 godina rešeno pitanje deponije koja je brinula meštane iz okoline

11:44

12.10.2022

Podeli vest:

RINA.rs

Sanirana je još jedna ekološka bomba kod Priboja, jer je nakon skoro pedeset godina nepravilnog odlaganja otpada zatvorena deponija Duboki potok koja je pola veka negativno uticala na živtnu sredinu i smetala meštanima.

„Kad god sam prošao pored te deponije ona se pušila. Strahovali smo da se ne zapali i da vatrena stihija sve ne odnose. Tokom letnjih dana često nismo mogli ni da dišemo od smrada“, kažu za RINU meštani.

Završetak prve faza radova na deponiji, koje izvodi Javno preduzeće za uređenje građevinskog zemljišta i razvoj Priboj, planiran je u decembru, a kompletan projekat vredan je 71,4 miliona dinara, od čega je Ministarstvo zaštite životne sredine obezbedilo 60 miliona, a opštine korisnici Priboj, Prijepolje i Nova Varoš 11,4 miliona dinara.

„Izgradili smo i transfer stanicu u Novoj Varoši, što je bio preduslov za zatvaranje pribojske deponije. Obezbedili smo i dodatna sredstva za dalekovod, pristupni put i deo vodovodne mreže, izabrali izvođača i u narednim danima kreću radovi. Očekujem da će u proleće biti kompletno osposobljena transfer stanica, gde će se raditi pretovar otpada iz Priboja, Prijepolja, Sjenice i Nove Varoši po svim svim standardima”, rekla je Irena Vujović, ministarka životne sredine.

Prema njenim rečima, najvažniji projekti ministarstva kojim će se rešiti problem upravljanja čvrstim otpadom, jesu moderni regionalni i reciklažni centri. Država će, kako je navela, uložiti u modernizaciju deponije „Duboko“ u Užicu, a gradiće se i regionalni centar u Novoj Varoši.

„Pre dve godine smo postavili visoke ciljeve kada je reč o Zlatiborskom okrugu, jer su se gorući ekološki problemi upravo ovde javili. Nije bilo lako, i mnogi pre nas su odustajali, jer su to višedecenijski problemi, ali mi uspevamo. Lančanice koje smo postavili na reci Lim dobro su se pokazale, sprečavaju da otpad završi u jezeru, i nadam se da ružne slike Potpećkog jezera s početka prošle godine nikada više nećemo imati“, ističe Vujović.

Ono što predstoji u narednom periodu, paralelno sa realizacijom kapitalnih projekata, jeste edukacija građana.

„Kada uvedemo EU standarde, neophodno je i da otpad razdvajamo kod kuće, kako bi mogao da ima novu upotrebnu vrednost. Ponoviću da je pribojska deponija jedan od završnih koraka koji će pomoći da se u celom Zlatiborskom okrugu popravi ekološka slika i da se upravlja otpadom na pravilan i odgovoran način”, poručila je Vujović.

Projekat sanacije i rekultivacije nesanitarne deponije Druglići je samo jedan u nizu projekata koji pomaže i finansira Ministarstvo zaštite životne sredine u cilju rešavanja problema upravljanja komunalnim otpadom u ovom delu Srbije.

RINA.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.