229 DAN RATA U UKRAJINI: Ruske krstareće rakete pogodile su termoelektranu 6 u Kijevu, a pogođene su i dve trafostanice! Delovi grada bez struje

10:08

11.10.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen/Telegram

Dvesta dvadeset deveti dan rata u Ukrajini. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Kijevu i u više drugih regiona. Kijev saopštava da je Zaporožje ponovo na meti ruskih raketnih napada, a da je u Vinici termoelektrana pogođena dronovima kamikazama. Takođe, čuju se eksplozije u Krivom Rogu, Rovnom, Očakovu, Nikolajevu i Kijevskoj oblasti.  Ruska vojska drugog dana intenzivnih udara posle energetike krenula je na totalnu paralizaciju železničke infrastrukture. Od ranog jutra udara se po ključnim trafostanicama, železničkim čvorištima posebno na zapadu Ukrajine koji usperavaju prema Poljskoj i Slovačkoj odakle stiže najviše oružja vlastima u Kijevu železnicom.

Ruske krstareće rakete pogodile su termoelektranu 6 u Kijevu jačine 500 mw, a pogođene su i dve trafostanice jačine 330 kw, zbog čega je veći deo grada ostao bez struje.

Ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se u četvrtak u Astani sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom kako bi razgovarao o situaciji u Ukrajini i bilateralnim odnosima, saopšteno je iz Kremlja.

12.38 Treći po veličini grad u Ukrajini Odesa, posle žestokog raktiranja ostala je bez struje. Takođe veliki broj manjih gradova je takođe ostao bez električne energije. Inače zapadno od grada na udaljenosti manjoj od 100 km uočene su ruske raketne korvete koje ispaljuju krstareće rakete

Centar Odese ostao je bez struje – vlasti. Ranije se saznalo da je struja nestala u Primorskom okrugu grada.

12.10 Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su Oružane snage Rusije nastavile da izvode masovne napade na objekte vojne uprave i energetskog sistema Ukrajine. Cilj napada je postignut, svi naznačeni objekti su pogođeni, navedeno je u saopštenju.
„Oružane snage Rusije su danas nastavile da izvode masovne napade visokopreciznim oružjem velikog dometa, iz vazduha i s mora, po objektima vojne uprave i energetskog sistema Ukrajine. Cilj napada je postignut, naznačeni objekti su pogođeni“, navedeno je u Ministarstvu odbrane Rusije.

12.07 Ruska avijacija raketama je napala novo železničko čvorište u Pavlovgradu. Nepotvrđene inofrmacije govore da je pogođen voz sa tehnikom za ukrajinsku vojsku.

12.04 Ruska vojska počela je iz Belorusije da lansira krstareće rakete Iskander K. O napadu sa svera izvestio je gradonačelnik Kremenčuga Malecki, da Rusija napada Ukrajinu iz tog pravca.

12.02 Jedna osoba je poginula jutros u ruskom napadu na Zaporožje, gde je na javne ustanove ispaljeno 12 raketa S-300, objavila je na Telegramu regionalna vojna administracija tog ukrajinskog grada. Prema navodima ukrajinskih vlasti, dve rakete su pogodile auto-salon, usmrtivši jednu osobu, prenosi Ukrinform.

 

11:14

Imovina japanskog proizvođača automobila „Nisan“ biće prebačena u rusko državno vlasništvo, saopštilo je Ministarstvo trgovine u Moskvi. Prodaja će uključiti Nisanove proizvodne i istraživačke pogone u Sankt Peterburgu, kao i njegov prodajni i marketinški centar u Moskvi, navodi se u saopštenju ministarstva.

Nisan će, kako se dodaje, imati opciju da otkupi svoju imovinu u roku od šest godina, RTS prenosi Rojters.

10.57
Mediji prenose da odjekuju eksplozije u Kijevu, Hmeljnickoj oblasti, Černovcima, a rakete su ispaljene i ka Lavovu, Ternopolju i Ivano-Frankovskom.
Sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani su u Odeskoj oblasti Ukrajine, saopštio je u utorak gubernator Maksim Marčenko, a ukrajinski mediji, takođe, prenose da PVO radi u Hmeljnickoj oblasti.

