DIREKTORU KANCELARIJE ZA KIM DESETI PUT ZABRANJENA POSETA: Priština Petkoviću ne da u Peć na ustoličenje patrijarha! Brutalno kršenje sporazuma

09:22

12.10.2022

Podeli vest:

Fotot: Printscreen/YT

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti privremenih institucija u Prištini zabranile su da poseti pokrajinu i prisustvuje ustoličenju patrijarha srpskog gospodina Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji.

To je deseti put da vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem demonstriraju silu i samovolju i zabranjuju Petkoviću da poseti južnu srpsku pokrajinu, navodi se u saopštenju.

Reč je, ističe Kancelarija za KiM, o brutalnom kršenju sporazuma, kako onog i slobodi kretanja, tako i sporazuma o zvaničnim posetama kojim se predviđa pojednostavljena procedura za posetu KiM glavnog pregovarača za dijalog sa Prištinom.

Kancelarija za KiM ističe da je Petković uredno, poštujući apsolutno sve postignute sporazume i dogovore, najavio svoju posetu i prisustvo na slavi manastira Pećka Patrijaršija – Pokrov Presvete Bogorodice, kada će u tron arhiepiskopa pećkih biti uveden patrijarh Porfirije, što je od neprocenjivog značaja za verujući srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Pre toga, Petković je u četvrtak planirao da u Gornjem Kuscu prisustvuje manifestaciji „Moravski dani“.

Međutim, vlasti u Prištini jutros su zabranile posetu Petkoviću i time pogazile sve dogovore i sporazume i pokazale da za njih ni evropske tekovine, ni postignuti dogovori, ni proces normalizacije odnosa nemaju apsolutno nikakakav značaj, već se samo zalažu za krize i tenzije.

„O ovom brutalnom kršenju sporazuma, ali i uskraćivanji verskih sloboda, Kancelarija za KiM obavestiće zvanični Brisel, kao garanta poštovanja sporazuma, ali i ostale međunarodne faktore koji se svojski upiru da takozvano Kosovo predstave kao oazu demokratije, dok je u praksi na delu kršenje sporazuma, demonstracija sile, uz kršenje osnovnih ljudskih prava Srba koji na KiM žive“, istaknuto je u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.