UKRAJINSKI MEDIJI O RAKETNOM NAPADU NA KIJEV: 11 važnih objekata infrastrukture oštećeno u Kijevu i drugim gradovima Ukrajine

07:46

10.10.2022

Podeli vest:

Foto: Printscreen/Tatti Maassikas
Dvesta dvadeset osmi dan rata u Ukrajini. Novi ruski raketni napadi na Kijev, Harkov, Zaporožje, Dnjepar, Slavjansk i Lavov, saopštava Kijev. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio da vazdušna opasnost ne prestaje širom Ukrajine. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je eksplozija na Krimskom mostu teroristički akt ukrajinske specijalne službe. Danas sednica ruskog Saveta bezbednosti.
11. 27 Pogođena termoleketrana u Kijevskoj oblasti
Termoelektrana u Kijevskoj oblasti našla se pod udarom ruskih raketa, izjavio je Kiril Timošenko, zamenik rukovodioca kancelarije Vladimira Zelenskog.
„Već je nedvosmisleno jasno da je mali deo raketa pogodio energetske sisteme raznih gradova. Na meti su energetski objekti od Lavova do Zaporožja, Kijeva, Hmeljnickog, Dnjepra i Vinice, Ivano-Frankovščine, Sumščine, Harkovščine, Žitomirščine, Krovogradščine, ceo jug“, napisao je Timošenko na svom Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, to može uticati na stabilnost energetskog snabdevanja.
„Samo u Kijevskoj oblasti protivvazdušna odbrana je oborila šest raketa, ali je pogođena termoelektrana“, naveo je Timošenko.

Oštećeno jedanaest velikih infrastrukturnih objekata

Prema ukrajinskoj vladi, jedanaest važnih infrastrukturnih objekata u prestonici Kijevu i osam regiona oštećeno je u ruskim vazdušnim udarima u ponedeljak ujutro.

„Neke oblasti su sada odsečene od spoljašnjeg sveta.  Morate biti spremni na privremene prekide u snabdevanju svetlom, vodom i komunikacijom“, rekao je premijer Denis Šmihal putem servisa kratkih poruka Telegram.

Raketiran nemački konzulat u Kijevu

11.24. Odeljenje za vize nemačkog konzulata takođe je pogođeno tokom teških ruskih vazdušnih napada na Kijev, javlja Bild

Počeo četvrti talas napada

11.07 Počeo četvrti talas napada na Ukrajinu. Meta ruskih raketa su sve trafostanice jačine 750 Kilovata.

Smirnov: Poginulo osam osoba 

Savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Rostislav Smirnov: U ruskom napadu jutros na Ševčenkovski okrug u Kijev, poginulo je osam osoba, a povređene su 24.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski:

„Vazdušna opasnost ne prestaje širom Ukrajine. Padaju rakete… Molim vas da ne napuštate skloništa. Čuvajte sebe i svoje bližnje. Držimo se i budimo jaki“, napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio da vazdušna opasnost ne prestaje širom Ukrajine

 

Vitalij Kličko: Eksplozije se  čule u centru grada – u Ševčenkovom rejonu.

Ukrajinski mediji prenose da je u Kijevu odjeknulo nekoliko eksplozija, a informaciju je potvrdio i gradonačelnik Vitalij Kličko. Prema navodima medija, eksplozije se i dalje čuju u ukrajinskoj prestonici, na levoj obali Dnjepra, kao i u Dnjepropetrovsku i Lavovu.

Zabeleženo je nekoliko napada na ključne infrastrukturne objekte u prestonici. On je prethodno naveo da su se eksplozije čule u centru grada – u Ševčenkovom rejonu.

„Ima ranjenih. Sve službe su na licu mesta i rade“, napisao je Kličko na svom Telegram kanalu.

 

Savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko napisao je na Tviteru:

Jedna od raketa u Kijevu pala u oblasti spomenika Gruševskom u Vladimirskoj ulici. Tu se nalazi kancelarija Službe bezbednosti Ukrajine, a nedaleko se nalazi i kancelarija predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

„U Kijevu su odjeknule četiri ekplozije. Javljaju da radi protivvazdušna odbrana u Kijevskoj oblasti… Posle eksplozija u gradu je primećen dim“, prenosi agencija Unian na svom telegram kanalu.

Oglasio se i zamenik šefa kancelarije predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko  i objavio da je Ukrajina pod raketnom vatrom
„Ukrajina je pod raketnom vatrom, ima informacija o udarima na mnoge gradove u zemlji“, izjavio je ini naveoda su u napadima povređeni civili.

 

 

(RTS)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.