NOVA STRATEGIJA ZAPADA ZA DISCIPLINOVANJE SRBIJE: Naizgled sitnim, bočnim, upornim udarima naterati Srbiju da uvede sankcije Rusiji!

07:59

06.10.2022

Podeli vest:

printscreen/yt: Firstpost

Prvo optužbe za indukovanje migrantske krize po nalogu Moskve, pa već sledećeg dana pasivno-agresivna zabrana snabdevanja ruskom naftom, svakodnevne sitne skrivene i direktne poruke o nepoštovanju evropskih vrednosti, pa nabijanje krivice… Tako izgleda nova strategija zapada za disciplinovanje Srbije: Naizgled sitnim, bočnim, ali upornim, skoro svakodnevnim, bolnim udarima naterati Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

Iz tri centra moći Beogradu su nalepili etiketu da pod uticajem Moskve vodi migranatsku politiku koja slabi Evropu, a samo što se na trenutak stišala priča o tome, usledila je odluka Brisela unutar novog paketa sankcija Moskvi, da „zbog Srbije“ ne izuzmu Zapadni Balkan iz mera oko ruske nafte… Ove važne poruke stigle su u razmaku od samo nekoliko dana, a iako su različite sadržine zajedničko im je da su posledica odluke da Srbija ne uvede sankcije Rusiji i da njima EU šalje poruku „Ako niste protiv Putina, niste sa nama“.

Kulminacija pritisaka mogla bi da se dogodi na Samitu o formiranju Evropske političke zajednice u Pragu koji počinje danas. Izvori iz Evropske komisije otkrivaju da će tako predsedniku Vučiću biti direktno postavljeno pitanje zašto ne uvodi sankcije Rusiji, a i premijerka Ana Brnabić je izjavila da će se predsednik Srbije u češkoj prestonici naći pod „brutalnim pritiscima i baražnim paljbom“

I ti bočni udari biće, kako ocenjuju sagovornici Blica sve jači, i ocenjuju da će uroditi plodom samo ako Srbija izabere potpunu integraciju u Zapad.

Od invazije Rusije na Ukrajinu, i uvođenja sankcija, EU je u početku sugerisala, pa prešla na jasne zahteve da Srbija uvede blokadu Moskvi. Sada je strategija malo promenjena: Na red su došli nešto suptilniji, ali konstantni, gotovo svakodnevni pritisci.

Tako su austrijski i švajcarski mediji prethodnih dana pustili u etar tezu da je Srbija možda ciljano, čak i uz nagovor Moskve, podsticala migrantski talas prema EU.

Smanjuje se razumevanje

Govoreći o poziciji Srbije u odnosu na aktuelna dešavanja, Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku kaže za Blic da se sužava spoljnopolitički teren za manevar Beograda.

– Došli smo u situaciju u kojoj se smanjuje razumevanje za poziciju Srbije koja je objektivno komplikovana, a ova dva poslednja primera to jasno pokazuju. Vizna politika Srbije treba da bude usklađena sa viznom politikom EU i odnosi se na državljane onih zemalja koji u Srbiju dolaze preko aerodroma, a kojima je za ulazak u EU potrebna viza – napominje Grubješić.

Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre postavljanja komentara, molimo pročitajte i složite se sa uslovima korišćenja


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.