PRVI DERBI U ABA LIGI NA PROGRAMU JE DANAS: Crvena zvezda dočekuje Budućnost u dvorani Aleksandar Nikolić

11:21

10.10.2022

Podeli vest:

Printscreen/yt

Crvena zvezda dočekuje Budućnost (18 č), koja je takođe znatno promenila sastav i trenera.

Već u drugom kolu regionalne košarkaške lige na programu je i prvi derbi i to dva tima koja su do „vaskrsnuća“ Partizana vodili grčevitu borbu za titulu prvaka. Tako su Crvena zvezda i Budućnost tri godine za redom igrali finale plej-ofa (2-1 za Beograđane) uz mnogo incidenata, žuči, ratova uprava i otvorene netrpeljivosti. Prošle sezone su se stišale strasti i nadamo se da će tako biti i u vremenu pred nama, a da će samo teren i kvalitet donositi prevagu.

Dva podatka su na neki način najinteresantnija uoči njihovog 54 duela (28-25 za Zvezdu). Oba tima u novu sezonu su ušla sa po osam novajila i trenerima – istog imena i prezimena! Znatno iskusniji je Vladimir Jovanović iz Budućnosti (49), koji je sa Partizanom osvojio ABA ligu 2011, a zamenio je Aleksandra Džikića koji je Podgoričanima doneo i jedinu regionalnu titulu. Zvezdinom (38), biće ovo prvi regionalni derbi, a u ovom rangu takmičenja vodio je FMP i Cibonu. Njegov prethodnik je Deajan Radonjić, koji je vodio oba tima i osvojio impozantnih 27 trofeja (12 Budućnost i 15 Zvezda).

Srpski i regionalni prvak je već startovao u Evroligi, a crnogorskom će upravo derbi u Beogradu biti generalna proba za početak Evrokupa (12. oktobra protiv Hamburga). Bolju proveru nisu mogli da imaju, a od pojačanja van stroja je jedino krilni centar Kaba. Na ABA debiju protiv Splita najvažnije role već su uzeli Rejnodls (krilo, Trento), But (bek, Ostende, Hejns (plej, Breogran) i Vajt (krilo, C. zveda). Od novajlija tu su još Kamenjaš i Ilić (Derbi), te Lazić (Mornar). Prednost Podgoričana je što su imali sedam dana da se pripreme za ovu utakmicu, ali Zvezdin roster jasno stavlja do znanja ko je favorit, uz naravno domaći teren.

– Očekuje nas derbi kola i utakmica protiv odmorne ekipe Budućnosti, koja kao i svake godine ima vrlo visoke ambicije. Posle duela sa Efesom imali smo samo jedan trening za oporavak i pripremu. Međutim, znaju se naše ambicije. Želimo da odigramo dobru utakmicu i nadam se da ćemo uspeti da planove sprovedemo u delo. Pozivam navijače da dođu u velikom broju i pruže nam preko potrebnu podršku – rekao je Zvezdin trener, uz napomenu da u satavu neće biti Nedovića i Dobrića.

U Budućnosti znaju da ne mogu previše da se oslone na umor „crveno-belih“, kao i na izostanak prvog bekovskog para.

– Veoma zahtevna utakmica protiv tima koji je sastavljen od velikog broja iskusnih igrača. Imaju povrede, ali nemaju problem sa sastavom, jer na svakoj poziciji imaju dva, ili više košarkaša. Moramo da odgovorimo na kontakt i čvrstinu koju Zvezda ima duži niz godina. Ako u tome uspemo, imamo šansu da igramo protiv njih – naglasio je trener Podgoričana.

Politika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.