 

10:55
Francuska smatra da je važno održavati kanale za dijalog sa Moskvom i protivi se pokušajima da se Rusija izoluje, izjavila je francuska ministarka spoljnih poslova Katarin Kolona.

„Veoma je važno imati kanale za komunikaciju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom“, rekla je ona za radio stanicu Frans Inter, prenosi Tas.

Francuska ministarka je istakla da su „napori da se održi kontakt omogućili slanje misije Međunarodne agencije za atomsku energiju u nuklearnu elektranu Zaporožje“ i da bi „izolacija bila najgora politička opcija“.

„Dijalog pomaže postizanju rezultata. Doći će vreme okončanja sukoba. Možda će on trajati dugo, ali Rusija će uvek biti naš sused „, rekla je Kolona.

10:17

Više od 40 škola, vrtića i bolnica u Kerču, na Krimu, evakuisano je zbog dojave o podmetnutoj bombi, izjavio je Tasu gradonačelnik Krima Svjatoslav Brušakov.

„Do osam časova jutros, 20 škola, 20 vrtića i četiri bolnice su evakuisane i u toku su provere“, rekao je on, javlja Tanjug.

09:58

Više od 300 naselja u pet ukrajinskih regiona i dalje je bez struje, saopštila je državna služba za vanredne situacije Ukrajine.

„Čak 301 naselje u Kijevskoj, Sumskoj, Ternopoljskoj i Hmeljničkoj oblasti i dalje je isključeno iz snabdevanja električnom energijom“, navodi se u saopštenju ove službe na Telegramu.

09:51
Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi naveo je da je Rusija planirala za 10. oktobar velike napade i pre eksplozije Krimskog mosta.

„To je verovatno bilo nešto što su planirali već duže vreme. To ne znači da je eksplozija na Krimskom mostu možda ubrzala njihovo planiranje“, rekao je Kirbi za Si-En-En.

(Si-En-En)

09:36

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov upozorio je Zapad na „nekontrolisanu eskalaciju sukoba“ zbog njegovog „rastućeg učešća“ u ratu.

„Direktan sukob sa SAD i NATO nije u interesu Rusije, ali moraćemo da odgovorimo na sve veće učešće Zapada u ukrajinskom sukobu“, rekao je Rjapkov.

Naveo je da Moskva sa žaljenjem konstatuje da „aktuelna velika pomoć Kijevu, obuka ukrajinskih vojnika na teritoriji NATO država, pružanje obaveštajnih podataka, satelitskih snimaka u realnom vremenu, kao i određivanje ciljeva za artiljerijske udare i planiranje operacija, sve više uključuje zapadne zemlje u sukob na strani Ukrajine, dok od „lidera na različitim nivoima u SAD i Evropi stižu pozivi da se Rusija pobedi na bojnom polju“.

(Skaj njuz)

09:26

Posle masovnog raketnog napada na ukrajinske gradove, nemačka vlada je odlučila da Ukrajini isporuči moderni sistem za vazdušnu odbranu „IRIS-T SLM“.

Već narednih dana će prvi, od ukupno četiri sistema, biti isporučen Ukrajini, najavila je ministarka odbrane Nemačke Kristine Lambreht.

„Novo raketiranje Kijeva i drugih gradova pokazuje koliko je važna brza isporuka sistema za vazdušnu odbranu“, rekla je ona.

Navela je da će je da ostali sistemi biti isporučeni naredne godine.

„IRIS-T SLM“ je sistem nemačke proizvodnje sa dometom od 40 kilometara, u vrednosti od 140 miliona evra.

Raketama tog sistema moguće je odbraniti se od svih napada s neba.

Posebnost sistema je radar koji istovremeno može da osigura odbranu iz svih pravaca i obezbedi praćenje više ciljeva istovremeno. (Tanjug)

09:03
U Vinici je sa dva drona-kamikaze „šahed 136“ pogođena termoelektrana Ladižin, naveo je Sergej Borzov, šef tamošnje regionalne vojne administracije.

