PREMINULA ANDŽELA LENSBERI: Čuvena glumica najpoznatija po ulozi Džesike Flečer preminula u 97. godini života

08:51

12.10.2022

Podeli vest:

printscreen/yt: The New York Times

Andžela Lensberi, filmska zvezda i omiljena televizijska ikona sa karijerom dugom više od sedam decenija, preminula je u 97. godini života.

„Deca gospođe Andžele Lensburi sa žaljenjem objavljuju da je njihova majka umrla mirno u snu kod kuće u Los Anđelesu, danas u jedan sat i 30 minuta, 11. oktobra 2022. samo pet dana pre svog 97. rođendana“, navodi se u saopštenju porodice za NBC News.

Najpoznatija je po TV ulozi spisateljice i detektivke Džesike Flečer u seriji „Murder, she wrote“. Koliko ju je publika volela, pokazuje podatak da je sredinom devedesetih dobila savršenih 100 poena, najveći rezultat po takozvanom „indeksu ljubavi“.

 

Impresivna karijera

Andžela Lensberi bila je ćerka glumice i bogatog političara, počela je da glumi kako bi se što lakše izborila sa preranom smrću svog oca, koju je opisala kao „odlučujući trenutak“ svog života.

Zvezda rođena u Londonu je ubrzo nakon selidbe u Ameriku, dok je Drugi svetski rat još uvek buktao, sklopila ugovor sa MGM-om, pa dobila prvu filmsku ulogu (Gaslight, 1944), koja joj je donela nominaciju za Oskara za najbolju sporednu glumicu, imala je tada samo 19 godina.

Lensberi je drugu nominaciju za Oskara i Zlatni globus osvojila samo godinu dana kasnije za ulogu u filmu „Slika Dorijana Greja“.

Osvojila je tri Toni nagrade i šest Zlatnih globusa.

„Uvek sam glumila nekog drugog, drugačiju vrstu žene nego što sam bila ja“, rekla je za „Parade“ o svojoj saradnji sa medijskim konglomeratom pa dodala: „Strašno se kajem zbog godina koje sam protraćila glumeći gomilu žena koje uopšte nisu bile ja“

U to vreme je britanska glumica upoznala svog drugog i dugogodišnjeg muža, Pitera Šoa, ubrzo nakon što je prekinula kratak brak sa Ričardom Kromvelom (Lensberi je kasnije saznala da je Kromvel bio gej). U braku sa glumicom, Šo je postao vrhunski holivudski agent i posvetio se karijeri svoje žene pre smrti 2003. godine. Divan brak trajao je 54 godine i poznatim supružnicima je doneo dvoje dece.

Glumica je zatim dobila zapaženu ulogu majke Rejmonda Šoa u „Mandžurskom kandidatu“ (1962), čime je obezbedila treću nominaciju za Oskara, ponovo za najbolju sporednu glumicu.

Ali upravo je Brodvej i pozorište ono što je zaista oživelo Lensberi kao glumicu, učvrstivši njen status superzvezde. Ulogu ekscentrične mame Denis u „Mame“ opisala je kao „zlatnu eru“ svoje karijere, i to joj je donelo prvu nagradu Toni za najbolju glavnu glumicu u mjuziklu 1966. godine. Osvojila je još jednom ovo priznanje zahvaljujući roli u „Dear World, Gypsy and Sweeney Todd“.

 

printscreen/yt: The New York Times

 

Legendarna uloga

Lensberi je stekla svetsku slavu na malom ekranu glumeći u seriji „Murder, she wrote“, gde je igrala Džesiku Flečer, detektivku, udovicu, penzionisanu profesorku engleskog jezika. koja je postala misteriozni romanopisac pa je danju radila na svojoj pisaćoj mašini, a noću rešavala lokalna ubistva.

„Nisam želela da ona bude televizijski lik – želela sam da bude svaka žena. Mislim da je to ono što joj je dalo dugovečnost. Svaka žena je mogla da se poveže sa njom, i svaki muškarac. Bila je jaka, prava žena, a muškarci su po tome i slični sa ženama“, rekla je za „Parade“.

Hit serija bila je izuzetno gledana, a Andželi je donela čak 12 nominacija za Emi nagradu, u kategoriji najbolje glavne glumice u dramskoj seriji – po jednu nominaciju za svaku godinu emitovanja serije od 1984. do 1996. godine.

Dok je trajalo snimanje serije, radila je i na drugim projektima pa se njen glas mogao čuti u Diznijevom animiranom filmu „Lepotica i zver“ (1991).

Nakon smrti supruga povukla se kratko sa scene pa se vratila na velika vrata: uloga u „Law & Order: Special Victims Unit“ i još jedna Emi nominacija… A 2011. glumila je u filmu “ Mr. Popper’s Penguins“ uz Džima Kerija, piše „etonline.com“.

Pre osam godina kraljica Elizabeta II dodelila joj je titulu Dame. Pamtiće se njena uloga i u “ Mary Poppins Returns“. U intervjuu za „Parade“ poručila je da joj je želja da ostari graciozno i da još nešto pozitivno unese u svoj život.

 

(Žena Blic)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.