RAZVIJENA REVOLUCIONARNA BATERIJA KOJA BI MOGLA DA POKREĆE ELEKTRIČNE AVIONE: Nasini stručnjaci napravili novi tip baterije visokih performansi

09:26

11.10.2022

Podeli vest:

Foto: Freepik.com

Američka agencija za istraživanje svemira napravila je veliki proboj na polju čvrstih baterija, koje mogu da uskladište više energije i lakše su od standardnih litijum-jonskih baterija.

Čvrste baterije se takođe bolje ponašaju u lošijim uslovima, mnogo se teže pregrevaju i pale i teže gube energiju tokom vremena. Međutim, uobičajeno ne mogu da oslobađaju energiju brzinom litijum-jonskih baterija.

Sve do sada ih je to činilo neprikladnim za pokretanje velikih električnih uređaja, poput vozila, pošto zahtevaju baterije sposobne da oslobađaju energiju izuzetno brzo.

Nasini stručnjaci rešili su taj problem i povećali stopu oslobađanja energije za deset puta koristeći inovativne nove materijale koji tek treba da počnu da se koriste u baterijama.

Novi vertikalni dizajn baterije takođe je omogućio Nasinim stručnjacima da stvore čvrstu bateriju sposobnu da napaja objekte kapacitetom od 500 vat-sati po kilogramu mase – skoro duplo čak i od onih u električnim vozilima.

„Mogućnosti su neverovatne. Približili smo se novoj granici u razvoju baterija koje bi mogle da postignu mnogo više od litijum-jonskih. Ne samo da su lakše 30 do 40 odsto, može da uskladišti dva do tri puta više energije“, kaže Roko Viđijano, glavni stručnjak u Nasinom Istraživačkom centru u Klivlendu.

Nova baterija je već izazvala ogroman interesovanje vlasti, industrije i stručne javnosti, a Nasini istraživači planiraju da uđu u partnerstvo sa nekoliko organizacija kako bi dalje razvili tehnologiju.

 

(RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.