„Izvršen je napad na Ladižinsku TE sa dva drona-kamikaze ‘šahed 136’. Sve službe rade“, napisao je Borzov na Telegramu.

 

08:50

Šef ukrajinske regionalne vojne administracije Zaporožja Oleksandar Staruh napisao na Telegramu da su ruske snage raketama gađale regionalni centar i „ciljale infrastrukturne objekte“.

(Ukrinform)

08:43

Ukrajinska služba za vanredne situacije saopštila je da je u jučerašnjim raketnim napadima Rusije, „prema preliminarnim podacima, poginulo 19 ljudi, a da je još 105 povređeno“.

Služba je saopštila i da je juče u gašenju požara i hitnim spasilačkim akcijama učestvovalo preko 1.000 ljudi i 120 jedinica.

Navode i da je oko 300 naselja u četiri oblasti ostalo bez struje.

(Rojters)

08:39

Zamenica ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emine Džepar izvestila je da je Rusija sinoć ispalila najmanje petnaest raketa na Zaporožje, gađajući „obrazovnu ustanovu, medicinsku ustanovu i stambene zgrade“.

(Gardijan)

 

08:16
Vazdušna opasnost proglašena u celoj Ukrajini
Širom Ukrajine objavljeno je upozorenje na opasnost iz vazduha.

Vazdušna opasnost se proširila sa centralnog i južnog dela Ukraine i na zapadni deo. Sada je čitava teritorija Ukrajine pod crvenim alarmom.

(Rojters)

08:00

U Kijevu i nizu drugih regiona Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

Građani su upozoreni da odu u skloništa u Hmeljničkoj oblasti, Harkovu, Sumi i Krivom Rogu.

Regioni u kojima su se, pored Kijeva, oglasile sirene su Zaporožje, Černigov, Vinica, Odesa, Sumi i Dnjepar, Lavovska oblast.

(Rojters, Skaj njuz)

 

 

7:55

Vlasti Hongkonga poručile su danas da „ne postoji pravni osnov“ da sprovode sankcije Zapada, odgovarajući na kritike američkog Stejt departmenta da su prošle nedelje dozvolile luksuznoj jahti ruskog oligarha Alekseja Mordašova da pristane u vodama tog grada.

Američki Stejt department saopštio je da bi pojedinci koji izbegavaju sankcije mogli da naruše ugled Hongkonga i da se dovede u pitanje transparentnost poslovnog okruženja finansijskog centra.

Najviši zvaničnik kineskog specijalnog administrativnog regiona Hongkong Džon Li, koji je i sam pod sankcijama SAD zbog uloge u gušenju protesta u tom gradu, rekao je da nikada neće delovati po jednostranim sankcijama koje su zapadne zemlje nametnule Mordašovu.

„Ne možemo da prihvatimo nešto što nema zakonsku osnovu“, rekao je Li novinarima.

Saopštio je da će Hongkong poštovati samo sankcije Ujedinjenih nacija.

„Mi ćemo se pridržavati sankcija Ujedinjenih nacija, to je naš sistem, tako mi gledamo na vladavinu pravu“, naglasio je lider Hongkonga.

Mordašov, milijarder blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, jedan je od velikog broja ruskih oligarha koji su pod sankcijama Evropske unije i Sjedinjenih Država, ali ne i Ujedinjenih nacija, nakon ruskog napada na Ukrajinu. (Rojters)

07:02
Ukrajinska vojska: Rusija raketama napala Zaporožje
Šef Zaporoške vojne administracije Oleksandar Staruh saopštio je da je Rusija pokrenula raketni napad na Zaporožje, prenosi Ukrinform.

„Okupator je raketama napao regionalni centar. Neprijateljski ciljevi bili su infrastrukturni objekti“, napisao je jutros Staruh na Telegramu. (Ukrinform)

Dan posle raketnih udara u Ukrajini, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros širom Ukrajine. Kijev je saopštio da je Rusija pokrenula novi raketni napad na Zaporožje, a da je u Vinici termoelektrana pogođena dronovima kamikazama.

(RTS, Sputnjik)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.