BEOGRAD PONOVO NAJZAGAĐENIJI GRAD NA SVETU: Na listi još Čačak, Gornji Milanovac, Obrenovac i Prokuplje

08:12

12.10.2022

Podeli vest:

printscreen/yt: National Geographic Magazine Serbia

Grejna sezona, kao dominantni izvor aerozagađenja, u Srbiji još nije počela, a pored Beograda i još mnogo drugih gradova naše zemlje, i ovog jutra su u crvenoj boji na sajtu AirVisual, koja označava vazduh kategorisan kao „nezdrav“. To potvrđuju i podaci domaćeg državnog monitoringa aerozagađenja.

Naime, po podacima sajta AirVisual, na listi deset trenutno najzagađenijih gradova Srbije sa kategorijom „nezdrav“ vazduh su i Čačak, Gornji Milanovac, Obrenovac i Prokuplje, a nakon prestonice Srbije (166), najviši indeks aerozagađenja ima Užice (164).

Da se od jutros najteže diše u Beogradu i u još nekoliko gradova Srbije, potvrđuju i podaci državnog monitoringa aerozagađenja, odnosno, merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine Srbije (SEPA).

Naime, crvenom bojom, koja vazduh kategoriše kao „zagađen“ što znači da je visina koncentracije PM2,5 čestica preko 55 mikrograma po kubnom metru, označene su sve merne stanice u glavnom gradu – od Starog grada i Vračara, preko Novog Beograda i Zemuna, do Zelenog brda i Bulevara Despota Stefana.

Po podacima sajta SEPA, „zagađen“ vazduh jutros je pored Beograda i u Smederevu, Čačku i Paraćinu, a trenutno najzagađenije je Užice, gradu u kojem je merna stanica SEPA izmerila koncentraciju od 81,6 mikrograma PM2,5, odnosno, od 101 mikrograma po kubnom metru PM10 čestica.

PM čestice predstavljaju smešu dima, čađi i prašine i sadrže teške metale poput nikla i arsena, a nastaju kombinovanim uticajem grejanja, saobraćaja i industrije.

S obziroma na relativno niske temperature u jutarnjim satima, mnoga indiviualna domaćinstva u Srbiji pale kotlove na čvrst ogrev zbog čega raste i koncentracija aerozagađenja na tom području, dok u glavnom gradu, pored toga, do visokih nivoa zagađenja PM česticama dolazi i zbog jutarnjeg saobraćajnog špica.

 

Beograd pa Delhi

Podsećamo, Beograd je jutros prvi na listi svetskih gradova sa najzagađenijim vazduhom. Slede indijski Delhi, kineska prestonica Peking, saudijski Rijad i Vroclav u Poljskoj.

AirVisual pokazuje podatke da je u glavnom gradu Srbije koncentracija PM2,5 čestica 84,5 mikrograma po kubnom metru, što je 16,9 puta više od maksimalne dozvoljene vrednosti ove zagađujuće materije u vazduhu po preporuci Svetske zdravstvene organizacije.

 

Sa takvim indeksom zagađenja i koncentracijom ovog polutanta koji je najopsaniji za zdravlje ljudi, Beograd je označen crvenom bojom koja vazduh kategoriše kao „nezdrav“.

 

(Blic)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.